Vertaa asuntoja

Espanja tutuksi pyöräillen

Espanja tutuksi pyöräillen

  • 09/07/2019

Mikäpä olisi parempi tapa tutustua Espanjaan kuin hypätä pyörän selkään ja polkea ystävän kanssa maan rajoja pitkin 4030 kilometriä 40 päivässä? 

Aurinkorannikolla maratonvaelluksia tehnyt Taina ehdotti viime keväänä urheiluhierojaystävälleen Lauralle Espanjan ympäriajoa 50-vuotisjuhlan kunniaksi. Polkupyörillä. “En epäillyt hetkeäkään kun sanoin kyllä”, naurahtaa Laura.

Tästä alkoi huikean seikkailun suunnittelu: aikataulut, reitit, riskit, markkinointi, budjetti, sponsorit – oman elämän käytännön järjestelyjä unohtamatta.

Matkaan lähdettiin Fuengirolan kaupungintalon edustalta 21.5.2019 ja samaan paikkaan palattiin 8.7.2019 monta kokemusta ja koettelemusta rikkaampina.

Ei soittamalla sotaan

Fuengirolan kaupungin edustajat olivat mukana pyöräilijöiden paluujuhlassa.

Tainan ja Lauran esimerkki on kannustava. Molemmat toteavat olevansa “tavallisia” naisia. Tosin urheilu ja hyvinvointi ovat aina olleet tärkeitä asioita arjessa. Koitokseen valmistauduttiin hyvissä ajoin treenaamalla ajoa ja kestävyyttä.

“Sovimme tiukkojen tilanteiden varalle turvasanan (rasvaimu) mutta emme tarvinneet sitä kertaakaan. Myös molempien samankaltainen huonon huumorin taju auttoi selviytymään myös toivottomissa tilanteissa”, toteaa Laura.

50 päivän reissuun oli varattu kuusi ajopäivää ja yksi lepopäivä viikkoa kohden. Tosin Tainan 50-vuotispäivän kunniaksi pidettiin hieman ylimääräistä vapaata.

Iltapäivisin lämmitti yleensä aurinko, mutta pohjoisen aamuhämärässä taitettiin matkaa kädet kohmeessa. Välillä juostiin suojaan raekuuroilta ja toisinaan oli pakko pysähtyä sateen, tuulen tai hiekkamyrskyn vuoksi. Kuumimpina päivänä vettä kului ajon aikana seitsemän litraa.

Myös karttaohjelmat tekivät tepposiaan: joskus reittiehdotus oli muutamaa sataa kilometriä pidempi, tai tie olikin pelkkä kinttupolku tai moottoritie, jonne pyörällä ei ollut asiaa. Perinteinen paperikartta auttoi hahmottamaan todellisuutta.

Jotain matkan haasteesta kertoo myös poljettu vertikaalinen (maasta kohtisuoraan ylös) nousu, 52 kilometriä. “Pisin ylämäki taisi olla kahdeksan kilometriä. Poljin, ja ajattelin että jokaisella polkaisulla olen lähempänä tavoitetta”, muistelee Taina. Alamäet vuorostaan menivät aivan hujauksessa.

Suojakerroin oli 50 mutta hieno rusketusraja syntyi silti.

Suuri Espanja tutuksi

Etenkin Portugalin rajalla jäivät mieleen holtittomasti luontoon heitetyt jätteet ja tienvierustoilla päivää paistattelevat ranteen paksuiset käärmeet. Pohjoista kohti edetessä suomalaista sielunmaisemaa ilahduttivat Baskimaan koivikot ja vehreys.

Pyrenneillä opittiin, että jopa kesäkuussa voi olla lunta. Tästä selvittiin säikähdyksellä  ja matka jatkui.

Katalonian osuudella oli hyvä idea poistaa pyöristä Espanjan liput. Itsenäsyysaate on vallalla etenkin pienemmillä paikkakunnilla, jopa siinä määrin, ettei aluella suostuta puhumaan espanjaa.

Kaakkois-Espanjassa ajeltiin valtavien riisipeltojen keskellä. “Reissulla opin, että suuri osa EU:n aluella myytävästä pitkäjyväriisistä tulee Italian ohella juuri tältä alueelta Espanjasta”, kertoo Laura.

Näiltä kulmilta mieleen jäivät myös Almerian satojen kilometrien mittaiset kasvihuoneita ja peltoja halkovat tiet.

Tehtävä suoritettu

“Somessa seuranneet, tykänneet ja kommentoineet tukijoukot olivat todella tärkeitä kannustajia. Suuri kiitos kuuluu sponsoreille, jotka uskoivat että onnistumme”, kiittelee Taina.

Työn alla on videokooste huikeasta matkasta, mutta pääset mukaan teräsnaisten matkalle Taina ja Laura Espanjan ympäri -sivuilta.

Espanja.Com onnittelee mahtavasta urakasta!

Liity keskusteluun