Vertaa asuntoja

Vedensuodatuslaite juomaveteen ja kodinkoneille

Vedensuodatuslaite juomaveteen ja kodinkoneille

  • 05/03/2018

Veden suodattaminen kotona mahdollistaa puhtaan veden nauttimisen ja se pidentää myös kodinkoneiden ikää. Käänteisosmoosipuhdistus voidaan asentaa keittiöön juomavedelle ja myös koko kiinteistön sisääntulevan veden puhdistukseen.

Käänteisosmoosi (eng. Reverse Osmosis, RO) on prosessi, jossa paineen avulla pakotetaan liuotin (yleensä puhdas vesi) liikkumaan puoliläpäisevän kalvon läpi väkevämmästä liuoksesta laimeampaan päin, eli osmoosiin nähden väärään suuntaan. Käänteisosmoosia on käytetty 1970-luvulta asti veden puhdistamiseen, sekä suolattoman veden tekemiseen merivedestä, että erityisen puhtaan veden valmistamiseen lääketieteen, teollisuuden ja muihin tarpeisiin.

Keittiöön tai koko taloon

Kotitalouksille suunnattuja käänteisosmoosi vedenpuhdistimia on markkinoilla ja laitteen asentaminen on helppoa. Laitteita valittaessa tulee tarkistaa, että siinä on Euroopan Unionin CE merkintä. Kotitalouskäyttöön löytyviä laitteita on eri hintaisia ja eri laatuisia ja niitä myyvät esimerkiksi rautakaupat ja LVI liikkeet.

Esimerkiksi laite Ósmosis Inversa Doméstica 5 Etapa Compacto (hinta noin 244 €) riittää mainiosti kotitalouskäyttöön. Sen käyttöön ei tarvita sähköä vaan vesihanan paine riittää prosessiin. Hintahaitari laitteissa on muutamasta sadasta eurosta noin tuhanteen euroon.

Koko kiinteistöönkin voidaan asentaa suodatin, joka puhdistaa kaiken sisääntulevan veden. Tämä säästää kodinkoneita, jotka saattavat tukkeutua kalkkisesta vedestä. Espanjassa varsinkin kodinkonekorjaajat ovat sitä mieltä, että kalkki lyhentää koneiden ikää.  Myös suihkussakävijä huomaa pehmeämmän veden, varsinkin hiuksissa.

Nopea asennus

Bernardo Cobos Aquilar rakennusyritys Fluicosta kertoo, että yleensä puhdistuslaite asennetaan keittiöhanan yhteyteen. Suodatetulle vedelle tulee oma siro hana varsinaisen hanan viereen. Asennusta varten tarvitaan tilaa sinkin alla noin 50x40c30 cm ja yhteys kylmävesi putkeen sekä joihinkin laitteisiin tarvitaan sähkökytkentämahdollisuus. Asennus hoituu ammattilaiselta muutamassa tunnissa.

Vaihda suodattimet

Laitteen ylläpito tehdään noin kerran vuodessa ja filttereiden vaihto kerran tai kaksi vuodessa on lähes ainoa kulu, joka laitteelle tulee hankintahinnan jälkeen.

Vedenpuhdistin maksaa itsensä takaisin lyhyessä ajassa ja vaivattomuus on usein se tärkein kriteeti laitteen hankkimiseen.

Close