Espanjassa Ellun kaa!

Julkaistu: 05.07.2023
AjankohtaistaAjanvieteBlogit ja kolumnit

OSA 15

Se on taas kesä kipittänyt jo heinäkuun puolelle. Espanjassa hikoillaan helteessä, mutta Suomessa kesä jatkuu hieman viileämmässä henkäyksessä. Oulun korkeudella heinäkuun toisena päivänä oli “jopa” 14 astetta lämmintä. Siis sama keli mitä Fuengirolassa on huonoimmillaan talvella.

Suomen kesä onkin lyhyt, vähäluminen ja intensiivinen jännitysnäytelmä, ainakin siis säiden puolesta. Mutta ainakin valoa ja tätä upeaa vihreyttä riittää.

Nostakaamme siis malja Suomen kesälle!

Hiljaisuuden ihanuus ja ahdistavuus

Ja se mitä täällä myös riittää on hiljaisuus. Varsinkin Suomen luonnossa tätä hiljaisuuden rauhoittavaa energiaa on runsaasti saatavilla. Jopa sellaista hiljaisuutta, jossa ei kuulu edes aaltojen kohinaa, puiden havinaa tai hyönteisten ääntä. Ja pikkuhiljaa alat kuulla vain oman pään sisäistä huminaa. 

Hiljaisuudessa onkin helpompaa pysähtyä omien ajatusten äärelle ja tunnustella, miltä minusta juuri nyt tuntuu. Ja tämä jos mikä rauhoittaa omaa päänsisäistä hyörinää. Mutta sen vastapainona ainakin tämä rouva kaipaa ääntä ja elämää ympärilleen. Välillä liika hiljaisuus voikin olla ahdistavaa.

Espanjalaiset ovat ihanan äänekästä porukkaa, kun me suomalaiset puolestaan käytämme huomattavasti hillitympää volyymia. Välillä tuntuu, että Suomessa puhutaan melkein kuiskaamalla. Itselläni on sen verran komian kuuluva ääni, että välillä puheeni ja kikatukseni kaikuukin Suomessa kuin megafonilla huutaisin. Varsinkin ravintoloissa, joissa Suomessa keskitytään enemmän siihen ravinnon saamiseen kuin intensiiviseen seurusteluun.

Maassa maan tavalla, omalla persoonalla. Täällä Suomessa siis välillä hieman lasken volyymiani. Mutta vain vähän.

Oulun herkkuja: kreikkalainen hampurilainen.

Hola! Moi!

Täällä Suomessa ei myöskään ole niin tapana tervehtiä ja huomioida vastaantulevaa ihmisolentoa, vaikkapa kävelyllä. Tapa joka on minusta mitä ihanin tuolla Espanjan päässä. Suomessa katsekontaktin luominen vastaantulevaan ihmiseen on jo sellainen saavutus, että juhlistan sitä aina isolla hymyllä tai jopa tervehdyksellä. Tapa, joka saa monen suomalaisen hämmentymään. Onneksi täällä on myös heitä, joiden silmät ja suu vastaavat iloisesti hymyyni. 

Espoossa asuessani minä olinkin se kylähullurouva, joka kävelyllä tervehti jokaista vastaantulevaa. Espanjan päässä minä puolestaan olen enemmänkin se arka ulkomaalainen, joka vastaa toisen iloiseen tervehdykseen: Hola, buenas! Ai että minä rakastan tätä tapaa huomioida toinen ihminen. Olemme tässä hetkessä, tällä polulla yhdessä. Tervehdimme siis toisiamme.  

Täällä ei myöskään tuhlailla moikkauksia bussikuskeille, ainakaan pääkaupunkiseudulla tehdyn pienen otokseni perusteella. Viime kaudella bussit olivat Fuengirolassa pitkään ilmaisia, mikä sai myös tämän rouvan istahtamaan ja nauttimaan kyydistä, maisemista ja kanssamatkustajien seurasta. Espanjan päässä melkein jokainen moikkaa bussikuskia, ja monet vielä sieltä poistuessaan kiittävät kyydistä.

Suomessa tämä rouva tekee samoin, mutta olen kyllä valitettavasti harvinaisuus. Mitä jos me suomalaiset ottaisimmekin pienen moikkaushaasteen. Moikataan tai ainakin hymyillään kun kohdataan. Siitä tulee hyvä mieli! 

Moikataan kun tavataan!

Ja elämä jatkuu

Tämä rouva suuntaa tällä viikolla katseensa taas etelämmäs tätä Suomen maata. Lähdemme moikkaamaan teitä ihania ihmisiä pääkaupunkiseudulle. Pohjoisen kesään palaamme vielä juuri ennen lähtöä palmujen alle. 

Seuraavina viikkoina onkin luvassa kohtaamisia ja samalla myös hyvästien jättöä. Sitähän se täällä käyminen on. Nyt ollaan tässä, ja seuraavan kerran nähdään kun nähdään. Ja toivottavasti nähdään. Välillä joutuu myös hyvästelemään viimeisen kerran. Kuten teimme lapsuudenkotimme ja kissasukumme viimeiselle karvaiselle ihanuudelle. Melkein kaksikymmentä vuotta olit ilonamme. Elit ja olit läsnä, varsinkin silloin, kun ruokana oli lohta. Kiitos Ape! 

Lili ja Ape.

Toivotankin kaikille meille ihanille ihmisille hetkiä, joita voi haikeudella myöhemmin muistella ja tilanteita, jotka nostavat naurun ja hymyn silmiin asti. Moikataan ja halataan kun kohdataan. Ollaan kiitollisia siitä, mitä olemme saaneet kokea ja siitä, mitä kaikkea on vielä edessä. Ja tervetuloa taas parin viikon päästä Ellun kaa missä sitten olenkaan. Ja sen jälkeen taas elokuussa Ellun kaa Espanjaan!

Lue aiemmin julkaistut Espanjassa Ellun kaa! -blogitekstit:
Espanjassa Ellun kaa!

Pääkuva Espanja.Com
Kuvat Ellun arkisto
ellu@espanja.com

Jaa:

Mijas Pueblossa järjestetään tapaskierroksia heinä- ja elokuussa

Luksusloma-asuntojen vuokraus kasvattaa suosiota Málagassa