Vertaa asuntoja

Jääkö tuliaiset tulliin? -Kanariansaarelta tiukentuneet säännöt

Jääkö tuliaiset tulliin? -Kanariansaarelta tiukentuneet säännöt

  • 29/12/2019

Joulukuussa 2019 astui Suomessa voimaan uusi kasvinterveyslainsäädäntö, jonka mukaisesti EU:n ulkopuolelta tuodulle kasville tai kasvituotteelle tulee olla kasvinterveystodistus. Sääntö koskee myös Kanariansaarilta saapuvia.


Ohjeistus on tiukka, käytännössä EU:n ulkopuolelta ei saa tuoda omenaakaan tai ainakin eväshedelmät on syötävä jo lentokoneessa. Kasvinterveyslainsäädännöllä pyritään estämään kasvintuhoojien leviäminen Euroopan unionin alueelle.
Moni talvilomalle Kanariansaarille suunnannut voi yllättyä, että määräykset koskevat myös Kanariansaaria. Alue on kuitenkin listattu Ruokaviraston sivuilla alueeksi jolta tuotaville kasvi tai kasvituotteille tulee olla kasvinterveystodistus. 

Kasvinterveystodistus tarvitaan:

  • taimille, ruukkukasveille, viherkasveille
  • pistokkaille, varteoksille, mukuloille, juurakoille ja vastaaville lisäysmateriaaleille
  • kylvösiemenille
  • leikkokukille ja -oksille
  • tuoreille hedelmille, marjoille, vihanneksille ja juureksille
    Lähde: Tulli
Paratiisikukka jää nyt Kanarian saarille

Matkailijan kannattaa tutustua Tulli.fi sivujen tiedotteisiin, sillä usein tullimääräyksien ajatellaan koskevan vain alkoholi- ja tupakkatuotteita. Niissäkin kannattaa olla tuliaispullojen kanssa tarkkana, sillä 22% alkoholipitoisuus on raja miedon ja väkevän alkoholijuoman välillä ja tuontirajoitukset vaihtelevat eri kategorioissa olevien juomien välillä. Katso tästä mitä alkoholijuomia saa tuoda omaan käyttöön. Huomaa myös erot EU:n  ja EU:n ulkopuoliselta alueelta saapuvien rajoituksissa. Väkiviinaa (yli 80 tilavuusprosenttia etyylialkoholia) ei saa tuoda maahan ollenkaan.

Tullikoirat tarkkoina

Maahan tuodaan laittomia tuotteita joskus jopa ihan huomaamatta. Esimerkiksi maito-ja lihatuotteiden tuonti EU:n ulkopuolelta on täysin kielletty. Elintarvikkeiden mukana maahan saattaisi päästä vaarallisia eläintauteja kuten esimerkiksi afrikkalaista sikaruttoa. Tauti olisi suuri taloudellinen riski Suomen sikatuotannolle ja lihateollisuudelle. Yksikin tartunnan saanut eläin tarkoittaa koko tilan sikojen lopettamista.
Virusperäinen tauti leviää nopeasti, sillä virus säilyy hyvin eikä sitä vastaan ole rokotteita. Tautia esiintyy EU:n alueella esimerkiksi Virossa, Latviassa, Liettuassa, Puolassa, Tšekissä, Unkarissa, Romaniassa, Bulgariassa, Belgiassa ja Italiassa (Sardinia). Matkailijoiden on vaikea tietää ja todistaa, miltä alueelta lihatuotteet ovat peräisin ja täyttävätkö myynnissä olevat tuotteet kaikki vaatimukset. Suositus on, että matkailijat välttäisivät kaikkien sian- tai villisian lihaa sisältävien lihatuotteiden yksityistä tuliais- ja matkaevästuontia maista, joissa on todettu afrikkalaista sikaruttoa.

Kuvassa Tullikoira Dani joka on jo jäänyt eläkkeelle. Dani nappasi urallaan 518 huumelöytöä.

Tulli pyrkii tiedottamaan matkaajia ja yksi parhaimmista tiedon levittäjistä on ollut tullikoira Aino, joka nousi otsikoihin vuonna 2018 ensimmäisenä tullin ruokakoirana. Aino haistaa lihan ja maidon kaikissa muodoissaan, eri tavoin jalostettuna ja pakattuna. Aino koiralle ollaan kouluttamassa kollegaa, joka aloittaa työuran tullissa vuonna 2020.

Maito-ja lihakoirien lisäksi tullin palveluksessa työskentelee noin 50 koiraa, joiden tarkkaa hajuaistia hyödynnetään huume, savuke, nuuska, räjähde tai jopa suurten rahamäärien etsinnässä.

Tietoja: Ruokavirasto
Ruokavirasto/kasvilistaus
Yle
Tulli.fi/alkoholi
Kuvat Maja Cvetojević Pixabaystä ja Pxhere

Liity keskusteluun