Espanjalaisen liikennekulttuurin salat

Julkaistu: 18.01.2020
AjankohtaistaEläminen ja lomailuUusimmatVideot>Ajankohtaista -videot
add one

Tavat ja lait eivät aina kohtaa toisiaan Espanjan liikenteessä ja siitä keskustelu onkin suosittu aihe kahvipöydässä ja sosiaalisessa mediassa. Tässä tietoa ja käytäntöä niin moottoriliikenteeseen kuin jalankulkijalle. Lue kuinka Espanjan liikenteessä käytännössä toimitaan ja kuinka taas lain mukaan pitäisi tehdä.

Periaatteessa Espanjan liikennesäännöt muistuttavat paljolti suomalaisia, mutta niiden noudattamisessa ei olla useinkaan niin turhan tarkkoja. Muista kuitenkin, että useista pienistä rikkeistä voi poliisi halutessaan kirjoittaa sakkolapun Espanjassakin.

Vauhti ja nopeusrajoitukset

Suomalaiseen liikennekulttuuriin tottuneelle vauhti espanjalaisilla teillä voi vaikuttaa alkuun vilkkaalta, mutta siihen voi tottuakin helposti ja liikenne alkaa tuntua sujuvammalta. Liikenteen tekevät sutjakkaaksi myös useat vähän laittomilta tuntuvat ja laajalle yleistyneet tavat.

– Tasan tarkkaan nopeusrajoitusta noudattavat yleensä vain turistit, toteaa Zico Kuusela Muuttopalvelu Express Kuuselasta. Kilometrejä on kertynyt neljän vuoden aikana Suomen ja Espanjan väliä ajaessa ja kaikenlaisia tilanteita on rekan kopista nähty. -Kyllä yleensä paikalliset jo tööttäävät, kun nopeusrajoitusta millilleen noudattavan takana on kilometrin jono.

Moottoritielle liityttäessä saattaa suomalainen jäädä vauhdissa jalkoihin, kun jää odottamaan paikkaa,toteaa Zico. Monesti lähdetään sitten takaa ohittelemaan, mikä aiheuttaa vaaratilanteita. -Hurjin liikenne Espanjassa on mielestäni Kataloniassa, jossa ajaa monen kulttuurista väkeä ja liikennettä on paljon.

Kommunikointi

Äänitorvea ja käsimerkkejä käytetään tehokkaaseen kommunikointiin. Kuljettajana tulee tunne, että et ole yksin vaan liikenne on yhteispeliä.

Vaikka joskus se keskisormi nouseekin tai kädet huitovat vimmalla, niin käytetään niitä myös auttamaan : osoitetaan jalankulkijalle, että on turvallista ylittää tie, kun päästetään toinen auto ruuhkassa väliin tai kiitetään toista kuskia avusta. Saattaapa joku kertoa sinulle käsimerkein, että toinen etuvalo on pimeänä tai auton ovi auki.

Äänitorvi soi herkästi, jos joku töpeksii tai hidastelee. Mutta sillä myös kiitetään avun annosta tai kiinnitetään toisen kuljettajan huomio, jos hän on joutumassa vaaratilanteeseen esimerkiksi peruuttamassa johonkin mitä hän ei itse näe.  Myös autonvalot vilkkuvat kiitokseksi ja tien antamiseksi.

Törrää ei kuitenkaan saa liikennelain mukaan käyttää ruuhkatilanteissa eikä toisen auton vääränlaista käytöstä protestoimaan. DGT:n mukaan äänimerkin käyttö on sallittua kolmessa tapauksessa: todennäköisten onnettomuuksien välttämiseksi – esimerkiksi varoitusmerkkinä kapeilla ja mutkaisilla teillä, ilmoittamaan ohitusaikeista toiselle kuljettajalle taajama-alueiden ulkopuolella sekä ilmoittamaan muille autoille pakosta saada etuajo-oikeus esimerkiksi hätätilan takia.

Kulttuuri- ja näkemyseroja

Autolla liikkuessaan kannattaa varautua siihen, että esimerkiksi stop-merkin takaa tai liikenneympyrään voi kiilata auto eteen, vaikka sen vuoksi joutuisi etuajo-oikeutettu hieman jarruttelemaankin. -Ei kannata alkaa opettamaan muita kuskeja, toteaa Paco Garcia autovuokraamo Jaris Rentalsista. Kannattaa myös muistaa, että liikenteessä on paljon turisteja eri maista. Paco kertoo, että vaikeimpia paikkoja turisteille tuntuvat olevan liikenneympyrät ja lyhyet kiihdytyskaistat. Toisia jännittää liikenne valmiiksi, mutta loppujen lopuksi yleensä se on monen mielestä sujuvaa, toteaa Paco.

Fuengirolalaiset taksikuskit kertoivat tottuneensa ajamaan turistien seassa. Suurimmat vaaratilanteet syntyvät puhelimen käytöstä ajaessa, he totesivat.

