Vertaa asuntoja

Joustoa vuokranmaksuun poikkeustilanteessa

Joustoa vuokranmaksuun poikkeustilanteessa

  • 01/04/2020

Jos sinulla on nyt tarvetta saada joustoa vuokranmaksuun, niin Espanjan hallitus on päättänyt erilaisista tilanteista ja ehdoista. Ne riippuvat mm. vuokranantajan omistamien kiinteistöjen määrästä. Vuokraa voidaan joko alentaa, lykätä maksuja myöhemmäksi tai voit saada pankista mikrolainaa.

Espanjan virallisessa lehdessä (BOE) julkistettiin keskiviikkona hallituksen tiistaiset päätökset koskien asuntovuokrien maksua poikkeustilan aikana.

Vuokranantajan asuntojen määrä

Jos vuokralainen haluaa lykätä vuokranmaksua poikkeustilan jälkeiseen aikaan tai alentaa vuokrasummaa tilapäisesti, käytettävissä olevat vaihtoehdot riippuvat siitä, kuka on vuokranantaja (yritys vai yksityishenkilö) ja kuinka monta vuokrakiinteistöä vuokranantajalla on eli onko kyse vuokra-asuntoyrityksestä, sijoitusyhtiöstä, pankista tai muusta suuryrityksestä vai yksityisestä vuokra-asuntojen pienomistajasta.

Pyydä joustoa kirjallisena

Mikäli yksityishenkilöllä on vuokrattavana vain yksi tai muutama asunto (asetuksen mukaan maksimissaan yhdeksän), vuokralainen voi pyytää kirjallisesti vuokranantajalta vuokranmaksun siirtämistä myöhäisempään ajankohtaan kokonaan tai osittain. Hakemus on jätettävä vuokranantajalle viimeistään 1. toukokuuta. Vuokranantajan on annettava pyyntöön vastaus seitsemän arkipäivän sisällä.

Pankista mikrolainaa

Vuokranantajan ei ole kuitenkaan pakko suostua sen enempää vuokran alentamiseen kuin vuokranmaksun lykkäämiseenkään. Jos vastaus on kieltävä ja vuokralainen on menettänyt maksukykynsä, hän voi hakea pankkinsa kautta korkeintaan kuuden kuukauden ajaksi valtion takaamaa pienlainaa (ICO-microcredito), josta ei peritä korkoja, eikä sivukuluja. Vuokralaisen tarvitsee vain palauttaa lainaamansa pääoma ilman korkoja kuuden seuraavan vuoden aikana. Asetustekstin mukaan lainan takaisinmaksulle voi vielä hakea neljä vuotta jatkoaikaa erityistapauksessa ”prorrogable excepcionalmente por otros cuatro años”.

Vaihtoehdot

Jos kyse on yrityksestä tai yksityisestä kiinteistöjen suuromistajasta, vuokralainen on oikeutettu hakemaan vuokranalennusta tai vuokranmaksun lykkäystä tai molempia, elleivät osapuolet ole jo ehtineet sopia poikkeuksellisesta vuokrajärjestelystä. Myös tämä hakemus on jätettävä vuokranantajalle viimeistään 1. toukokuuta.

Mikäli molempia osapuolia tyydyttävää sopimusta ei synny, vuokranantajayrityksellä on valittavana kaksi vaihtoehtoa:

1) Vuokran alentaminen 50 prosentilla poikkeustilan keston ajaksi ja jos Covid-19:n aiheuttama taloustilanteen heikentyminen siihen oikeuttaa, myös seuraavien, maksimissaan neljän kuukauden ajaksi.

2) Vuokrasumma säilyy entisellään, mutta maksuja lykätään myöhemmäksi. Vuokralainen ei tilitä vuokrasummaa poikkeustilan aikana, eikä seuraavinakaan kuukausina (max. neljä), jos Covid-19:n aiheuttama taloustilanteen heikentyminen sitä vaatii. Vuokrarästit maksetaan myöhemmin jaksotettuina vähintäänkin kolmen vuoden ajalle ilman korkoja.

Sopimuksen päättyminen ja korotukset

Asetuksessa todetaan myös, että mikäli vuokrasuhde on sovittu päättyväksi ennen kuin kaksi kuukautta on kulunut poikkeustilan päättymisestä, vuokralaisella on oikeus hakea sopimukselle korkeintaan kuuden kuukauden jatkoaikaa. Vuokrankorotukset eivät ole sallittuja jatkoajalla.

Liity keskusteluun