Vertaa asuntoja

Espanjalaiset suomalaisten onnellisuuden juuria tutkimassa…

Espanjalaiset suomalaisten onnellisuuden juuria tutkimassa…

  • 01/06/2019

”Matkustimme Suomeen ja tiedämme, miksi kyseessä on maailman onnellisin kansa. Suomi on paljon muutakin kuin poroja, revontulia ja heavybändejä”, kirjoittaa Rosa Martí espanjalaisessa Esquire-lehdessä.

Miesten kiinnostuksen kohteisiin keskittyvä espanjalainen aikakauslehti Esquire julkaisi toukokuussa 2019 mukavan matkajutun Suomesta. ”20. maaliskuuta YK julkaisi vuosittaisen onnellisuustutkimuksen ja ensimmäisellä sijalla koreili toista kertaa peräkkäin Suomi”, toimittaja Rosa Martí kirjoittaa ja muistuttaa Espanjan löytyneen sijalta 30.

Espanjalaislehti kuuli Visit Finlandin lanseeraamasta kampanjasta, jossa suomalaiset ”onnellisuusoppaat” tutustuttavat turisteja paikalliseen elämään. Rent a Finn aktivoi ihan tavalliset kansalaiset näyttämään luontoa ja opettamaan rauhoittumisen taitoa palvelusta kiinnostuneille matkalaisille eri muodoissa: saunomalla, veneilemällä, marjoja tai sieniä poimimalla, kalastamalla, lavatansseihin osallistumalla…

Eroon epäilyksistä

”Vähän mietityttää, että onni voisi pesiä paikassa, jossa vallitsee kuusi kuukautta vuodesta ankara talvi ja lämpötilat voivat laskea -30 asteeseen. Valoisaakin on vain muutaman tunnin päivässä”, toimittaja tuumailee. Hän otti yhteyttä #rentafinn-vaihtoehtoihin ja uumoili jo lentokoneen laskeutuessa metsän keskelle, että onnellisuudella voisi olla jotain tekemistä luonnon kanssa.

Lehtiartikkelissä ihmetellään 5,5 miljoonan asukkaan maasta löytyvää 2,5 miljoonaa saunaa ja avantouinnin viehätystä. Toimittaja uskaltautui itsekin kylmään veteen vieraillessaan Punkaharjulla, jonka hän ylistää olevan ”kenties kaunein paikka, missä olen eläessäni vieraillut”. Lapin luonnon kauneudesta hänkin oli kuullut aiemmin, mutta tajusi huikeita luontokohteita löytyvän paljon muualtakin.

“Löydä rauhasi – vuokraa suomalainen”

”Toukokuussa vesi on 9-asteista, mihin kastautuminen vaatii Välimeren asukkaalta rohkeutta ja urhoollisuutta, jota Suomessa kutsutaan sisuksi. Tunnetta on vaikea kuvailla: halvaantuminen ja hurma – alkushokki ja tunnon poistuminen jaloista hälvenevät nopeasti. Päästessäsi takaisin kuivalle maalle verenkiertosi aktivoituu ja kroppa alkaa lämmetä. Hurja lämmönvaihdos saa aikaan energiapiikin, joka kestää koko päivän.”

Punkaharjun ”onnellisuusoppaat” kertovat espanjalaiselle metsien ja luonnon auttaneen heitä toipumaan raskaista vaiheista elämässään, kuten pitkäaikaisista sairauksista, avioerosta tai työkuvioiden vaikeuksista. Joogaopettaja Katja kertoo Rosalle suomalaisten löytävän onnen luonnon lisäksi sisältä itsestään. Hän vie vieraansa kesämajaansa Kivinokalle. ”Kivinokalla on noin 600 mökkiä ilman vesijohtovettä ja sähköä, kaikki samankokoisia mutta erilaisia.”

“Hurja lämmönvaihdos saa aikaan energiapiikin, joka kestää koko päivän.”

Espanjalaisen johtopäätökset

”Vaikka suomalaiset ovatkin hulluna luontoon, he eivät nauti vain ulkoilmasta. He ahmivat myös kirjoja, soittavat eri instrumentteja ja katsovat elokuvia. 853 julkisella kirjastolla on tärkeä roolinsa suomalaisessa kulttuurissa. Viime vuonna 5,5 miljoonan asukkaan maassa lainattiin 85 miljoonaa kirjaa”, espanjalaislehdessä ihmetellään. Toimittaja hehkuttaa myös Helsingin uutta pääkirjastoa Oodia, joka rikkoo hänen käsityksensä kirjastosta.

”Kirjojen kehdon lisäksi Oodi on kohtaamispaikka, kaikkien kansalaisten olohuone… Kävijöillä on käytössään tietokoneita ja tulostimia, soittimia, nuotteja, videopelejä, elokuvia ja sarjoja ja useita eri saleja. Kaikki on ilmaista ja kenen tahansa käytettävissä.”

Matkan pohjalta toimittaja tekee omia johtopäätöksiään: ”Uskon erään syyn suomalaisten onnellisuuteen olevan heidän valtavassa kunnioituksessa erilaisuutta kohtaan, koulutuksesta välittämisessä, suvaitsevaisuudessa ja ennakkoluulojen puuttumisessa.”

“Onnellisuuden juuret ovat siitä nauttimisessa, mitä elämä meille tarjoaa.”

Rosa Martí huomauttaa oppineensa, että Kalevalan sankarit eivät ole vahvoja ja voittamattomia, vaan empivät ja pelkäävät, tuntevat kipua ja vaipuvat melankoliaan. Hän kertoo löytäneensä samoja luonteenpiirteitä suomalaisista, joihin matkallaan tutustui.

”He ovat aitoja, ystävällisiä, kohteliaita, elämän yksinkertaisia asioita rakastavia, suoria ja hyväntahtoisia. Luonnetta on auttanut muokkaaman se, että he asuvat eräässä planeetan kauneimmista paikoista, mistä sikiää voima ja yhteys äiti maahan. Onnellisuuden juuret ovat siitä nauttimisessa, mitä elämä meille tarjoaa, ja se on Suomessa maisemineen, puhtaine ilmoineen ja lämpöisine ihmisineen mahdollista – ja jopa käsinkosketeltavaa – laskivatpa lämpötilat kuinka alas tahansa.”

Lähde: Esquire.com

Liity keskusteluun