Vertaa asuntoja

Banksy Espanjassa

Banksy Espanjassa

  • 12/12/2018

Espanjassa on nyt ensimmäistä kertaa näytteillä maailman tunnetuimman graffititaiteilija Banksyn töitä. Etsintäkuulutetun taiteilijan on uskottu kahdesti iskeneen Espanjaan, mutta vahvistus asialle on jäänyt molemmissa tapauksissa saamatta.

Näyttely ”Banksy. Genius or vandal?” avattiin Madridin Ifeman Espacio 5.1:ssä torstaina 6. joulukuuta ja se on esillä 10. maaliskuuta saakka. ”Banksy. Nero vai vandaali?” esittelee katutaiteilijan maailmaa yli 70 teoksen kautta. Mukana on alkuperäistöitä, veistoksia, videoita ja valokuvia, muun muassa kuuluisan Tyttö ja ilmapallo -sarjan alkuperäinen sapluuna. Mukana olevat teokset ovat yksityisomistuksessa ja näyttely järjestetään – kuten kaikki aiemmatkin – ilman taiteilijan lupaa.

Ilmiö nimeltä Banksy

Kyseessä on eräs aikamme merkittävimmistä taiteilijoista ja Banksyn henkilöllisyys on mysteeri. Katutaiteilijan tiedetään olevan Bristolista kotoisin ja kotimaassaan hänet on etsintäkuulutettu, sillä graffitien maalaaminen julkisille paikoille on Englannissa rikos. Maailmankuulun taiteilijan henkilöllisyydestä on kuitenkin voitu esittää vain arvailuja.

“Näyttely järjestetään – kuten kaikki aiemmatkin – ilman taiteilijan lupaa.”

Banksy tarttuu ajankohtaisiin teemoihin ja protestoi järjestelmää vastaan muun muassa politiikan ja kulttuurin saralla. Banksyn töissä toistuvat muun muassa ilkikurinen rotta, kukkia ampuvat terroristit sekä suutelevat poliisit.

Espanjan näyttelyn komissaari Alexander Nachkebiya kuvailee: “Jokainen näyttelyn vierailijan voi itse miettiä, kuka Banksy oikein on: nero vai vandaali, taiteilija vai liikemies, provosoija vai kapinallinen?”

Banksy käyttää töissään usein sapluunaa, jotta useassa maassa laiton katumaalaus saadaan nopeasti valmiiksi.

”Banksy” San Sebastiánissa

Syyskuussa vuonna 2010 San Sebastiánissa vietettiin suurta kansainvälistä elokuvafestivaalia (Festival Internacional de Cine de San Sebastián). Tapahtumassa nähtiin Banksyn ohjaama dokumenttielokuva Exit through the gift shop, ja heti seuraavana päivänä esityksen jälkeen erääseen kätkössä olleeseen seinään Urgullin vuoren juurella ilmestyi katumaalaus, joka vaikutti ilmetyltä Banksylta.

Noin kaksi metriä leveä ja kolme metriä korkea mustavalkoinen maalaus esitti tyhjiä kehyksiä katsovaa henkilöä. Kaupunki ilmotti, ettei kyseistä graffitia poistettaisi. Vallanpitäjät rikkoivat päätöksellään kaupungin säädöksiä, mikä sai paikalliset, lain jahtaamat graffitien tekijät kuohuksiin.

Alkuperäiseen maalaukseen alkoi ilmestyä lisäyksiä, joissa muun muassa kirjoitettiin teoksen olevan ”myyty”. Teos sabotoitiin niin pahoin, että kaupunki totesi, ettei enää ollut mieltä sitä säästellä. Oli kyseessä Banksy tai ei, maalaus ei kestänyt San Sebastiánissa kuukauttakaan. Katutaide on ohimenevää ja tässä tapauksessa maalaus katosi ikuisiksi ajoiksi hyvin nopeasti.

Suutelevat poliisit ovat toistuva teema Banksyn töissä. Ferrolin maalauksessa toisiaan suutelee kaksi “guardia civiliä”. (Kuva: Nemigo)

”Banksy” Ferrolissa

Huhtikuussa 2018 puolestaan uutisoitiin mediassa mahdollisen Banksyn katumaalauksen löytymisestä Ferrolin kaupungissa La Coruñassa. Paikallinen olutmerkki Estrella de Galicia on organisoinut paikkakunnalla projektin nimeltään Meninas de Canido, jonka ansiosta yli sata taiteilijaa on maalannut Canidon kaupunginosan seinille oman versionsa Diego Velázquezin kuuluisasta maalauksesta Hovinaiset (esp. Las meninas).

Canidoon ilmestyi myös Banksyn tekemäksi epäilty työ, jossa kaksi kansalliskaartilaista suutelee toisiaan. Ja jälleen media uutisoi ”ensimmäisestä mahdollisesta Banksysta Espanjassa”. Olutyhtiön merkki 1906 oli edellisenä kesänä kutsunut englantilaista taiteilijaa maalaamaan Hovinaisista kaduille oman versionsa juuri kyseiseen seinään, ja maalaus ilmaantui samaan aikaan, kun kaupungissa vietettiin Velázquezia vuosittain kunnioittava tapahtuma.

Maalaus ja samalla kaupungissa järjestettävä taidetapahtuma saivat suurta kansainvälistä huomiota – minkä epäilläänkin olleen koko tempauksen tarkoitus ja olutpanimon oivasti onnistunut markkinointitempaus. Tapauksesta uutisoivat muun muassa The Times, Le Parisien ja The Guardian.

Mutta jälleen saatiin pettyä. Banksy julkaisee Instagram-tilillään kuvia omista töistä ja todistaa näin olevansa itse niiden takana. Vahvistusta ei sieltä saatu. Tämän perusteella eivät hänen kädenjälkeään olleet kumpikaan Espanjan katumaalauksista. Nyt taiteilijan töitä on vihdoin nähtävissä Espanjaan todistettavasti – näyttelyn muodossa.

Banksy. Genius or vandal?
ESPACIO 5.1 | IFEMA
Avda. Partenón, nº 5, 28042 Madrid
Paikka on metrolinjan numero 8 varrella (pysäkki: Feria de Madrid) ja sinne vievät myös bussilinjat 112, 122 ja 828
Avoinna: ti–su kello 10.00 – 21.00
Pääsyliput: viikonloppuisin ja pyhäpäivinä aikuiset 14,90 € ja alle 12-vuotiaat lapset 7,90 €; ti–pe aikuiset 12,90 € ja lapset 5,90 €

Artikkelikuva: Dominic Robinson

Liity keskusteluun