Vertaa asuntoja

Ikuisuuskysymys: ”¿Tortilla de patatas sin o con cebolla?”

Ikuisuuskysymys: ”¿Tortilla de patatas sin o con cebolla?”

  • 18/10/2018

Ikuinen keskustelun ja kiistan aihe Espanjassa on: ”perunatortilla sipulin kanssa vai ilman?” Puolensa on valittava kuin oma suosikki jalkapalloseurojen joukosta konsanaan. Real Madrid vai FC Barcelona? ”Con cebolla” vai ”sin cebolla”?

Mediat järjestävät Espanjassa vähän väliä tortillan sipulikysymyksen tiimoilta mielipidekyselyitä. Tunnetut kokit kertovat oman kantansa ja sosiaalisessa mediasta asiasta väitellään aina auto- ja vauvasivustojen keskusteluforumeita myöten. Poliitikoiden alamäkienkin vitsaillaan oman mielipiteen paljastuksesta alkaneen ja johtaneen koko puolueen kannatuksen laskuun.

Kannattajat jaetaan kahteen luokkaan: ”concebollistas” ja ”sincebollistat”. Ryhmittymistä voidaan käyttää myös nimityksiä ”cebollistat” ja ”solopatistas”. Yleensä sipulin suosijat vievät voiton; lähes kaikissa mielipidekyselyissä heillä on 70-80 prosentin ylivoima.

”Kertoohan sen jo ruoan nimikin, tortilla de patatas eikä tortilla de patatas y cebolla”, tuhahtelevat ne, joiden mielestä on synti lisätä ruokaan sipulia. Vastustajat väittävät sipulin tekevän tortillasta huomattavasti maukkaamman ja mehukkaamman. Kaupoista löytyy valmistortilloista aina tietysti molemmat versiot.

Keskustelupalstoilla käydään asian tiimoilta kiivaita keskusteluita.

Koko Espanjan kansalliseväs

Sipulikysymys ei ole ainoa mielipiteitä jakava yksityiskohta. Yhdet tykkäävät täysin kypsästä ja toiset veteläksi jätetystä, jotkut matalasta lätystä ja toiset paksusta kakusta. Rohkeimmat uskaltavat lisätä joukkoon chorizoa, jamón serranoa, paprikaa tai turskaakin.

Varmaa on vain se, että perunatortillasta pitävät niin baskit, katalaanit, galicialaiset kuin pääkaupungin asukkaatkin. Tortilla de patatas on kenties Espanjan demokraattisin ruokalaji. Ja mahdotontahan asiasta on keskustelua päätökseen saada. Makuasioita.

Perusraaka-aineet sisältävät yksinkertaisimmillaan vain kananmunia, perunoita ja suolaa. Tortilla de patatas on yksi koko maan suosituimmista tapaksista ja se maistuu usein myös leivän välissä; bocadillo de tortilla on espanjalaisten rantaeväiden klassikko.

Yksinkertaisista raaka-aineistaan huolimatta tortilla ei ole suinkaan helpoimpia ruokalajeja valmistaa. Harvalla se pysyy kasassa ensimmäisellä valmistuskerralla ja paistinpannuparka saa useimmiten syyt niskoilleen, kun yritys menee kokkeliksi. Vaikea on myös saada tortilla sopivan kypsäksi käräyttämättä sitä mistään laitaa.

Tortillakirjan tekijät suunnittelevat laajentavansa ruokalajiin kohdistuvan intohimon omaksi uskonnokseen.

Tortillologian isähahmot

Kokki David de Jorge on tehnyt perunatortillasta kokonaisen kirjan yhdessä sarjakuvataiteilija Javirroyon kanssa. Teos La tortilla de patatas (Debate, 2016) sisältää runsaan kuvituksen ja kirjoitusten lisäksi useita eri reseptejä, ja kirjailija itse kertoo pitävänsä eniten kevätsipulista kyseisen ruokalajin lisämausteena.

Eräs De Jorgen vinkeistä poikkeaa totutusta; mies neuvoo viipaloimaan perunat paistinpannuun ja kaatamaan sen jälkeen huoneenlämpöistä öljyä päälle juuri sen verran, että siivut peittyvät – ja sitten vasta kuumentamaan paistoksen. Näin vältytään myös ongelmalta, että kuumaa öljyä räiskyisi kokin päälle. Jos epäilee, riittääkö kaapista löytyvän kasvisöljyn määrä tortillan tekoon, voi tehdä niinkin päin, että kaataa öljyn ensin pannuun ja ennen kuumentamista latoo sinne perunoita sopivan määrän.

”Tortilla on aina ollut jumalani, alfani ja oomegani”, hehkuttaa kirjan kuvittanut Javirroyo ja vitsailee: ”Olen apostata, uskon vain pahoinvointiin, mutta myös siihen, että toisella puolen minua odottaa suuri tortilla syli avoinna. Jonain päivänä perustan vielä Tortillologian kirkon.”

David de Jorge antaa kirjassa kotikokeille tärkeän neuvon: ”Älä tee liian pientä tortillaa, joka jättää nälkäiseksi. Ruokalaji on aika suuritöinen ja on todella sääli, jos annos ei riitäkään!”

Täyttävä perunatortilla löytyy lähes jokaisen tapasravintolan listalta Espanjassa. ja kaikilla on omat “isoäidin reseptinsä”. (kuva: Tamorlan)

 

Tortilla de patata (David de Jorgen ohjeella)

Ainekset perunaseoksen paistoon:

150 g kevätsipulia (cebolleta fresca)
1 kg perunoita, mieluiten Mona Lisa -lajiketta (patatas)
0,5 l neitsytoliiviöljyä (aceite de oliva virgen extra)
1 valkosipulinkynsi (diente de ajo)

Ainekset tortillan paistoon:

paistettu peruna-annos kokonaan
6 rkl edellisen paistoksen öljyä
8 kananmunaa (huevos)
suolaa (sal)

Valmistus:

Varaa valmiiksi halkaisijaltaan 28 senttimetrin paistinpannu ja ainekset. Silppua hienoksi kevätsipuoli perunapaistosta varten ja kuullota sitä kevyesti oliiviöljyssä, johon on lisätty kokonainen valkosipulinkynsi. Ota kynsi pois ja lisää perunat öljyyn. Anna paistua voimakkaalla tulella 4-5 minuuttia ja sen jälkeen alhaisella lämmöllä, kunnes perunat ovat pehmeitä. Siivilöi ylimääräinen öljy talteen.

Sekoita hieman jäähtyneet perunat kananmunien ja muutaman öljyruokalusikallisen kanssa kulhossa. Mausta seos suolalla. Kuumanna paistinpannu, lisää hieman öljyä aiemmasta paistoksesta ja tyhjennä kulho pannulle. Pidä lämpötila alhaisena ja käännä seosta minuutin ajan lastalla. Anna kypsyä ja jähmettyä. Käännä tortilla lautasta apuna käyttäen ja kypsennä toiselta puolen.

Lähde (resepti): robinfoodtv.com

Liity keskusteluun