Vertaa asuntoja

Kuinka edullisesti saa omakseen espanjalaiskylän?

Kuinka edullisesti saa omakseen espanjalaiskylän?

  • 16/01/2019

Espanjassa on myynnissä satoja hylättyjä kyliä. Edullisimmalla on hintaa noin 50.000 euroa. Ulkomaalaissijoitusten odotetaan nostavan hintoja nopeasti tulevaisuudessa.

Gwyneth Paltrowin Goop-sivultolla julkaiseman joululahjaideoiden listalta löytyi hylätty espanjalaiskylä.

Gwyneth Paltrow julkaisi vuoden 2018 lopulla oman joululahjatoivelistansa, jolta löytyi muun muassa pieni O Muiñovedron kylä. Galiciassa sijaitseva ”aldea” oli tyhjillään ja myynnissä noin 150.000 euron hintaan. Amerikkalaisnäyttelijän julkaisu toimi erinomaisena mainoksena. Paikallisen kiinteistönvälittäjän puhelin alkoi piristä yhtenään ja O Muiñovedron kylän hankkivat pian omistukseensa hollantilaissijoittajat. Yhteydenottoja tuli myös muun muassa Sveitsistä, Norjasta ja Iso-Britanniasta.

Kyseessä oli vain yksi sadoista tyhjillään olevista espanjalaiskylistä, joita yritetään tarjota niin ulkomaalaissijoittajille kuin rauhaa rakastaville yksityisillekin. Eräs esimerkki myyntikohteista on Telecincon hiljattain kanavallaan esittelemä Juntas de Millerin kylä Jaénin provinssissa. Sieltä löytyy 26 hylättyä asumusta sekä kirkko, ja pueblon hinta on vähän reilun miljoona euroa. Kyläpahanen on ollut ilman asukkaita 1990-luvulta saakka.

La Voz de Galicia kirjoitti amerikkalaisnäyttelijän julkaisun aiheuttamasta yhteydenottojen myrskystä.

Eniten tarjontaa pohjoisessa

Espanjassa lasketaan olevan yli 3.000 tyhjillään olevaa kylää, joista vajaa kolmannes on myynnissä. Eniten niitä löytyy Galiciasta, Castilla ja Leónista, Aragonista sekä Asturiasta. Vielä muutama vuosi sitten ikioman kylän saattoi saada 12.000 eurolla, mutta tänä päivänä niitä on vaikea löytää alle 50.000 euron hintaan.

Aldeas Abandonadas -kiinteistönvälityksen José Armando Rodil kertoo 20minutos.es-verkkomedian haastattelussa kiinnostuneita ostajia ilmaantuneen muun muassa Yhdysvalloista, Meksikosta, Brasiliasta, Venäjältä sekä arabimaista. Kiinteistönvälittäjän mukaan ulkomaalaisten kiinnostus korotti hintoja viime vuonna 5–10 prosentilla ja nousua on odotettavissa lisää vuonna 2019.

Ostajien motiivit ovat hyvin erilaisia. Yhdet näkevät niissä rauhallisen kohteen tuleville eläkepäivilleen, kun toiset taas tekevät kaupat sijoituksen arvonnousu mielessään; kylistä saatetaan esimerkiksi kaavailla turistikohteita tai aikeissa on myydä niistä taloja yksittäin toisille sijoittajille. Kylän omistukseen hankkimisen hinta on yleensä pieni verrattuna siihen, minkä verran rahaa kuluu paikkojen kunnostamiseen.

Lähteet: 20minutos.es ja La Voz de Galicia
Artikkelikuva: Flickr/Cayetano

Liity keskusteluun