Vertaa asuntoja

Brexit luo varjoja espanjalaisen olutteollisuuden tulevaisuuteen

Brexit luo varjoja espanjalaisen olutteollisuuden tulevaisuuteen

  • 09/08/2019

Espanjalainen olutteollisuus elää kasvun aikaa, mutta nyt ollaan huolissaan Brexitin vaikutuksesta kaupankäynnin tulevaisuuteen. Britit ovat tärkeitä espanjalaisen oluen kuluttajia niin kotimaassaan kuin Espanjassa aikaa viettäessään.

”Espanjalainen olutteollisuus on nostanut päätään, mutta suuret pilvet vaarantavat sektorin hyvää kehitystä”, kirjoittaa sanomalehti El País. Tulevaisuus näyttää varjoisalta, vaikka ala on toipunut pitkän laman mukanaan tuomista vaikeuksista.

”On vielä aikaista sanoa mitään, mutta olemme huomanneet jo myynnin kasvun hiipuvan. Eräs järkkymätön fakta on esimerkiksi brittiturismin väheneminen”, kommentoi lehdelle Espanjan oluentuottajien yhteisön johtaja Jacobo Olalla elokuun tilaisuudessa, jossa esiteltiin Cerveceros de Españan tekemää tutkimusta espanjalaisten lomakäyttäytymisestä.

Olalla on varma mielipide asiasta: ”Brexitin seuraukset tulevat olemaan vahingolliset.” Sen uskotaan näkyvän niin oluen vientitilastoissa kuin brittituristien vähenemisen vaikutuksissa kotimaan myyntiin. Kuluvan vuoden heinäkuussa brittejä saapui Espanjaan 5,3 % vähemmän kuin edellisenä vuonna, vaikka heitä yhteensä oli edelleen runsaat 2,1 miljoonaa.

Kolmannes Espanjan ulkomaille kauppaamasta oluesta menee Iso-Britanniaan. Vuonna 2018 tämä tarkoitti 467.132 hehtolitraa ja rahassa 2,97 miljoonaa euroa. Britit ovat myös suurin turistiryhmä Espanjassa, ja nauttivat olutta arvioiden mukaan 2-3 kertaa enemmän henkeä kohden kuin myös viiniin mieltyneet espanjalaiset.

Olutta myydään vettäkin enemmän

Oluen kulutus on suurinta kesäisin, ja kesä-heinäkuun myynti edustaa 31 prosenttia koko vuoden kaupasta. Cerveceros de Españan tilastojen espanjalaista olutta myytiin viime vuonna yli 40 miljoonaa hehtolitraa, joista yli puolet baareissa ja ravintoloissa. Oluen kulutus on suurinta kesäisin, ja kesä-heinäkuun myynti edustaa 31 prosenttia koko vuoden oluenmyynnistä.

Maatalousministeriön tuoreen tutkimuksen mukaan olutta kulutetaan eniten kotitalouksien ulkopuolella, jossa se on vettäkin suositumpi vaihtoehto. Oluen osuus myydyistä kylmistä juomista oli vuonna 2018 yhteensä 35,2 %, veden osuus 32,7 % ja virvoitusjuomien 19,5 %. Kulutus kodeissa laski hieman määrällisesti, mutta nousi arvoltaan 2 %.

”Turismi, ilmasto ja elämäntyyli tekevät Espanjasta kolmanneksi suurimman oluenkuluttajamaan”, Olalla ilmoittaa. ”Emme keskity alkoholinkulutukseen, vaan virkistäytymiseen.”

Tätä puoltaa se fakta, että Espanja lukeutuu eniten alkoholitonta olutta tuottavien ja kuluttavien maiden joukkoon. Kaikesta oluenkulutuksesta se edustaa maassa 15 %, kun esimerkiksi naapurimaassa Ranskassa vastaava luku on 4 %.

Cerveceros de Españan esittämä tutkimus El verano ideal de los españoles (suom. ”espanjalaisten unelmakesä”) on toteutettu yhdessä Madison Market Researchin kanssa. Tutkimukseen osallistui yhteensä 2.021 henkilöä ympäri maan. Yhteenvetona voidaan ideaaliin kesään kuuluvan espanjalaisilla olut ja paella – espanjalaiskylässä tai rannalla – joko oman rakkaan, ystävien tai perheen kera.

Lähde: ElPais.com, artikkelikuva: Pexels/Jess Low

Liity keskusteluun