Vertaa asuntoja

Kukkivat mantelipuut kaunistavat alkuvuotta Espanjassa – katso herkullinen resepti

Kukkivat mantelipuut kaunistavat alkuvuotta Espanjassa – katso herkullinen resepti

  • 12/01/2019

Mantelipuut puhkeavat kukkaan Espanjassa tammi-helmikuussa ja näky on niin kaunis, että monet suuntaavat päiväretkelle niitä ihastelemaan. Espanjalaiset mantelit eroavat edukseen amerikkalaisista serkuistaan, ja niistä valmistuu herkullisia ruokalajeja sekä leivonnaisia.

Espanja on maailman toiseksi suurin mantelintuottaja Yhdysvaltojen jälkeen. Maassa kasvatetaan yli sataa eri lajiketta, joista tunnetuimpia ovat Marcona, Largueta ja Planeta. Espanjalaisten lajikkeiden kuori on kalifornialaisia tovereitaan paksumpi ja niiden rasvapitoisuus on myös suurempi, mikä tekee niistä monien kuluttajien mielestä maukkaampia.

Mantelintuotanto on Espanjassa huipussaan. Se on kasvanut viimeisen kymmenen vuoden aikana hurjasti, pelkästään vuonna 2018 yli kaksitoista prosenttia. Reilut 55 % sadosta päätyy ulkomaan markkinoille, suurimpana ostajamaana Saksa.

Usean pienemmän organisaation muodostaman kansallisen espanjalaisen pähkinäjärjestön (Mesa Nacional de Frutos Secos) mukaan viljelmiä löytyy eniten Aragoniasta, jonka tuotanto on nykyään jo 20.000 tonnia vuodessa (kasvua viime vuonna 26 % vuoteen 2017 verrattuna). Sitä seuraavat Andalusia (11.000 tonnia, kasvu 15 %) ja Castilla-La Mancha (10.724 tonnia, kasvu 60 %). Mantelinkasvatusta harrastetaan runsaasti myös Valenciassa, Murciassa, Kataloniassa, Baleaareilla sekä Navarrassa.

Osa Välimeren ruokavaliota

Mantelit ovat ravitsevaa ja terveellistä ravintoa. Ravintoarvoiltaan rikkaat pähkinät voivat olla avuksi verensokerin, kolesteroliarvojen ja verenpaineen kontrolloinnissa. Mantelit vievät nälän nopeasti pois ja pitävät pitkään kylläisenä, mikä tekee niistä hyvän kaverin painonhallintaan.

Lisäksi mantelien ruskea kuori sisältää antioksidantteja, jotka hidastavat ikääntymistä ja auttavat soluja suojautumaan useita sairauksia vastaan. Kuorelliset mantelit ovatkin huomattavasti kuorittuja parempi vaihtoehto terveelliseen ruokavalioon.

Mantelit ovat osa Välimeren ruokavaliota ja niistä valmistetaan useita perinteisiä leivonnaisia, ruokia ja juomia. Ohessa kotikeittiöiden testattavaksi purjo-mantelikeiton resepti.

Sopa de puerros y almendras

Tämä herkullinen keittoruoka valmistuu nopeimmillaan 15 minuutissa. Lopputuloksena on kermaisen pehmeä purjo-mantelikeitto.

1 nippu purjoa (manojo de puerro)
50 g voita (mantequilla)
250 g mantelijauhetta (almendras molidas)
1 l kanalientä (caldo de pollo)
2 dl maitoa (leche)
2 kananmunan keltuaista (yemas de huevo)
oliiviöljyä (aceite de oliva)
(2 rkl ruokakermaa, nata para cocinar)

Silppua purjo ja paista suurella paistinpannulla oliiviöljyssä, kunnes sipuli alkaa saada hieman väriä. Siirrä paistetut purjot kattilaan, lisää mantelijauhe ja kaada päälle kanaliemi. Anna kiehua ilman kantta kymmenen minuuttia, aja sauvasekoittimella tasaiseksi ja valuta keitto siivilän läpi. Lisää joukkoon vielä keskenään sekoitetut maito ja kananmunankeltuaiset sekä halutessasi loraus ruokakermaa.

Keiton päälle voi tarjoiluvaiheessa halutessaan ripotella esimerkiksi krutongeja, paahdettuja kurpitsansiemeniä tai jamón serrano -kuutioita ja lorauttaa hieman oliiviöljyä.

Lähteet:
Valenciafruits.com, Sabormediterraneo.com

Liity keskusteluun