Espanjassa Ellun kaa!

Julkaistu: 23.08.2023
AjankohtaistaAjanvieteBlogit ja kolumnit

OSA 20

Elokuu on jatkunut helteisenä ja lämpötilat hipovat neljässäkympissä, ainakin täällä vuorten toisella puolen Cartamassa. Tuulen kostea henkäys ei viilennä, vaan tuntuu kuin joku puhaltaisia jättiläisten hiustenkuivaajalla. Olenkin nyt ymmärtänyt yhä paremmin sen, miksi siesta on keksitty. Niin ja ilmastointi.

Merituuli sentään viilentää.

Sisälle suojautumista

Suomessa kiiruhdin jokaisena helteisenä päivänä innolla ulos nauttimaan tästä harvinaisesta herkusta. Mutta täällä pitää välillä tehdä sisälle suojautuminen, vaikka edelleen se suomalainen osa minusta sanoo, että kun on kesä, niin pitäisi olla ulkona.

Mutta täällä on päivisin välillä hyvinkin järkevää vetäytyä ilmalämpöpumpun hurinaan, ja antaa kehon ylikuumentuneelle termostaatille lepohetki. Tai hypätä veden viilentävään syleilyyn.  

Tämä kuumuus vaikuttaa vähän samoin kuin Suomen yli kolmenkympin pakkaset. Pitää olla sisällä, sillä ulkona ei oikein voi tehdä mitään. Paitsi ehkä vain olla ja maata. Aivotoiminta hidastuu, ja ajatus ei kulje. Aivosolutkaan eivät pysy koossa tässä kuumuudessa, vaan ne leviävät jonnekin sulaneen jäätelön lailla.

Toisaalta se on uskomattoman vapauttavaa. Vain olla. Pysähtyä kuuman ilman kannateltavaksi. Mutta jos pitäisi tehdä jotain tuottavaa, kuten työtä, niin se ei kyllä oikein onnistu. No ei ainakaan minulta. Onneksi joku viisas keksi siestan. Niin ja sen ilmastoinnin.

Sisälle suojautumista.

Mennäänkö ulos syömään?

Suomessa en lähtisi kesällä esimerkiksi ostoskeskuksiin pyörimään tai en söisi ravintolassa tai edes kotona mielellään sisällä. Meillä Suomessahan on sanonta, että mennään ulos syömään. Toteutetaan ruokailu arjesta poikkeavalla tavalla, eli syödään kodin ulkopuolella.

Mitäpä jos se tarkoittaa myös, että syödään oikeasti ulkona. Seinien ulkopuolella, avoimen taivaan alla, ulkoilmassa. Eli tehdään suomalaisessa mittapuussa jotain arjesta poikkeavaa ja hienoa.  

Täällä Espanjassa taas elokuisena päivänä on mainio idea lähteä nauttimaan kauppakeskusten ilmastoinneista, ja toteuttaa ruokailu sisällä ilmastoidussa tilassa. Neljänkympin helteessä ei oikein voi syödä ulkona terassilla. No siis voi, mutta onneksi jopa tämä jääräpäinen rouva ymmärtää, ettei siinä ole niin järkeä.

Eli ei muuta kuin ilmastoinnin syleilyyn syömään. Ja jos ulkona haluaa syödä, kannattaa ajoittaa ruokailu mahdollisimman myöhään iltaan. Niin ja silloinhan täällä paikalliset ravintolatkin vasta aukeavat. Juuri tästä syystä.

Málagan lempiravintolassani Pez Lolassa syömässä, sisällä.

Trooppiset illat ja yöt

Täälläpäin paras päivärytmi olisikin näin kesällä herätä mahdollisimman aikaisin ja vetäytyä sisälle viettämään siestaa päivän kuumimpina tunteina, ja herätä illalla taas eloon. Sillä ovathan aamut ja erityisesti illat täällä nyt niin parasta. Trooppiset yöt.

Niitä ei pahemmin Suomen suveen mahtunut, mutta täällä niitä nyt riittää. Ja ne ovat niin upeita! Ihailla tähtiä ja valoja helteisessä pimeydessä. Kuunnella kaskaiden ääniä, ja ihailla taivaalla vilahtelevia lepakoita. 

Viime viikon tähtisilmähetkeni syttyikin Málagassa, kun olin rakkaiden kanssa hyvästelemässä aurinkoa meren laineilla lipuen. Auringonlasku värjäsi taivaan, ja maailma pysähtyi pieneksi hetkeksi. Oli upeaa vain hengittää helteisessä illassa samalla kun merituuli hiveli kasvoja ja kehoa. Toteuttaa vihdoin jotain, jota on halunnut tehdä jo monen vuoden ajan.

Siinä oli taikaa, elämän lipuvia onnenhetkiä. Mikä oli sinun viikon tähtisilmähetkesi? 

Auringonlasku.

Ja mihin seuraavaksi

Tällä viikolla on luvassa sisälle suojautumista, rannalla rötkötystä ja tähtien tuijotusta. Uimista, veden juontia ja aurinkorasvan levitystä. Iloista kikatusta ja kenties pientä mökötystä. Siis ainakin meidän kissalla. Elämää, olemista ja tuntemista.

Viikon lopulla suuntaamme Frigilianaan kolmen kulttuurin festivaaleille ihmettelemään taas uutta tapahtumaa, mitä Aurinkorannikko meille tänä kautena tarjoaa. Menemme myös ulos syömään. Ulos terassille ja ulos ravintolaan.

Parhaat tähän mennessä syömäni empanadat löytyivät Venezuelalaisesta Roraima-ravintolasta, Campanillasista.

Toivotankin meille kaikille ihanille ja epätäydellisen täydellisille ihmisille mitä upeinta viikkoa. Otetaan vastaan ilolla ja innostuksella se, mitä maailma meille nyt tarjoaa. Uskotaan tulevaan, vaikka elämän tarjoilut ovat välillä sellaisia, mitä emme haluaisi. Pidetään yhdessä toisistamme ja itsestämme huolta. Ja hymyillään kun tavataan!

Niin ja tervetuloa taas ensi viikolla Ellun kaa Espanjaan!

Lue aiemmin julkaistut Espanjassa Ellun kaa! -blogitekstit:
Espanjassa Ellun kaa!

Pääkuva Espanja.Com
Kuvat Ellun arkisto
ellu@espanja.com

Jaa:

Benalmádenan osuus Senda Litoral -rantareitistä on työn alla

Finavian kehitysohjelma Helsinki-Vantaalla loppusuoralla: Uusi keskitetty matkatavaran luovutusaula valmistunut