Vertaa asuntoja

Lemmikkieläimen kuljettaminen lentokoneessa

Lemmikkieläimen kuljettaminen lentokoneessa

  • 20/10/2016

Kun lähtee matkalle lemmikin kanssa kannattaa toki tarkistaa ensin eläinpaikan saatavuus matka-ajankohdalle, mutta myös verrata hintoja. Lentoyhtiöstä ja lennosta riippuen hinta voi vaihdella 25 eurosta jopa 340 euroon.

Lentotarjoussivusto Lennot.idealo.fi  on koonnut kattavan artikkelin lemmieläinten lentomaksuista. Lemmikkieläimen kuljettaminen matkustamossa oli yleisesti edullisempaa kuin ruumassa kuljettaminen. Edullisimmat eläinpaikat löytyivät kotimaan ja Euroopan sisäisiltä lennoilta.

Edullisimmat lentoyhtiöt *

Edullisimmat hinnat heinäkuussa 2016 tehdyssä hintavertailussa löytyivät matkustamossa kuljetettaessa: Finnair (40 € lemmikkiä kohden Euroopan sisäisillä lennoilla), AirBerlin (alk. 40 € kaikilla lennoilla) sekä Iberia (25 € Espanjan sisäisillä lennoilla ja 50 € Euroopassa). Kaukolennoilla edullisimmat lentoyhtiöt ovat AirBerlin (40 – 65 €), Norwegian (48 – 70 €) ja Turkish Airlines (n. 64 €).
Ruumassa kuljetettaessa: Norwegian (48 – 70 € kaikilla lennoilla), SAS (46 € Suomessa, 66 € Euroopassa ja 91 € kaukolennoilla) ja Aeroflot (75 € kaikilla lennoilla).

Huomioi hinnan lisäksi nämä seikat matkavalmisteluissa ja matkalla

Aloita matkan suunnittelu ajoissa. Tarkista aina kohdemaan suurlähetystöstä hyvissä ajoin, mitä asiakirjoja tarvitset lemmikin maahantuomiseen. Lentoyhtiöillä on omat rajoituksensa, mutta myös vastaanottajamaalla on merkitystä.
Kun kyseessä on tavallista erikoisempi lemmikkieläin, varmista onko kyseisen eläinlajin kanssa matkustaminen mahdollista. Joissain tapauksissa eläin saatetaan joutua lähettämään rahtina tai sen maahantuonti on kokonaan kielletty. Jos lemmikkisi kuuluu vaarallisiksi luokiteltuihin koirarotuihin (mm. amerikanpitbullterrieri, bullmastiffi ja dogo argentino) pidä huolta siitä, että tarkistat voiko koiran kanssa lentää ollenkaan. Monet lentoyhtiöt kieltävät ns. vaaralisten rotujen kanssa matkustamisen, ja esimerkiksi Saksassa ja Tanskassa tietyt koirarodut ovat kiellettyjä.

Jos haluat matkustaa useamman kuin yhden lemmikin kanssa, tulee asia selvittää lentoyhtiön kanssa. Suurin osa lentoyhtiöistä sallii max. 2 tai 3 lemmikkiä matkustajaa kohden ja vain tietyn määrän lemmikkejä per lento. Muista myös, että lemmikkien tulee olla yleensä erillisissä kantokopissa.

Paras tapa varauksen tekemiseen on puhelinsoitto. Asiakaspalvelijalta kannattaa puhelimessa kysyä pienistäkin mieltä askarruttavista seikoista.
Huom! Totuttelu kopassa matkustamiseen tulee aloittaa lemmikin kanssa hyvissä ajoin, jotta matka on eläimelle mahdollisimman stressitön eikä häiriökäyttäytymistä ilmene matkustettaessa. Pidä huolta siitä, että lemmikkisi on matkustushetkellä terve, puhdas ja rauhallinen. Lentoyhtiö saattaa häiriötapauksissa perua lentoluvan viime hetkellä.

Tarkista, että lentohetkellä mukana ovat kaikki vaadittavat asiakirjat ja lemmikkieläinpassi.

Painorajoitus koskee aina lemmikkieläimen ja kuljetuskopan yhteispainoa. Kantolaukun tai kuljetuslaatikon tulee olla IATA:n säännösten mukainen. Ei siis riitä, että sen paino ja mitat täyttävät lentoyhtiön asettamat vaatimukset, vaan myös mm. materiaalilla on väliä. Muista, että lemmikin tulee pysyä kantolaukussa koko matkan ajan myös matkustamossa matkustettaessa.**

* Vertailussa on mukana 13 Suomen lentoliikenteelle merkittävää eurooppalaista lentoyhtiötä. Hinnat on tarkistettu lentoyhtiöiden kotisivuilta heinäkuussa 2016. Hinnat saattavat muuttua.
** Poikkeuksen muodostavat opaskoirat, jotka saavat matkustaa ilmaiseksi matkustamossa. Muut avustuskoirat sijoitetaan joko ruumaan tai matkustamoon tilanteen mukaan. Ilmoita koirasta myös näissä tapauksissa lentoyhtiölle hyvissä ajoin, ja osoita tarve koiran läsnäoloon asianmukaisin asiakirjoin lentovarauksen yhteydessä.

Tutustu tästä Lennot.idealo.fi lentovertailusivustoon