Vertaa asuntoja

Kokoontumiskielto Madridiin ja muiden maakuntien rajoituksia

Kokoontumiskielto Madridiin ja muiden maakuntien rajoituksia

  • 24/10/2020

Madridin aluehallinto on määrännyt toistaiseksi voimaan kokoontumiskiellon lauantaista lähtien keskiyön ja aamukuuden väliseksi ajaksi. Yöaikaan pääkaupungissa on sallittua kokoontua ainoastaan samassa taloudessa asuvien kanssa. Myös muut maakunnat ovat alkaneet pohtimaan liikkumisrajoitusten uudelleenasettamista.

Koronatilanne on Espanjassa menossa päivä päivältä huolestuttavampaan suuntaan, kuten pääministeri Pedro Sánchez totesi Espanjan koronatilanteesta television suorassa lähetyksessä perjantaina keskipäivällä.

Sánchez luonnehti tilannetta vakavaksi, mutta ei kuitenkaan julistanut koko maan kattavaa poikkeustilaa, vaan jätti päätösharkinnan rajoitustoimista autonomisten maakuntien harteille. Espanjan keskushallitus ei siten toistaiseksi halua ottaa vastuuta koronatilanteen hallinnasta.

Kunkin maakunnan on hallituksen linjanvedon mukaan haettava erikseen hallitukselta tarvittaessa lupa poikkeustilan julistamiseksi. Espanjassa ei ole toimivia lakeja viruspandemian rajoittamiseksi nopeilla hallintopäätöksillä. Pieniä rajoitustoimia voi tehdä paikallisesti ilman keskushallinnon lupaa. Espanjassa sovelletaankin tällä hetkellä lukematon määrä erilaisia koronarajoituksia paikallisesti. Jotkut niistä joutuvat oikeuslaitoksen käsiteltäviksi.

Baskimaakunta ilmoitti perjantaina hakevansa keskushallinnolta poikkeustilan julkistamista alueelleen. Maakunnista Andalusia, Valencia ja Castilla y León aikovat rajoittaa liikkumista määrätyillä alueilla ilman yleistä poikkeustilaa. Granadaan on jo määrätty ulkonaliikkumiskielto ajalle 23.00–6.00, mutta sen toteutuminen riippuu maakunnan oikeusviranomaisten lausunnosta.

Andalusian maakunnan terveydenhuollosta vastaava johtaja Jesús Aguirre sanoi perjantaina, että mikäli tartuntatapausten määrä kasvaa edellispäivien tapaan, maakunnassa julistettaneen yleinen ulkonaliikkumiskielto ilta- ja yöajaksi lähipäivinä.

Teksti: Arto Ryynänen / Espanjan Sanomat
Lähteet: El Mundo, Diario Sur, ABC, El País

Liity keskusteluun