Vertaa asuntoja

Hyvää munapäivää! Katso resepti: tortilla de patata

Hyvää munapäivää! Katso resepti: tortilla de patata

  • 11/10/2019

Lokakuun toinen perjantai vietetään vuosittain kansainvälistä kananmunan päivä (esp. Día Mundial del Huevo). Kananmunan maine on parantunut muinaisista kolesterolipommivuosista, ja sen tunnustetaan olevan turvallinen elintarvike, täynnä ihmiselle tärkeitä ravintoaineita. Opi valmistamaan Espanjan suosituinta munaruokaa!

Kansainvälinen kananmunakomissio IEC (International Egg Commission) julisti lokakuun toisen perjantain kansainväliseksi kananmunan päiväksi Itävallassa vuonna 1996. Kyseisen organisaation mukaan kananmuna on eräs monipuolisimmista elintarvikkeista, jolla on kalorimääräänsä suhteutettuna erittäin korkea ravintoarvo.

Kananmuna on yksi edullisimpia proteiinin lähteitä. Tortilla de patata lukeutuu Espanjan kansallisherkkuihin.

Kananmuna sisältää paljon proteiinia ja vähän hiilihydraatteja. Siitä löytyy tärkeitä aminohappoja sekä terveellistä tyydyttymätöntä rasvaa, joka auttaa kehoa imeyttämään A-, D-, E- ja K-vitamiineja.

Espanjan tunnetuin munaruoka

Espanjassa kananmunaa syödään eniten perunatortillan (esp. tortilla de patata) muodossa. Ikuinen kiistakysymys – tai oikeammin sanottuna makuasia – on se, kuuluuko tortillaan laittaa sipulia vai ei. Toiset tykkäävät mehukkaasta versiosta ja toiset täysin kypsästä. Varmaa on vain se, että oman äidin tekemä on espanjalaisen makuun aina parasta.

Mikäli tortillalla on tarkoitus täyttää ruokailijoiden vatsa, lasketaan aineksiin keskimäärin yksi suurehko peruna ja kaksi kananmunaa syöjää kohden – tosin joidenkin mukaan määrään on aina ynnättävä yksi muna lisää.

Ohessa perunatortillan perusresepti, joka on maustettu sipulilla, mutta sen voi yhtä hyvin jättää paistoksesta poiskin.

Tortilla de patata

(4 hengelle)

1 kg perunoita (patatas)
1 iso sipuli (cebolla)
8 kananmunaa (huevos)
n. ½ l oliiviöljyä (aceite de oliva)
suolaa (sal)

Kuori perunat ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi. Siivuta sipuli renkaiksi. Kaada pannulle reilusti oliiviöljyä ja paista siinä perunoita ja sipulia rauhallisella lämmöllä 15-20 minuuttia, kunnes perunat ovat pehmenneet. Älä päästä seosta ruskistumaan. Öljyä saa olla pannulla niin runsaasti, että perunat peittyvät.

Vispaa kananmunat kulhossa sekaisin ja mausta suolalla. Siivilöi öljy pois perunapaistoksesta ja kaada ainekset kananmunien sekaan. Kaada seos öljyiselle pannulle ja kypsennä hiljaisella tulella, kunnes tortilla hyytyy niin, että sen saa kannen tai lautasen avulla käännettyä. Paista vielä toinenkin puoli. Tarjoile lämpöisenä tai kylmänä, kuutioiksi tai viipaleiksi leikattuna. Seuraavana päivänä tortilla on vielä parempaa kuin tuoreeltaan.

Kuvat: Luis Lafuente Agudín ja PxHere

Liity keskusteluun