-Vain vähän eroaa liikenne täällä Espanjassa suomalaisesta, miettii Kuljetusliike Kissa Vieköön Ismo Vesterinen. Isoa autoa Euroopan halki ajava kuljettaja kertoo, että Espanjassa liikenne toimii jopa vähän paremmin. – Iso ero suomalaiseen liikenteeseen on se, että täällä annetaan tilaa kaistan vaihtajalle. Vilkku vain päälle ja rohkeasti edeten.

Terveisiä meille pienempien autojen kuljettajille hän lähettää, että ohitettaessa ei heti ajettaisi takaisin rekan eteen ja sitten jarruteta noudattamaan tarkkaa nopeusrajoitusta. -Isoilla autoilla on pitkä pysähdysmatka, joten pitkä välimatka on turvallinen molemmille, hän muistuttaa. Tyypillinen korkealta kuskinkopista näkyvä vaaratilanne on erittäin yleinen oikealta tapahtuva ohitus mottoritiellä. Myöskään turvaväli ei kuulu monen täkäläisen ajokulttuuriin.

Jalankulkijoiden oikeus

Jalankulkijat kiittelevä autojen pysähtymistä suojatien eteen ja autoilijan kannattaa muistaa, että sitä myös kuskilta edellytetään. Lain mukaan jalankulkijalle on annettava tietä suojatiellä ja he myös tietävät tämän. Ympärilleen katsomatta saattaa äiti lapsineen kävellä autojen sekaan, joten valppautta tarvitaan kaupunkiliikenteessä ja todellakin kannattaa pysähtyä suojatien eteen pysähtyneen auton viereen.

Parkkeeraamisen päänvaivat

Parkkeeraaminen aiheuttaa monelle ulkomaalaiselle vatsanpuruja Espanjassa. Espanjalaiset käyttävät parkkeeraamisessaan luovuutta tai suoraan sanoen rikkovat hieman lakisäädöksiä oman aikansa säästämiseksi – muiden liikenteessä liikkuvien kustannuksella. Etenkin espanjalaisten koulujen ympäristöt ruuhkaantuvat aamuisin ja iltapäivisin, kun vanhemmat pysäyttävät autonsa tuplaparkkiin tai keskelle tietä siksi aikaa, että jättävät jälkeläisensä opinahjoon tai noutavat sieltä pois.

Käytäntö on erittäin yleinen, ja poliisi voi siitä halutessaan langettaa sakon – etenkin, jos kuljettaja poistuu itse kulkuneuvosta tai pysähdys väärällä paikkaa kestää yli kaksi minuuttia. Yleensä poliisi kuitenkin vain kehottaa poistamaan auton välittömästi paikalta ja tyytyy uhkailemaan sakkolapulla. Väärin parkkeerattu auto saattaa kuitenkin lähteä hinausauton kyydillä kaupungin varikolle, jossa täytyy kaivaa lompakkoa sen ulos saadakseen – minkä lisäksi prosessista seuraa sakkorangaistus.

Toinen parkkeeraamisen tiimoilta ulkomaalaisia kauhistuttava seikka on muiden autojen tuuppiminen omaa pysäköitäessä. ”Sitä vartenhan ne puskurit autossa ovat”, paikalliset tuumaavat. Näin autot saadaan mahtumaan pienempään taskuun kuin Suomessa on totuttu. Espanjalainen veivaa parhaimmillaan auton koloon, jossa jää 10-20 senttiä tyhjää tilaa eteen ja taakse. Pysäköintiruudutkin ovat usein pienempiä kuin Suomessa ja autojen ovilla kolautellaan usein jälkiä naapuriautoihin. Naarmuiset autot ovatkin arkipäivää samaten puuttuva sivupeili autolle palatessa.

Maksulliset parkkipaikat on Espanjassa yleisimmin merkitty vihrein tai sinisin viivoin kaduille, ja niiden varrelta löytyvät parkkimittarit. Normaalin käytännön mukaan parkkeeraamisesta on maksettava arkisin kello 8:00–21:00 sekä lauantaisin aamupäivällä. Ajat voivat vaihdella kaupungeittain ja tarkempaa tietoa löytyy parkkimittareiden infotauluista. Pysäköintisakon voi myös perua pysäköintilaitteessa olevien ohjeiden mukaan.

Kolme sääntöä liikenneympyrään

Hektisimmässä liikenteessä säännökset liikenneympyrässä ajamisessakin unohdetaan ja auto kiilataan sellaisiin koloihin, ettei toinen ehdi autollaan keulaan kopsauttaa – taakse kolaroineelle kun lankeaa yleensä syyllisen rooli onnettomuudessa.

Espanjan liikennevirasto DGT (Dirección General de Tráfico) muistuttaa liikenneympyrässä ajon kolmesta tärkeimmästä säännöstä, joita ajettaessa tulisi noudattaa. Ensimmäinen näistä kuuluu, että liikenneympyrässä ajavalla on etuajo-oikeus, mikäli liikennemerkein ei toisin ole ilmoitettu.

