Asuntokauppojen volyymi palannut entiselleen

Julkaistu: 07.09.2021
AjankohtaistaAsuminenUusimmat
add one

Espanjassa tehtävien asuntokauppojen määrä on palannut koronapandemiaa edeltäneen vuoden 2019 tasolle.

Kuluneen vuoden tammi-elokuussa koko maassa tehtiin yhteensä 317.358 asuntokauppaa, joka on 0,7 prosenttia enemmän kuin 2019 ja 61,85 prosenttia korkeampi luku kuin 2020. Ensi vuonna Espanjassa tehdään asiantuntija-arvioiden mukaan reilusti yli puoli miljoonaa asuntokauppaa, mikä lähentelee jo 2000-luvun huippuvuosien lukuja.

Suhteellisesti eniten asuinkiinteistöt ovat vaihtaneet omistajaa kuluneena vuonna Espanjan rannikkoalueilla ja saaripaikkakunnilla. Yli sadan prosentin kasvua viime vuoteen verrattuna on tilastoitu Valencian seudulla, Kanarialla ja Kantabriassa.

Hinnat nousussa

Koronapandemian alussa sen odotettiin pudottavan asuinneliöiden hintoja voimakkaasti Espanjassa, mutta vaikutus on ollut lähes olematon. Ennustettua kovempi kysyntä on pitänyt hintatason vähintään entisellään tai pienessä nousussa.

Keskimäärin Espanjan asuntohinnat nousivat Espanjan tilastokeskuksen (INE) mukaan vuoden 2020 aikana 1,5 prosenttia ja vuoden 2021 ensimmäisen neljänneksen aikana 0,9 prosenttia.

Alkuvuosi 2021 oli markkinoilla rauhallista, mutta kesäkuussa neliöhinnat nousivat peräti 2,3 prosenttia, mikä El País -lehden haastattelemien asiantuntijoiden mukaan voi merkitä hintojen selvää kohoamista loppuvuoden mittaan.

Kysyntä huipussaan

Asuntojen kysyntä on ollut vahvaa monen eri tekijän yhteisvaikutuksesta. Kansalaisten säästämisaste on erittäin korkealla tasolla, kiinteistöt ovat suosittu sijoituskohde, korot ovat historiallisen alhaalla ja pankit myöntävät jälleen runsaasti asuntolainoja.

Myös itse pandemia – avarampien asuinolosuhteiden kysyntä – ja etätyön lisääntyminen ovat lisänneet erityisesti rannikkopaikkakunnilla sijaitsevien kakkosasuntojen suosiota.

Myös ulkomaalaiset asiakkaat ovat viime kuukausina pikku hiljaa palanneet Espanjan asuntomarkkinoille ja heidän osuutensa odotetaan lisääntyvän sitä mukaa, kun kansainvälinen matkustaminen helpottuu ja yleistyy jälleen.

Teksti: Arto Ryynänen / Espanjan Sanomat
Lähteet: Cinco Días, El País, INE

Jaa:

Koronatapausten määrä laskenut Costa del Solilla

Lentoliikenne elpyy odotettua nopeammin

add one

Mitä mieltä olet uudesta Espanja.Com-sivustosta?

Anna meille palautetta, niin voimme kehittää sivustoa yhdessä parempaan suuntaan.