Lääkärin etävastaanotolle matkoillakin

Julkaistu: 09.04.2020
AjankohtaistaTerveys- ja hyvinvointiUusimmat
add one

Jos olet Suomen sosiaaliturvan piirissä, mutta tällä hetkellä Espanjassa, niin voit olla digiyhteydessä suomalaiseen lääkäriin. Etävastaanotolle pääsee käytännössä heti. Kela laajentaa etävastaanottojen korvattavuutta.

Etäpalveluiden tavoitteena on parantaa hoitoon pääsyä ja terveydenhuollon ammattihenkilöiden ajankäyttöä. Kelan laskelmien mukaan terveyskeskusten jonot lyhenisivät yli 250 000 lääkärikäynnin verran, jos noin 5 prosenttia nykyisistä noin 5 miljoonasta vuosittaisesta terveyskeskuskäynnistä siirtyisi etävastaanotoille. Kelan mukaan tavanomainen terveyskeskuskäynti maksaa yhteiskunnalle noin 120 euroa.

Korvaukset laajenevat

Kela on päättänytkin uudistaa yksityisen terveydenhuollon käynneistä maksettavien sairausvakuutuksen sairaanhoitokorvausten eli niin sanottujen sava-korvausten myöntämisperusteita digitaalisissa etävastaanotoissa. Tähän saakka Kela on myöntänyt korvauksia ainoastaan sellaisista etävastaanotoista, jotka on toteutettu siten, että lääkäri on antanut hoitoa videon välityksellä.

Yksityislääkärien etävastaanottojen keskimääräinen hinta on noin 40 euroa, josta sava-korvaus olisi joko 8 tai 12 euroa. Ero kustannustehokkuudessa on siis merkittävä.

Toukokuun alusta lähtien korvausta maksetaan myös muiden digitaalisten välineiden avulla annetusta etähoidosta. Videoyhteyden lisäksi palvelu voidaan toteuttaa esimerkiksi puhelimen tai tunnistetun chat-yhteyden kautta. Tarvittaessa apuna käytetään suojattua sähköpostiyhteyttä, etämonitorointia tai välitettyjä kuvia tai näiden yhdistelmiä. Pelkkä postitse tai sähköpostilla annettu hoito ei täytä Kelan uusia korvauskriteereitä. Myöskään pelkkä reseptin uusiminen ei oikeuta korvaukseen.

Lääkäripalveluyritykset ry (LPY) pitää Kelan päätöstä erinomaisena. LPY:n toiminnanjohtaja Ismo Partanen painottaa, että etävastaanotto on tärkeä ja tehokas keino taistelussa koronapandemiaa vastaan. Lääkärille pääsee nopeasti ilman lähikontakteja, olipa sitten kyseessä koronaepäily tai jokin muu sairaus.

Partanen uskoo, että koronan selättämisen jälkeen etävastaanottojen määrä jatkaa kasvuaan, sillä terveyspalveluiden saatavuusongelmat ovat edelleen ratkaisematta. Kiireettömän vastaanottoajan saaminen terveyskeskuksesta kestää ns. normaaliaikana keskimäärin kymmenen päivää. Etävastaanotolle pääsee käytännössä heti.

Lähde LPY

Jaa:

Virtuaaliset pääsiäismenovinkit 10.-16.4.2020

Espanjassa kerätään testaamalla lisätietoa tartunnoista

add one

Mitä mieltä olet uudesta Espanja.Com-sivustosta?

Anna meille palautetta, niin voimme kehittää sivustoa yhdessä parempaan suuntaan.