Vertaa asuntoja

Barcelona taistelee laittomia lomavuokrauksia vastaan

Barcelona taistelee laittomia lomavuokrauksia vastaan

  • 14/08/2016

Barcelonan kaupunki on antanut yhteensä 60 000€ sakon Airbnb ja HomeAway nettisivustoille sekä pyytää talojen asukkaita ja asuntoja vuokraavia tuirsteja ilmiantamaan laittomat vuokralaiset.

Barcleonan kaupunki pyrkii kaikin tavoin kitkemään pois laittomat turistivuokraukset, jollaisiksi lasketaan kuukautta lyhyemmät vuokra-ajat. Lain mukaan vuokra-asunnot pitää ilmoittaa vuorkausrekisteriin ja vuorkatuloista maksaa veroa.

Nettisivustot saivat sakot, koska niiden sivuilla ilmoitetaan asunnoista, jotka eivät ole rekisterissä. Jos toiminta jatkuu sakkoja uhattiin laajentaa jopa 600 000€ asti. Ainakin Airbnb aikoo valittaa päätöksestä, koska se katsoo olevansa asiassa vain kolmas osapuoli ja itseasiassa tarjoavansa ratkaisun Barcelonan majoitustilanteeseen.

Kaupunki on myös perustanut ryhmän, joka etsii laittomia vuokra-asuntoja. Ensimmäisen toimintakuukauden aikana he löysivät 234 asuntoa joita sakotettiin yhteensä 30 000€ ja pyydettiin lopettamaan laiton toiminta. 126 asuntoa sai sakot siitä, että eivät olleet ilmoittaneet rekisteröintinumeroaan vuokrausilmoituksessa.

Kaupunginjohtaha Ada Colau (kuva) on lähettäny kaupungin asukkaille kirjeen, jossa se pyytää ilmoittamaan jos taloyhtiössä havaitaan asunto, jossa majoittuu laittomasti turisteja. Kirjeen mukaan tämä voi “aiheuttaa spekulaatioita, harmaata taloutta sekä vahingoittaa vakiasukkien elämää”.

Kaupunki on avannut myös nettisivun (http://meet.barcelona.cat/habitatgesturistics/en/), josta voi tarkistaa onko asunto rekisteröity lomavuokraukseen. Täältä voivat sekä naapurit että asuntoa vuokraavat turistit tehdä ilmoituksen laittomista asunnoista. Tätä kautta on tullut jo 375 ilmiantoa.

Kaupunginjohtaja perustelee toimenpiteitä myös sillä, että esimerkiksi turistien suosimalta Gótico alueelta on kadonnut 40% vakiasunnoista. Hän haluaa Barcelonasta kaupungin, jossa sen asukkailla on hyvä asua.

Lähteet

idealista.com
elmundo.es

Kuva

Commons.wikimedia.org