Vertaa asuntoja

Espanja saa vihdoinkin hallituksen

Espanja saa vihdoinkin hallituksen

  • 30/10/2016

Espanjassa on eletty lähes vuosi ilman hallitusta, mutta nyt tilanne on lopultakin lauennut. Maa sai viikonloppuna aikaan päätöksen hallituksen kokoonpanosta ja Mariano Rajoy valittiin hallituksen johtoon.

Kahden puolueen maana toiminut Espanja, ei saanut aikaan monipuoluehallitusta viime joulukuun eikä kesäkuu uusintavaalien äänestystuloksen mukaisesti. Kymmenen kuukauden ajan Espanjaa on johdettu Rajoyn edellisen hallituksen toimesta toimitusministeristönä. Käytännössä kaikki lainsäädäntötyö on ollut pysähdyksissä. Tämä näkyy esimerkiksi Suomen ja Espanjan välisen verosopimuksen soveltamisen siirtymisenä vuoteen 2018.

Rajoyn valinta mahdollistui sosialistipuolueen (PSOE) antaessa lupauksen, että puolueen parlamenttiryhmä ei äänestä Rajoyn valintaa vastaan ja Rajoy sai näin tarvittavan äänienemmistön. Lauantain äänestyksessä Rajoy valittiin hallituksen johtoon äänin 170-111. Sosialistipuoleen edustajista 68 äänesti tyhjää, mutta 15 edustajaa äänesti edelleen valintaa vastaan.

Espanja saa Rajoyn johtaman oikeistohallituksen, jolla ei ole suoraan parlamentin enemmistön tukea. Sosialistit ovatkin jo ilmoittaneet tekevänsä tiukkaa oppositiopolitiikkaan hallitusta vastaan.

Tiedot: Europapress, El Mundo, Yle, Vero.fi