Vertaa asuntoja

24.10. vietetään Espanjassa Kirjastopäivää

24.10. vietetään Espanjassa Kirjastopäivää

  • 19/10/2018

24. lokakuuta on Espanjassa virallinen Kirjastopäivä – Día de la Biblioteca. Sitä on vietetty vuodesta 1997 lähtien ja päivällä halutaan muistuttaa lukemisen tärkeydestä, etenkin lasten ja nuorten keskuudessa, sekä kunnioittaa kirjastoalalla työskenteleviä ammattilaisia.

Kirjastojen määrä on Espanjassa laskussa. Vuonna 2010 niitä löytyi vielä 4.883 kappaletta, kun sama luku vuonna 2016 oli 4.557. Ovien sulkemiseen on suurin syy määrärahojen supistukset. Kirjastoja on suljettu eniten Valencian maakunnassa ja uusia avattu eniten Kataloniassa.

Kirjastokortteja on Espanjassa myönnetty vähän reilulle 16 miljoonalle henkilölle, mikä on noin 34 prosenttia maan asukkaista – tosin kaikki asiakkaat eivät ole kirjoilla Espanjassa.

Oman kortin hakeminen

Maakunnista kirjastoja löytyy eniten Andalusiasta, missä niitä on yhteensä 801 kappaletta. Henkilökohtaisen kirjastokortin hankkimisprosessi on hyvin samanlainen ympäri Espanjaa, ja Andalusiassa homma etenee seuraavasti.

Kirjastokorttia voi hakea netin kautta, tai paikan päällä missä tahansa kirjastossa. Tosin ulkomaalaisasukkaat, jotka eivät ole kirjoilla Espanjassa, voivat saada kortin yleensä vain kirjastoissa paikan päällä vierailemalla. Korttia varten tarvitaan henkilöllisyyden todistava passi tai NIE-numero, valokuva sekä osoitetiedot todistava dokumentti.

Useasta kirjastosta voi lainata myös lehtiä sekä elokuvia. Paikalliset opiskelijat käyttävät rauhallisia kirjastoja paljon opiskeluun ja niissä pääsee myös käyttämään internetiä veloituksetta. Monesta löytyy myös ulkomaalaisten kirjojen osasto, joka voi olla suosituilla turistialueilla hyvin laajakin.

Lainatuimmat kirjat

Mitä espanjalaiset itse tällä hetkellä lukevat? Ainakin Dolores Redondon tuotantoa. Kansainvälisesti menestyneen espanjalaisen rikoskirjailijan teoksia on käännetty myös suomen kielelle. Kotimaassaan nainen oli luetuin kirjailija viime vuonna. Erityisesti hän on niittänyt mainetta Suomessa nimellä Baskimaan murhat tunnetulla sarjallaan.

Julkisten kirjastojen lainatuimpien kirjojen lista näytti vuonna 2017 Espanjassa seuraavalta:

1. Fernando Aramburu: Patria
2. Dolores Redondo: Todo te dare
3. Dolores Redondo: El guardian invisible
4. Paula Hawkins: La chica del tren
5. Marcos Chicot: El asesinato de Sócrates
6. Carlos Ruiz Zafón: El laberinto de los espiritus
7. Arturo Pérez-Reverte: Falcó
8. Dolores Redondo: Legado en los huesos
9. Ildefonso Falcones: Los herederos de la tierra
10. Eva García Sáenz de Urturi: El silencio de la ciudad blanca
11. Isabel Allende: Más allá del invierno
12. Luz Gabás Ariño: Como fuego en el hielo
13. Julia Navarro: Historia de un canalla
14. Eva García Sáenz de Urturi: Los ritos del agua
15. Camilla Läckberg: Tormenta de nieve y aroma de almendras
16. Patrick Ness: Un monstruo viene a verme
17. Ibon Martín Álvarez: El faro del silencio
18. Carla Montero: El invierno en tu rostro
19. Joël Dicker: El libro de los Baltimore
20. Javier Cercas: El monarca de las sombras

Liity keskusteluun