Jätteet oikeaan säiliöön

Julkaistu: 21.04.2019
AjankohtaistaEläminen ja lomailuUusimmat
add one

Espanjassa jätesäiliöillä on omat värikoodit. Siniseen säiliöön kuuluvat paperit, vihreään lasi, keltaiseen muovipullot… Mutta minne laitetaan biojäte, minne kuuluvat säilykepurkit? Kierrätyksessä on omat niksinsä.


Ympäristön puolesta taistellaan suurilla teoilla, mutta ennen kaikkea pienillä päätöksillä. Jokaisella meillä on mahdollisuus vaikuttaa vaikkapa valitsemalla heittääkö juomapullon tavalliseen roskakoriin vai käveleekö hieman ja valitsee muovipulloille suunnatun keltaisen jätesäiliön.

Businessinsider-julkaisu kokosi  ohjeistuksen, mitkä jätteet kuuluvat minnekin roska-astiaan.

Biojätteet – Residuos orgánicos

Biojätteeksi lasketaan kaikki ruokaan liittyvät jätteet kuten liha, kala, hedelmät tai kasvikset, kananmunan kuoret, pähkinät, merenelävät, talouspaperi, servetit, kahvinporot, teepussit, viinipullon korkit ja puutarhajätteet.

Ideaali tilanne olisi, että kaikki biojäte kerättäisiin pelkästään orgaaniselle jätteelle varattuun säiliöön, mutta läheskään kaikissa kaupungeissa ei tätä mahdollisuutta vielä ole. Esimerkiksi Madridissa ovat ruskeat biojäteasiat olleet käytössä vasta viime vuoden lopusta. Biojäte kerätään erillisiin astioihin myös Barcelonassa ja Pamplonassa. Jollei erillistä biojäteastiaa ole, menevät jätteet sekajäteastiaan (Residuos no orgánicos)

Sekajäte – Residuos no orgánicos

Tähän jäteastiaan laitetaan kaikki jätteet, jotka eivät kuulu muihin jäteastioihin. Näitä jätteitä ovat muun muassa vaipat, terveyssiteet, puhdistuspyyhkeet sekä esimerkiksi haavanhoitoon liittyvät laastarit, pumpulit, siteet. Myös kodinhoitoon liittyvät roskat kuten imurin pölypussit kuuluvat tähän jätesäiliöön.

Lemmikkieläinten jätteet ja esimerkiksi kissanhiekka kuuluvat myös sekajätteeseen. Tähän säiliöön laitetaan myös tupakantumpit!

Kesäaikana on roskien viemiselle roskasäiliöihin asetettu aikarajoja. Kuumana aikana on loogista viedä biojäte ja ruokaan liittyvät roskat vasta illalla, jotta ne eivät ala haista auringonpaahteessa.

Lasi – Vidrio

Lasin kierrätys on Espanjassa mahdollista 100 prosenttisesti. Vihreään keräysastiaan kuuluvat lasipullot, lasiset säilytysastiat kuten marmeladi- tai kastikepullot, lasiset hajuvesipullot tai kasvovoidepurkit. Huomaa kuitenkin, että kristalliastiat eivät kuulu tähän säiliöön, vaan ne laitetaan sekajätteen joukkoon.

Paperi ja pahvi – Papel y cartón

Sininen kierrätysastia on tarkoitettu paperille ja pahville. Tämä kierrätysastia onkin helpoimmin löydettävissä ja ihmisille paperinkierrätys on yksi selkeimmistä malleista. Siniset säiliöt täyttyvät nopeasti aikakausi- ja sanomalehdistä, mainoksista, kirjekuorista, lahjapapereista, pahvilaatikoista, munakennoista ja pahvipakkauksista.

Muovipullot, tölkit ja purkit – Envases

Keltaiset kierrätysastiat ovat ehkä yksi haastellisimmista kierrätysastioista. Pääasiassa astia täyttyvät muovisista juomapulloista, joita Espanjassa todellakin riittää. Mutta tämä kierrätysastia on tarkoitettu myös mehu- ja maitopurkeille, muovisille kertakäyttöastioille, hedelmäpusseille, elintarvikerasioille. Samaan astiaan kerätään myös säilykepurkit, foliopaperit, muovikelmut sekä shampoo- ja saippuapullot. Pullojen kierrätys ja pullopantit ovat Pohjoismaissa tuttu malli, joka on vasta rantautumassa Espanjaan. Lue tästä artikkeli murcialaisesta yrityksestä joka valmistaa kierrätysautomaatteja Espanjassa.

Öljyt – Aceite

Roska-astioiden vieressä voi olla myös erillinen kierrätysastia ruokaöljyille. Espanjassa käytetään paljon öljyjä ruoanlaittoon ja käytetyt paistorasvat kerätään käytön jälkeen muovipulloihin. Uppopaistamisessa käytetyt öljyt tulee kierrättää erityisiin öljyn keräyspisteisiin. Öljyjä ei saa kaataa viemäriin.

Kierrätyspiste – Punto limpio

Jätteet, jotka eivät kuuluu keräysastioihin, voi kierrättää erikoisjätteelle suunnattuihin kierrätyspisteisiin – Punto Limpio. Esimerkiksi patterit, maalit, lämpömittarit, tulostimen värikasetit, auton öljyt ja aerosolipullot voi kierrättää näihin keräyspisteisiin. Tänne voi toimittaa myös pienet kodinkoneet, vaatteita ja latureita.

Vanhat lääkkeet tulee viedä apteekkeihin ja vanhat silmälasit optikkoliikkeisiin.

Omassa taloyhtiössä, tai oman kadun varrella, ei kaikkia kierrätyspisteitä välttämättä ole, mutta pienellä suunnittelulla kierrättäminen Espanjassa onnistuu lähes täydellisesti.

Tiedot: BusinessInsider

Jaa:

Kuinka kävi humalaiselle 1850-luvun Málagassa?

Espanjassa on hyväksytty energian tuottamista ja käyttämistä uusiutuvista lähteistä koskeva laki

add one