Vertaa asuntoja

Espanjan elinajanodotteen uskotaan nousevan maailman korkeimmaksi

Espanjan elinajanodotteen uskotaan nousevan maailman korkeimmaksi

  • 12/09/2019

Espanjan elinajanodotteen uskotaan nousevan koko maailman korkeimmaksi vuoteen 2040 mennessä. Eräs syy tähän on Välimeren ruokavalio – tai sen tuntemattomampi serkku: Atlantin ruokavalio.

Washingtonin yliopiston tuore tutkimus ennustaa Espanjan eliniänodotteen nousevan tulevaisuudessa koko maailman korkeimmaksi. Viimeisimmässä vertailussa Espanja piti kolmatta sijaa heti Japanin ja Sveitsin jälkeen.

”Väestön terveyttä voidaan arvioida monella tavalla. Yksi mittareista on elinajanodote syntymähetkellä (”keskimääräinen elinikä”). Sillä tarkoitetaan vuosien määrää, jonka tänään syntyvät ihmiset keskimäärin eläisivät, jos kuolleisuus säilyisi nykyisellään.” Näin määrittelee elinajanodotteen Duodecimin Terveyskirjasto.

”Todennäköisesti elämme kuitenkin pidempään kuin mitä tilastollinen elinajanodote kertoo, sillä nykykuolleisuuteen perustuva arvio ei ota huomioon väestön terveydentilan jatkuvaa paranemista. Vieläkin valoisammaksi kuva muuttuu, jos käytetään keskimäärän sijasta mediaania (ikä, johon 50 % ikäluokasta yltää).”

Vuoden 2040 ennuste

Elinajanodotetta seurataan maissa ympäri maailman. Mikäli ennusteet pitävät paikkansa, Espanja pitää kärkisijaa Euroopan eliniänodotteessa myös vuonna 2040. Tuolloin syntyvien ihmisten uskotaan elävän keskimäärin 85,8-vuotiaiksi.

Ennusteeseen vaikuttavat muun muassa kansalaisten perintötekijät, ruokavalio, päihteiden käyttötavat, liikuntatottumukset, stressitaso, ympäristötekijät, maan koulutuksen taso, yhteiskunnan luokkaerot sekä palkkatason kehitys.

Yliopistotutkimuksen tulevaisuuden skenaariossa elinajanodote nousisi myös Kiinassa, Indonesiassa ja Nigeriassa, ja laskisi muun muassa Yhdysvalloissa, Norjassa ja Belgiassa.

Niin Välimeren kuin Atlantinkin ruokavaliossa kulutetaan runsaasti kalaa ja äyriäisiä.

Välimeren ja Atlantin ruokavalio

Välimeren ruokavalion lisäksi Espanjassa puhutaan toisesta terveellisestä vaihtoehdosta: ”Atlantin ruokavaliosta”. Terveysalan äänenkantaja Guía de Suplementosin Alejandra Floresin mukaan tuoreiden kasvisten ja vihannesten, luonnontuotteiden ja merenelävien kuluttaminen nostaa galicialaisten elämänlaadun Euroopan kärkeen. Sianlihaa ja kananmunia dieetissä kulutetaan kohtuudella.

Vuonna 2016 Pontevedrassa tehtiin kliininen tutkimus, johon osallistui 720 henkeä. Koeryhmän ruokavalioon sisällytettiin Galiciassa runsaasti kulutettavia aineksia, kuten juustoja, viinejä ja papuja. Kuuden kuukauden jälkeen ryhmän jäsenten kolesteroliarvot olivat laskeneet, ja mukana olleiden paino oli laskenut keskimäärin 1,2 kiloa. Osallistujat eivät syöneet kuukausien aikana normaalia vähempää, vain paremmin.

Jotkut asiantuntijat ovat sitä mieltä, että ravinnon lisäksi pitkää ikää lisäävät myös ruokailutavat. Hyviin elämäntapoihin liitetään aterioista nauttiminen sosiaalisena tapahtumana, kuten oman perheen kera.

Lähteet: ElProgreso.es, 65ymas.com ja Terveyskirjasto, kuvat: PxHere ja Flickr

Liity keskusteluun