Liikennevirasto huomauttaa toisesta pykälästä muistisääntönä, että liikenneympyrä on kuin ”mutkalle väännetty suora”. Tämä tarkoittaa myös, että kaistan vaihtamisesta tai liikenneympyrästä poistamisesta on aina ilmoitettava vilkuttamalla.

Kolmas sääntö kuuluu, että liikenneympyrään tultaessa valitaan ulommainen kaista vain, mikäli siitä ollaan poistumassa heti ensimmäiselle pois vievälle tielle. Muussa tapauksessa neuvotaan siirtymään sisemmälle kaistalle, jolta siirrytään ulommaiselle kaistalle heti, kun on ylitetty poistumistietä edeltävä liittymä.

Tyypillinen ja jokapäiväinen vaaratilanne syntyy, kun paikallinen kiilaa vilkkua näyttämättä sisäkaistalta ulos suoraan ulkokaistaa ajavan eteen. Ja jos ulkokaistaa ajava, ja oikeassa oleva, ei ymmärrä nopeasti väistää, niin sitten saa katsella nyrkin heristyksiä siltä laittomasti ajavalta osapuolelta.

Hätävilkkuja ei saa käyttää mielivaltaisesti

Hetkellisestä laittomasta, usein tuplaparkkeerauksesta ilmoitetaan Espanjassa usein räppäämällä hätävilkut päälle.

Iloisesti tuplaparkkiin ja viereiseen kahvilaan. Siitä näkee hyvin kun pussiin jääneen auton kuljettaja ilmestyy paikalle.

Sama tapa on käytössä maanteillä, mikäli eteen sattuu yhtäkkiä liikenneruuhka, josta takana tulijoita halutaan varoittaa. Näin ei lain mukaan kuitenkaan saisi tehdä, vaikka tapa on hyvin yleinen ja koko maahan levinnyt.

Pykälän 109 mukaan nopeasta jarrutuksesta riittävät varoittamaan jarruvalot ja halutessaan voi tuupata kätensä ikkunasta ulos ja pumpata sitä nopeaan tahtiin ylös ja alas varoitusmerkkinä muille. Voi myös kokeilla jarruvalojen pumppausta, varsinkin jos takana ajava auto on kovin lähellä.

Ismo Vesterinen on huomannut, että Ranskassa autojen välissä puikkelehtivat skootterit ja moottoripyörät pitävät hätävilkut päällä. -Se näyttää olevan toimiva ratkaisu, sillä näin autoilijat huomaavat sivusta sujahtavat kaksipyöräiset.

Nopea maksaja saa sakosta 50 % alennuksen

Espanjan tieliikennelakia uudistettiin viimeksi vuonna 2014. Rangaistukset rikkomuksista jaetaan lieviin, vakaviin ja törkeisiin. Alkoholin vaikutuksen alaisena ajaminen esimerkiksi luokitellaan törkeäksi rikkomukseksi. Ylinopeussakkojen summat vaihtelevat 100:sta 600 euroon.

Paco Garcia antaa paikallisneuvon, että jalkakäytävälle ei kannata parkkeerata. -Siitä saattaa mennä herneet nenään poliisille.

Luovaa parkkeerausta ja loput jalkakäytävälle

”Suomalaisen kuljettajan Espanjassa saamien liikennesakkojen maksaminen käy nykyisin helposti internetin kautta luotto- tai pankkikortilla”, kerrotaan Suomen Madridin suurlähetystön sivuilla ja muistutetaan: ”Yleensä sakkoon saa 50% alennuksen, jos sen maksaa 20 päivän sisällä sakkoilmoituksen saamisesta.”

Baskimaalla ja Katalonialla on oman sakonmaksujärjestelmänsä, mutta muualla Espanjassa saadut sakot voi maksaa Dirección General de Tráficon sivuilla, osoitteessa www.dgt.es.

Sakkolappuun on yleensä printattu tarkemmat ohjeet espanjan- ja englannin kielellä.

Videolla konkarikuski, mopoilija, autonvuokraaja ja espanjalainen taxikuski kertovat kokemuksiaan liikennekultuurista Espanjassa. Kenen kanssa sinä olet samaa mieltä?

Lähteet:

toimituksen omat kokemukset päivittäisestä autoilusta parin kymmenen vuoden ajan ja kaverien sattumukset
www.autoeurope.es/conducir-en-espana-consejos/
finlandabroad.fi/web/esp/hyva-tietaa
www.dgt.es/es/

 

Jaa:

Uutiskirje Tammi 02/20

Monipuolinen Torremolinos kutsuu

add one

Mitä mieltä olet uudesta Espanja.Com-sivustosta?

Anna meille palautetta, niin voimme kehittää sivustoa yhdessä parempaan suuntaan.