Vertaa asuntoja

Granaattiomena on nyt parhaimmillaan – katso resepti

Granaattiomena on nyt parhaimmillaan – katso resepti

  • 03/11/2019

Granaattiomenat ovat Espanjassa nyt sesonkiruokaa. Lue superfoodin ravintoarvoista ja lukuisista terveysvaikutuksista. Kokeile, miltä hedelmä maistuu briejuuston, pekonin ja pähkinän kera salaatissa.

Joulun alla granaattiomenat (esp. granada) ovat Espanjassa parhaimmillaan. Niiden sesonki alkaa syksyllä ja jatkuu tammikuun puolelle saakka. Hedelmät poimitaan yleensä ennen kuin ne ovat täysin kypsiä, jolloin ne räjähtelevät usein auki itsestään.

Granaattiomenapuut (esp. granado) kesytettiin kotipuutarhoihin tuhansia vuosia sitten, ja niistä kirjoitettiin muun muassa Vanhassa Testamentissa, oliivi- ja palmupuiden tapaan. Hedelmästä käytetään myös harvinaisempaa nimitystä ”karthagonomena”.

Välimerenilmasto on omiaan hedelmän viljelyyn. Espanjassa granaattiomenaviljelmät alkoivat ilmestyä oliivipuuviljelmien lomaan Elchen alueella 1800-luvun puolivälissä, ja tunnetuin tänä päivänä maassa kasvatettu lajike on nimeltään Granada Mollar Elche. Ensimmäiset tiedot kaupankäynnistä granaattiomenoilla ovat peräisin vuodelta 1864.

Vähän kaloreita, runsaasti hivenaineita

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos Finelin mukaan 100 grammaa kuorittua granaattiomenaa sisältää 84 kcal, josta rasvaa on 1,2 grammaa, imeytyviä hiilihydraatteja 14,7 grammaa ja proteiinia 1,7 grammaa.

Vähäkalorisena hedelmänä granaattiomena on hyvä valinta painoaan pudottaville. Se kiihdyttää aineenvaihduntaa ja rasvanpolttoa sekä poistaa nesteitä kehosta.

Hedelmä sisältää runsaasti kuitua, hivenaineita ja tanniineja. Keho saa marjoista muun muassa C-vitamiinia, kaliumia, magnesiumia, kalsiumia, fosforia, rautaa, sinkkiä ja natriumia.

Keho kiittää

Granaattiomenan terveyttä edistäviä vaikutuksia on tutkittu viimeisten vuosien aikana kasvavassa määrin, ja eri tiedelehdissä julkaistujen tutkimusten ja artikkeleiden mukaan kyseessä on varsinainen superfood. Niin granaattiomenan marjoja, siemeniä kuin kuortakin käytetään paljon luonnonlääkkeissä.

Granaattiomenan sanotaan olevan erityisen hyväksi verisuonille ja sydämelle: puhdistavan tukoksia verisuonissa, alentavan kolesterolia, hillitsevän korkeaa verenpainetta ja tasapainottavan EKG-käyrää. Sen on tutkittu myös rauhoittavan tulehduksia, suojelevan maksaa ja parantavan niin sperman laatua kuin erektiokykyäkin.

Erittäin korkea antioksidanttipitoisuus johtuu etenkin hedelmän suuresta C-vitamiinipitoisuudesta sekä polyfenoleista. Antioksidantit taistelevat pahalaatuisia soluja sekä vapaita radikaaleja, kuten elimistölle haitallisia kemikaaleja ja ilmansaasteita, vastaan. Näin hedelmällä on myös syöpää ehkäisevä vaikutus. Antioksidantit tehostavat myös kehon immuunijärjestelmää, joten granaattiomenaa kannattaa nauttia flunssakauden saapuessa.

Parhaimmillaan mehuissa ja salaateissa – tai sellaisenaan

Paksun kuoren alta löytyvät kauniin punaiset marjat, joiden sisällä olevat siemenet ovat hieman kovia, mutta syömäkelpoisia. Hedelmäkotien väliin jäävät valkoiset ainekset tulee poistaa tarkkaan, sillä ne maistuvat karvaalle.

Granaattiomena maistuu mukavalle mehuissa, smootheissa sekä salaatteja raikastamassa. Punaisilla marjoilla saa mukavasti ilmettä niin ruoka-annosten kuin jälkiruokienkin koristeluun.

Usein marjoja popsitaan kuitenkin suuhun vain sellaisenaan. Niitä voi myös pakastaa ja käyttää myöhemmin. Granaattiomenan käsittely tuottaa monelle päänvaivaa ja hedelmän kanssa taistellessa voi saada pahankin sotkun aikaan. Katso tältä kokki Jorge Álvarezin kuvaamalta videolta, kuinka hedelmä kannattaa avata.

Täyttävä talvisalaatti

Kokeile tätä tuhtia salaattireseptiä. Halutessasi voit vaihtaa pinaatit mihin tahansa muuhun salaatinlehteen tai korvata pekonin vaikka kalkkunalla.

300 g pinaatinlehtiä (espinaca)
1 kevätsipuli (cebolleta)
200 g pekonisiivuja (beicon en lonchas)
1/2 granaattiomenan marjat (granada desgranada)
100 g briejuustoa (queso brie)
kourallinen pekaanipähkinöitä (pecán)
1 paahtoleipäviipale (pan de molde)
oliiviöljyä (aceite de oliva)
sitruunamehua (zumo de limón)
suolaa ja pippuria (sal, pimienta)

Paista leipäsiivu pannulla öljyssä rapeaksi ja leikkaa kuutioiksi. Pilko pekoni ja paista sekin rapeaksi. Leikkaa sipuli ohuiksi viipaleiksi ja brie-juusto paloiksi.

Kasaa laakeaan vuokaan järjestyksessä: salaatti, sipuli, pekoni, pekaanipähkinät, brie-juusto ja granaattiomena. Valuta päälle oliiviöljystä, sitruunamehusta, suolasta ja pippurista sekoitettu salaatinkastike.

Lähteet: Ocu.org, Zumodegranada.com, Nutritiondata.self.com, kuvat: PxHere, Pexels/Jessica Lewis

Katso eri hedelmien, kasvisten ja vihannesten sesonkiajat Espanjassa artikkelistamme Syö satokausien mukaan ja säästä

Liity keskusteluun