Vertaa asuntoja

Kraanaveden puolesta: “Pide Jarra de agua”

Kraanaveden puolesta: “Pide Jarra de agua”

  • 22/03/2019

22. maaliskuuta vietetään Kansainvälistä veden päivää. Espanjan kuluttajansuojajärjestö OCU muistuttaa kampanjoivansa maassa sen puolesta, että asiakkailla olisi ravitsemusliikkeissä aina oikeus valita juomaksi maksutta kraanavettä.

Useassa Euroopan maassa ravintolassa tuodaan erikseen kysymättäkin pöytään kannullinen vettä juomalasien kera. Maailman vesipäivänä muistutetaan Espanjassakin veden juonnin tärkeydestä ja oikeudesta saada kraanavettä maksutta halutessaan missä tahansa kahvilassa, baarissa tai ravintolassa. Yhä useammat ilmaista vettä onkin tarjolla.

”Pide Jarra de agua” eli suomeksi ”pyydä kannullinen vettä” on Espanjan kuluttajansuojajärjestön kampanja, jossa maksutonta vettä vaaditaan aina asiakkaiden saatavaksi seuraavin perusteluin:

•  Terveys. Mikäli vedestä on maksettava, on todennäköistä, että valitsemme sen sijaan sokeri- tai alkoholipitoisen vaihtoehdon.
•  Ekologia. Vesipullojen tuotannosta ja kuljetuksesta sekä niistä seuraavan jätteen käsittelystä (joka on aina puutteellista) seuraa suuri taakka ympäristölle.
•  Vesi on peruselintarvike. Juomaveden saatavuus kuuluu YK:n asettamiin ihmisoikeuksiin ja sitä tulisi olla aina saatavilla.

Koko Euroopan huolenaihe

Juomaveden ympärillä pyörivät kysymykset puhuttavat muuallakin Euroopassa. Euroopan komission mukaan pulloveden kulutusta vähentämällä EU-maiden kotitaloudet voisivat säästää jopa 600 miljoonaa euroa vuodessa. Samalla vähenisi muovijätteen määrä, jossa nimenomaan pullot muodostavat suuren osan ongelmaa. Muovijäte merissä ja rannoilla puolestaan on johtanut kasvavaan huoleen mikromuovin kulkeutumisesta veden elävien ja merisuolan kautta ihmiselimistöön.

Euroopan Unioni pyrkii lisäämään maksuttoman juomaveden saantia myös julkisissa tiloissa, kuten virastoissa ja laitoksissa sekä kaduilla ja puistoissa. Heidän ehdotuksensa mukaan jokaista tuhatta asukasta kohden täytyisi kaupungeistakin löytyä maksuton juomavesipiste.

Vaikka kraanavesi on juomakelpoista lähes kaikkialla Espanjassa, esimerkiksi Sevillasta ja Málagasta löytyy juomavesipisteitä kaupungin alueilta yksi noin 5.000 asukasta kohden. Madridissa vesipisteitä on yksi 2.000 asukasta kohden, kun taas Barcelonasta ja Zaragozasta löytyy EU:n toiveiden mukaisesti yksi piste 1.000 asukasta kohden.

Kraanaveden lisäksi OCU kampanjoi myös edullisen pulloveden puolesta esimerkiksi festivaaleilla, huvipuistoissa ja yökerhoissa, joissa vedestä usein veloitetaan kohtuuttomia hintoja. Tuoreen uutisen mukaan vettä saa edullisesti yhä useammin myös Espanjan lentokentiltä. Lue lisää Espanja.comin artikkelista Lentokentän vesipullo saa maksaa vain 1 euron.

Lähde: Ocu.org

Liity keskusteluun