Vertaa asuntoja

Autonomo eli toiminimi Espanjassa helpottuu 2018

Autonomo eli toiminimi Espanjassa helpottuu 2018

  • 05/01/2018

Espanjassa hyvin yleinen tapa toimia pienyrittäjänä on perustaa autonomo, joka muistuttaa monella tapaa suomalaista toiminimeä. Nyt vuoden 2018 alussa käytäntöön tulee joustoa ja maksuihin alennuksia. Tämä hyödyttää erityisesti heitä, joiden liiketoiminta ei ole tasaista ympäri vuoden tai olosuhteissa sattuu väliaikaisia muutoksia, kuten sairaus tai vanhemmaksi tulo.

Vaikka toiminimen sanotaan olevan espanjalaisen yhteiskunnan tukipilari, niin on sen käyttäminen ollut kankeaa ja kallista. Erityisesti nuoret ovat alkaneet empiä autonomon perustamisen kanssa, sillä kuukausimaksu on kallis jos myynti ei ole varmaa ja tasaista. Autonomon voi perustaa kuka tahansa, jolla on NIE numero eli ei tarvitse olla perustamishetkellä residentti Espanjassa. 

Perusmaksu

Autonomona toimiva maksaa kuukaudessa sosiaaliturvamaksua minimissään noin 270e. Tällä saa julkisen sairasvakuutuksen eli oikeuden käyttää julkista terveydenhoidon palveluita. Se myös kerryttää vain minimieläkettä ja oikeuttaa vain minimi työttömyyskorvaukseen, joka on muutenkin rajallinen. Kuukausittaista maksua suurentamalla myös nämä maksut nousevat.

Alennukset perusmaksusta

Aikaisemminkin maksusta sai toiminnan alkaessa alennusta porrastetusti. Nyt tämä porrastus laajenee käsittämäään pidempää ajanjaksoa. Alennettu autonomo maksu: 50€ on nyt 12kk aikaisemman kuuden ensimmäisen kuukauden sijasta, Eli kokonaisuudessaan alennettu autonomo maksu  on nyt 24kk (12kk -80%, 6kk – 50% ja 6kk  -30%).

Nuorilla lisäalennuksia

Jos yrittäjäksi aikova mies on alle 30 -vuotias tai nainen alle 35-vuotias, niin he saavat alennetttua aikaa 12kk lisää ja maksuista -30% . Eli yhteensä alennettu aika on tällöin 36kk. Tällä halutaan kannustaa nuoria työelämään ja naisten korkeampi ikä korreloi mahdollisen lasten hankinnan aiheuttaman viivästyksen uran aloituksessa.

Tauko yritystoiminnassa

Vuoden aikana voi pitää taukoa yritystoiminnasta kolme kertaa. Yhtäjaksoisesti taukoa voi pitää kolme kuukautta ilman että sosiaaliturva katkeaa. Aikaisemmin nämä tauot piti jaksottaa täysiin kalenterikuukausin, mutta nyt autonomomaksu maksetaan vuoden alusta lukien kuukauden todellisten työpäivien mukaan. Esimerkiksi osan kuuta voi ilmoittaa, ettei ole yritystoimintaa ja maksaa vain siltä ajalta kun toimintaa on. Tauon aikana kuitenkin kuluu maksujen alennettuaika.

Apua vanhemmille

Äitiysloman ja isyysloman aikana voi pitää taukoa yritystoiminnasta ja saa vapautuksen autonomomaksusta. Myös alle 12 -vuotiaiden lasten tai muiden huollettavien hoitamiseksi voi pitää taukoa korkeintaan vuoden ajan ja saa vapautuksen maksusta.

Uudestaan yrittäjäksi

Jos on ollut jo aiemmin autonomo, mutta lopettanut toiminnan, niin aikaisemmin tästä piti olla kulunut vähintään viisi vuotta, jotta oli taas oikeutettu alennuksiin. Nyt tämä on laskettu kahteen vuoteen.

Jos kuitenkin olet jo kerran käyttänyt hyväksi nämä aloitusajan alennukset (tarifa plana), niin taukoa pitää olla kolme vuotta.

Lisää vähennyksiä

Kotona työskentelevä autonomo voi vähentää 30% vesi, sähkö, kaasu, puhelin jne laskuista siltä osin kun asunto vaikuttaa liiketoimintaan.

Ruoka- ja yöpymiskustannuksista voi vähentää 27,27€/ päivä aina kun kulut

  • ovat koituneet suoraan toiminnan harjoittamisesta
  • suoritetaan ravintolassa tai hotellissa tmv
  • maksetaan kortilla ja siitä on virallinen lasku

Viivästyskorko

Aikaisemmin maksamatta jääneisiin autonomon kuukausimaksuihin tuli 20% korotus. Tämä pieneni nyt 10%, jos maksu maksetaan seuraavan kuukauden aikana.

Kuten aina Espanjassa täällä on parasta tarkistaa yksityiskohtaisesti omakohtainen tilanne ja tarkemmat vaatimukset oman gestoriansa kanssa. He hoitavat myös kirjanpidon ja veroilmoituksen teon, sillä nämä eivät ole Espanjassa niin yksinkertaisia kuin Suomessa. 

Koko uudistus:  “Ley 6/2017, de 24 de octubre, de Reformas Urgentes del Trabajo Autónomo”, julkaistu BOEssa 25/10/2017.

Asiantuntijana

Kati Patrikainen
Gestoria Bravo