Vertaa asuntoja

Kiinteistöjen hinnat nousivat eniten Málagassa

Kiinteistöjen hinnat nousivat eniten Málagassa

  • 08/11/2019

Kiinteistöjen hinnat ovat kohonneet vuoden aikana Málagan provinssissa nopeammin kuin missään muualla Espanjassa. Hintojen uskotaan saavuttaneen kattonsa.

Kiinteistöportaali Pisos.com teki tutkimusta kiinteistöjen hinnoista Espanjassa ja totesi neliömetrihintojen kohonneen Málagassa viidenneksi korkeimmalle kaikista maan provinsseista. Vertailussa ei ollut mukana uudisasuntoja, ja lukuja vertailtiin vuosien 2018 ja 2019 syyskuiden välillä.

Vuoden aikana myynnissä olevien asuntojen hinnat kohosivat Málagan provinssissa 7,9 %. Syyskuussa 2019 neliömetrin keskihinta saavutti Málagassa 2.402 euroa, mikä on viidenneksi korkein koko Espanjassa heti Baleaarien, Guipúzcoan, Vizcayan ja Madridin provinssien jälkeen.

Aurinkorannikon vaikutus suuri

Tutkimusta johtaneen Ferran Fontin mukaan hintojen nopean nousun takana ovat turismin käytössä olevat asunnot Málagan länsirannikolla, Costa del Solilla. Itse provinssin pääkaupungissa hinnat nousivat vuoden ajanjaksolla vain 0,3 %. Fontin mukaan hintakehityksessä ei ole odotettavissa suuria yllätyksiä tulevina kuukausina. Mies uskoo kasvun olevan lähitulevaisuudessa ”hidasta, mutta varmaa”, ja kysynnän ja tarjonnan kohtaavan pikku hiljaa toisensa.

”Vaikka uudisrakennuksia ei ole tullut markkinoille toivottuun tahtiin, kysyntä on rauhoittunut”, Font huomauttaa. Sijoittajat ovat vetäytymässä markkinoilta ja ostajina on pääosin loppukäyttäjiä, jotka harkitsevat päätöksiään huolella ja kiirehtimättä.

Ferran Font uskoo hintojen nousun saavuttaneen huippunsa ja kaksinumeroisten kasvuprosenttien olevan lähitulevaisuudessa erittäin harvinaisia.

Kalleinta Baleaareilla

Pisos.comin tutkimuksessa hinnat olivat lokakuun 2019 alussa maakunnista korkeimmat Baleaareilla (3.122 €/m²), Baskimaassa (2.705 €/m²) sekä Madridissa (2.635 €/m²). Halvimpia kiinteistöt olivat Castilla-La Manchassa (890 €/m²), Extremadurassa (1.003 €/m²) ja Murciassa (1.137 €/m²).

Koko maakuntia vertailtaessa hinnat kohosivat eniten Madridissa, (+5,6 %), sitten Baleaareilla (+5,4 %) ja kolmanneksi eniten Andalusiassa (+4,8 %). Alaspäin neliömetreistä pyydetyt hinnat tulivat La Riojassa (-2,9 %), Kantabriassa (-1,9 %) sekä Extremadurassa (-1 %).

Provinssien vertailussa hinnat siis nousivat eniten Málagassa (+7,9 %) ja sitä seurasivat Álava (7,1 %) ja Albacete (+6,8 %). Aiempaa halvemmalla kiinteistöjä kaupataan nyt Zamorassa (-11 %), Lugossa (-5 %) ja Teruelissa (-4,7 %).

Lähde: DiarioSur.es, artikkelikuva: Almacenes Félix Sáenz

Liity keskusteluun