Vertaa asuntoja

Espanjan kesä kestää 5 viikkoa pidempään kuin 40 vuotta sitten

Espanjan kesä kestää 5 viikkoa pidempään kuin 40 vuotta sitten

  • 06/04/2019

Espanjan ilmatieteen laitoksen (AEMET) raportin mukaan nykyään Espanjassa kesä kestää 5 viikkoa kauemmin kuin 80-luvun alussa. Yksi raportin tärkeimmistä johtopäätöksistä on, että ilmastonmuutos koskee jo lähes 70% espanjalaisista, mikä tarkoittaa noin 32 miljoona ihmistä. Nämä ihmiset asuvat pääsääntöisesti Espanjan eteläisillä, lämpimimmillä alueilla. Raportin mukaan viime aikoina myös “trooppisten öiden” määrä on lisääntynyt. Trooppisella yöllä tarkoitetaan yötä, jonka minimilämpötila pysyy 20 asteen yläpuolella.  

Raportissa korostetaan, että ilmastonmuutoksen syynä ovat viime vuosien ennätykselliset teollisuuden ja energiasektorin hiilidioksidipäästöt. Viimeisten viidenkymmenen vuoden aikana Espanjan puoliaavikkomaisten alueiden määrä on kasvanut 30 000 neliökilometriä. Tämä on Galician kokoinen alue. Puoliaavikolla vallitsee kuiva ilma, korkeat lämpötilat ja erittäin vähäinen sademäärä. Eniten tästä ilmastosta ovat kärsineet niemimaan kaakkoinen osa, Castilia de la Manchan alue ja Erbon laakso. 

Tutkimusta varten AEMETin tutkijat keräsivät 58 havaintoaseman tiedot eri provinssien alueilta. Havaintojen mukaan viime vuosien keskilämpötila on selvästi noussut, erityisesti keväisin ja kesäisin.

Pidentynyt kesä ei välttämättä tarkoittaa sitä, että kesä alkaisi jo toukokuussa. Esimerkiksi Madridin alueella 1970-luvulla kesäkausi alkoi 15. heinäkuuta ja päättyi 16. syyskuuta, kun nyt se alkaa suunnilleen 11. kesäkuuta ja päättyy 22. syyskuuta.  

Raportissa tarkastellaan myös Välimeren pinnan lämpötilaa, joka on noussut 0,34 astetta viimeisen kymmenen vuoden aikana. Tämä ilmiö puolestaan vaikuttaa meren pinnan nousuun ja ranta-alueiden ilmastoon lisäten trooppisten öiden määrää

   

Lähde: La Opinión de Málaga
Kuva: Flickr 

  

  

 

 

Liity keskusteluun