Vertaa asuntoja

Espanjan rikkain mies rakennuttaa vanhainkoteja

Espanjan rikkain mies rakennuttaa vanhainkoteja

  • 14/09/2019

Vaatejätti Inditexin omistaja Amancio Ortega lahjoittaa 90 miljoonaa vanhainkotien rakentamiseksi kotiseutunsa Galician kaupunkeihin.

Espanjan rikkain mies Amancio Ortega lahjoittaa varoja seitsemän julkisen vanhainkodin rakentamiseksi Galician kaupunkeihin. Asiasta tiedottivat perjantaina 13. syyskuuta miljardöörin nimeä kantavan säätiön varapuheenjohtaja José Arnau ja liikemiehen vaimo Flora Pérez Marcote.

Säätiö hoitaa rakennusurakat itse suoraan, varojen luovuttamisen sijasta, ja huolehtii myös rakennusten kalustamisesta hoitokotien tarpeisiin. Vanhainkodit rakennetaan A Coruñaan, Ferroliin, Lugoon, Ourenseen, Pontevedraan, Santiago de Compostelaan sekä Vigoon. Kun projekti saadaan päätökseen, Galician maakuntahallitus ottaa hoitaakseen paperityön niiden sisällyttämiseksi julkisen vanhustenhuollon piiriin.

Seitsemän uutta palvelutaloa tulevat tarjoamaan 900 asuinsijaa vanhuksille. Vigon ja A Coruñan keskuksissa on paikka 150:lle ja muissa kaupungeissa 120 vanhukselle. Projektin käynnistäminen luo yli 800 työpaikkaa.

 

Lahjoitusten vastustajat

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun miljardööri pyrkii parantamaan kotimaansa julkisia palveluita. Amancio Ortegan säätiö on rakennuttanut alueelle muun muassa kuusi julkista koulua ja lahjoittanut Espanjan julkiselle terveydenhuollolle yli 300 miljoonaa euroa syöpähoidon ja diagnosoinnin tarpeisiin. Hyvästä teosta seurasi tuolloin poliittinen myräkkä, jossa arvosteltiin, ettei ”kunniallinen demokratia” voi ottaa rahaa vastaan, vaan sen pitäisi kattaa kulunsa verotuloilla.

Uuden lahjoituksen tiedotustilaisuudessa hehkutettiin, että palvelukodit tulevat kuulumaan Euroopan parhaimpiin. ”Näin Galicia osoittaa jälleen erinomaisuutensa ja valmistautuu 2020-luvun haasteisiin”, José Arnau julisti ja kertoi säätiön tahtovan tehdä osansa vanhusten elämänlaadun parantamiseksi.

Amancio Ortega on Forbesin mukaan Espanjan rikkain mies ja koko maailman kuudenneksi rikkain ihminen. Tammikuussa 2018 hänen omaisuutensa arvoksi laskettiin 77,6 miljardia dollaria. Inditexin liikevaihto oli vuonna 2017 yli 25 miljardia euroa ja yhtiöllä on maailmanlaajuisesti yli 7.000 liikettä ja yli 170.000 työntekijää.

Lähde: ElMundo.es, kuva: PxHere

Liity keskusteluun