Vertaa asuntoja

6 tyypillistä asunnon vuokrauksen virhettä

6 tyypillistä asunnon vuokrauksen virhettä

  • 26/05/2019

Monet ongelmat vuokranantajan ja vuokralaisen välillä voidaan välttää hoitamalla hommat oikein heti alusta saakka. Usein päädytään allekirjoittamaan asunnon vuokrasopimus nopeasti, eikä pykäliä käydä tarkkaan yhdessä läpi. Tässä Espanjan kuluttajansuojajärjestön listaamia yleisiä virheitä.

1. Etukäteismaksut ja sopimuksen allekirjoittaminen ennen asunnossa vierailua

Ensimmäisenä on vierailtava kiinnostuksen herättäneessä asunnossa ja tarkistettava kiinteistön kunto. Sillä varmistetaan heti sekin, että kyseessä yleensäkin on asumiseen tarkoitettu kiinteistö. Visiitillä nähdään, että pinta-ala, huoneiden määrä ja sijainti vastaavat ilmoitettua ja tarkistetaan esimerkiksi ikkunoiden kunto ja etenkin kylmillä alueilla lämmityslaitteiden toimivuus – ettei tarvitse marraskuussa alkaa katua.

2. Kirjallisen sopimuksen uupuminen

Suullisella sopimuksella ei juurikaan ole painoarvoa ongelmatilanteissa. On äärimmäisen tärkeää allekirjoittaa kirjallinen sopimus ja säilyttää itsellä alkuperäinen dokumentti, jonka jokainen sivu on molempien allekirjoittama. Voit käyttää Espanjan kuluttajansuojajärjestön valmista sopimuspohjaa.

Lue myös Espanja.comin artikkeli vuokralaista ja lataa espanjankielinen malli vuokrasopimukselle: Uusi vuokralaki ja sopimuspohja vapaaseen käyttöön

3. Inventaarion puute

On tärkeä koota inventaario asunnosta huonekaluineen. Mikäli kohteessa on kuluneita tai rikkinäisiä paikkoja (seinät, lattia ym.), niistä on paras ottaa valokuvat heti alkuun.

4. Vuokranantajalle kuuluvien kustannuksen hyväksyminen

Tarkista, ettei vuokranantaja vaadi vuokralaiselta kiinteistöveroa (IBI) eikä yhtiövastikkeita (gastos de comunidad). Mikäli omistaja on palkannut välittäjän etsimään asuntoonsa vuokralaisen, omistajan on palvelun pyytäjänä hoidettava välityspalkkio.

5. Liian suuri vuokratakuu

Vuokratakuu voi vastata lain mukaan maksimissaan kahden kuukauden vuokrasummaa. Mikäli sinulta vaaditaan enemmän, on parasta etsiä uusi asunto. Erittäin tärkeää on säilyttää kuitit kaikista maksusuorituksista.

6. Vuokrahinnan tarkistusta koskevien haitallisten pykälien allekirjoittaminen

Jopa pankit tarjoavat houkuttelevia vuokrakohteita, joissa hinta koskeekin vain ensimmäistä vuotta. Pyydä vuokranantajaa sitomaan vuokrahinnan korotus maksimikuluttajaindeksiin (IPC). Tosin viisas asunnon omistaja ei hyvän maksajan vuokraa usein edes nosta.

Lähde: Ocu.org

Artikkelikuva: PxHere

Liity keskusteluun