Vertaa asuntoja

Kanariansaarilla Las Palmasissa suomenkielistä sairaala-apua

Kanariansaarilla Las Palmasissa suomenkielistä sairaala-apua

  • 15/10/2017

Vithas Xanit Las Palmasissa saa nyt suomenkielellä apua. SOS -ryhmän päivystävä puhelin auttaa hätätapauksissa koko Espanjassa.

Aurinkorannikolla ja Costa Blancalla on totuttu, että lääkäripalveluita saa omalla äidinkielellään. Las Palmasissa toimivista sairaaloista Hospital Vithas Santa Catalina tarjoaa ainoana suomalaisen työntekijän potilaiden avuksi.

Kokemusta Espanjasta ja Suomesta

Täydellisen espanjankielen taitava Christina Martinsen tuntee paikalliset käytännöt erinomaisesti, sillä hän on asunut Espanjassa yhteensä 28 vuotta. Viimeiset 10 vuotta hän asui Suomessa, mutta tuli viime vuonna takaisin Aurinkorannikolle, missä asuu nyt myös tytär perheineen. Työmahdollisuus Las Palmasissa kuitenkin muutti suunnitelmat jäädä tänne ja päädyin Kanariansaarille, Christina kertoo tyytyväisenä.

Työ Vithas Santa Catalina-sairaalassa on minulle tuttua jo entuudestaan. Vastaavaa ulkomaalaisten potilaiden asioidenhoitoa ja tulkkausta tein myös aiemmin Espanjassa asuessani. Aurinkorannikolla pidempään asuneet suomalaiset saattavatkin muistaa Cristinan työstään Salus-sairaalassa ja USP Hospital de Marbella-sairaalassa.

Suomen vuosien aikana hankittu hoitoalantutkinto tukee sairaalatyötä mainiosti. -Tämä on tärkeä lisä tähän työhön, sillä nyt minulla on myös viimeisin tieto Suomen terveydenhoidon käytännöistä. Moni suomalainen sairaalaan saapunut asiakas on ollut enemmän kuin mielissään saamastaan palvelusta omalla äidinkielellään. Kielitaitoinen Cristina auttaa toki myös muita kansainvälisiäkin asiakkaita.

Sairaalakäännöksissä oltava tarkka

Christina muistuttaa, että sairaalatulkkina toimivalla on suuri vastuu. –Erikoissanasto ja -käytännöt tulee ymmärtää. Käännösvirheet voivat olla jopa kohtalokkaita. Sairaalatulkkauksia tekevät ovat yleensä erittäin päteviä ja ammattitaitoisia henkilöitä. Christina muistaa kuitenkin tapauksen, jossa suomalaispotilaalle lääkärikäynnille tulkiksi lähtenyt kuppilassa tavattu puolituttu oli kääntänyt lääkärin ohjeet väärin ja tietämättään aiheuttanut potilaalle vaaratilanteen.

Vapaaehtoisia tulkkeja on tarjolla ns. turistialueilla monella espanjalaisella terveysasemalla. Esimerkiksi Fuengirolan Los Bolichesin terveysasemalla päivystävät vapaaehtoiset kansainväliset tulkit aamupäivisin. Ainakin englanniksi saa apua yleensä päivittäin.

Suomalaista apua hätätapauksissa saa Espanjassa soittamalla 24/7 päivystävään SOS -ryhmän  -puhelimeen. SOS -ryhmällä ei ole resursseja auttaa  normaaleissa sairaalakäynneissä.

Matkavakuutus ja EU sairasvakuutuskortti

Yksityiset sairaalat palvelevat vakuutusasiakkaita. Tämä tarkoittaa, että henkilö, jolla on yksityinen sairausvakuutus tai turisti, jolla on matkavakuutus, saavat vakuutuksensa ehtojen mukaisesti palvelut sairaalassa ilman käteismaksua. Jos vakuutusta ole, perii sairaala hoidosta maksun.

Ilman yksityistä vakuutusta omaavan suomalaisen kannattaa pitää mukanaan Kelalta haettava EU-sairausvakuutuskortti, jolla saa akuutin hoidon julkisissa terveyskeskuksissa ja sairaaloissa. Christinan mielestä matkavakuutuksen ottaminen kuitenkin kannattaa. -Jos matkustaa usein tai viipyy pidempiä aikoja, on jatkuvasti voimassa oleva matkavakuutus erinomainen ja edullinen vaihtoehto. Muutaman kympin vakuutusmaksulla säästää sairaustapauksen sattuessa helposti satoja ja jopa tuhansia euroja.Esimerkiksi jos paluu kotimaahan tulee tehdä erikoislennolla tai lääkärin valvonnassa on lasku yksityisen maksamana tuhansia euroja.

Matkavakuutus on tarkoitettu akuutin sairaustapauksen hoitoon. Eli ajatus vakuutuskikkailusta kannattaa unohtaa. Lääkärit ovat yhteydessä aina vakuutusyhtiöiden lääkäriin, jotka puolestaan ovat yhteydessä eri hoitotahoihin, joten potilaan sairaushistoria on helppo selvittää. Ei siis kannata peitellä aiempia vaivoja ja etsiä hoitoa vaivaan, joka ei ole akuutti.

Reseptit mukaan matkalle

Matkavakuutuskortin lisäksi kannattaa matkalaukkuun pakata mukaan lääkelista, jossa näkyy lääkkeen nimen lisäksi myös vaikuttava aineosa. Lääkkeiden nimet vaihtelevat, mutta vaikuttavien aineiden mukaan löytyy vastaava lääke tai selviää, mikä mahdollinen lisälääke on sopiva.

Lisätietoa SOS-ryhmästä: www.sosryhma.net
Päivystävä puh +34-618 56 66 03