Asiantuntijat ennustavat pieniä hinnanlaskuja Espanjan rannikkoalueiden asuntoihin

Julkaistu: 16.03.2023
AjankohtaistaAsuminenEläminen ja lomailuOstaminen ja vuokraaminen

Kevään saapuessa Espanjan rannikko- ja saarialueilla alkaa taas näkyä runsain määrin turisteja. Tämä myös kiihdyttää asuntokauppaa alkuvuoteen nähden. Millaista asuntokauppavuotta asiantuntijat odottavat vuodesta 2023?

Aurinko, hyvä sää ja asunto merinäköaloilla. Siinä ovat tekijät, jotka viehättävät Espanjan rannikko- ja saarialueilla niin espanjalaisia kuin ulkomaalaisiakin, ja siksi myös asunnot ovat niissä kalliimpia.

Tilastoista on nähtävissä, että pandemian jälkeen turismi on kasvanut entisestään. Myös ulkomaalaisten asunnon omistajien osuus on kasvanut Espanjassa erityisesti lomailijoiden suosimilla alueilla.

Pandemian seurauksena asunnon ostajien käyttäytymisessä on nähtävillä muutoksia. Henkilökohtaiseen hyvinvointiin panostetaan enemmän, ja koteja ostetaan suurien kaupunkien ulkopuolelta, kertoo Francisco Sierra, kiinteistöyritys Casavon Espanjan ja Portugalin pääjohtaja.

Viimeisimmän Unión de Créditos Inmobiliarios (UCI) eli Espanjan asuntolainojen liiton raportin mukaan vuoden 2023 toisella kvartaalilla olisi odotettavissa noin 4,2 % tiputus asuntokauppojen määrässä. Tämä johtuu useista tekijöistä, joista suurimmat ovat korkea inflaatio ja korkojen nousu. Nämä lisäävät epävarmuutta markkinoilla, mikä voi myös hidastaa myynnin tahtia rannikko- ja saarialueilla.

Casavossa puolestaan uskotaan, että asuntojen myynti rannikko- ja saarialueilla pysyy samalla tasolla, ottaen huomioon viime aikojen datan. Sen sijaan hinnat voivat tippua jonkin verran juuri korkojen nousun vuoksi.

Jesús Duque, Alfa Inmobiliarian varatoimitusjohtaja näkee, että Espanjan rannikkoalueet, erityisesti Välimeren alue ja kaksi saarialuetta, ovat hyvin vakaita alueita johtuen mm. leudosta ilmastosta ja korkeasta elintasosta. Siksi ne tulisivat säilyttämään vetovoimansa taloudellisesti epävakainakin aikoina. Duque toivookin rannikko- ja saarialueiden asuntomyynnin kasvua vuoden toisena kvartaalina sekä espanjalaisten että ulkomaalaisten ostajien toimesta.

Näkymä Teneriffan Costa Adejen asuinalueeseen. Kuva Espanja.Com.
Mitkä tulevat olemaan vuoden 2023 arvostetuimmat alueet?

Provinssien pääkaupunkien lisäksi rannikko- ja saarialueet ovat jatkossakin arvostettuja asunnonostoalueita läpi vuoden hintojen ja kysynnän vaihtelusta huolimatta. Vuonna 2022 Instituto Nacional de Estadístican (INE) eli Espanjan tilastokeskuksen mukaan Kanariansaaret johtivat asuntojen myynnin kasvua, 31,6 % nousulla. Muut rannikkoalueet, kuten Aurinkorannikko ja Baleaarit tulevat jatkossakin olemaan kiinnostavia alueita varakkaille ostajille, kun otetaan huomioon neliöhinnan ja hinnannousu vuonna 2022.

Alfa Inmobiliarialta todetaan, että seikat, joita Espanjan rannikkoalueen asunnonostajat arvostavat eniten, ovat pysyneet samana viimeisen 50 vuoden ajan. Niitä ovat mm. Välimeren rannikon ja Kanariansaarten hyvä ilmasto, elämänlaatu, rento elämäntyyli, vapaa-ajanviettomahdollisuudet, gastronomia ja hyvät liikenneyhteydet sekä kiinteistömarkkinoiden vakaus.

Rannikko- ja saarialueiden kiinteistöjen ostajaprofiili

Itä-Euroopan maiden kansalaiset jatkavat edelleen asuntojen ostamista Espanjan rannikkoalueilta. Tästä esimerkkialueena on Costa Blanca Alicantessa. Valencian notaariyhdistyksen mukaan saksalaiset, hollantilaiset, puolalaiset, romanialaiset ja liettualaiset ostivat suuren määrän asuntoja jo vuonna 2022. Alicanten provinssissa vuosi 2022 oli ennätysvuosi, jolloin tehtiin 31 691 asuntokauppaa.

Playa de Levante Benidorm, Costa Blanca. Kuva Wikimedia.

Myös monet ukrainalaiset ovat Venäjän hyökkäyksen vuoksi paenneet kotimaastaan ja suunnittelevat asunnon ostoa Espanjasta. Suurin kiinnostuksen kohde on Alicanten alue. Myös Málagan alue kiinnostaa ulkomaalaisia asunnonostajia, ja vuonna 2022 viimeisellä neljänneksellä asunnonostajista 31 % oli ulkomaalaisia.

Espanjan rannikkoalueelta asunnon ostavista suurin osa on edelleen espanjalaisia, vaikka ulkomaalaisten osuuskin on hyvin merkittävä. Tyypillinen espanjalainen ostaja on perhe, joka ostaa kakkoskodin sekä ajanvietto- että sijoitusmielessä. Kansainvälinen ostaja on Alfa Inmobiliarian Jesús Duquen mukaan melko usein Hollannista, Belgiasta, Ruotsista tai Englannista. Viime vuosina ostajia on tullut enenevissä määrin myös Argentinasta, Meksikosta, Columbiasta ja Venezuelasta.

Nousevatko vai laskevatko hinnat näillä alueilla?

Duquen mukaan hintojen pitäisi alkaa lievästi laskea. Näin ei ole kuitenkaa vielä käynyt vaikka korot ja elinkustannukset nousevat jatkuvasti, mikä vähentää kuluttamista ja säästämistä. Duque arvioi inflaation johtavan siihen, että useat perheet sijoittavat säästönsä asuntoon, ja rannikkoalueet nähdään hyvänä sijoituskohteena. Asuntoa on myös mahdollista käyttää itse aiempaa enemmän, sillä etätyömahdollisuudet ovat lisääntyneet.

Casavon mielipide on, että asuntojen ostokäyttäytymisessä voi olla aluekohtaisia eroja, sillä ostoon liittyvät säännöt ovat erilaisia. Yhtenä esimerkkinä ovat Baleaarit, jonka aluehallinto teki ehdotuksen rajoittaa ulkomaalaisten ei-residenttien asunnonostoa. Ehdotus tehtiin siitä huolimatta, että se on Euroopan unionin säännösten vastainen. Käytännössä se voisi tarkoittaa huomattavaa kysynnän laskusta johtuvaa asuntojen hintojen laskua paikallisesti.

Koko maan tasolla yksittäisten alueiden mahdollinen asuntojen hintojen lasku tulisi kuitenkin asiantuntijoiden mukaan olemaan lähes merkityksetöntä.

Lue lisää Espanjassa asumisesta:
Vuosi 2022 oli Espanjan kiinteistömarkkinoiden paras 15 vuoteen
Harkitsetko uudiskohteen ostoa Aurinkorannikolta?
Espanjan asuntomarkkinoiden edullisimmat kunnat
Málagan provinssin asukasluku on Espanjan nopeimmin kasvava
Torremolinos on tulevaisuuden kaupunki?
Espanjassa asuntolainan saaminen edellyttää virallista hinta-arviota
Asuntolainan hakeminen Espanjasta
Ulkomaalaisten kiinteistön ostotrendit Espanjassa vuonna 2022

Lähde
idealista.es

Pääkuva Espanja.Com
Teksti Espanja.Com
toimitus@espanja.com

Tilaa asuntouutiskirje itsellesi tai ystävällesi ja pysy ajan tasalla Espanjan asuntomarkkinoista.
Tutustu myytäviin asuntokohteisiin Espanja.Comissa.
Liity Asunnot Espanja.Com Facebook -sivujen seuraajaksi.

Jaa:

Kanariansaarten viisi kaunista kylää

Espanjassa Ellun kaa!