Vertaa asuntoja

Luomua ja superruokaa nyt tarjoushintaan

Luomua ja superruokaa nyt tarjoushintaan

  • 14/09/2018

Kesän löhöilyn ja herkuttelun jälkeen on aika palata arkeen. Usealla tämä tarkoittaa myös paluuta lomapäiviä terveellisempiin elämäntapoihin. Supermarketit Espanjassa helpottavat hyviä päätöksiä nyt lukuisilla kampanjoilla ja tarjouksilla.

Keväisin ”operación bikini” käy Espanjassa kuumimmillaan, kun kroppaa laihdutetaan ja treenataan rantakuntoon. Kesällä rentoudutaan, syöpötellään ja lomaillaan usein kuntoilunkin saralla. Syksyllä on vuorossa ”operación post-bikini”, jossa palataan arkeen ja sen myötä terveellisiin rutiineihin. Kesällä kertyneet kilot halutaan karistaa ja kuntoilun lisäksi ollaan tarkempia siitä, mitä ostoskoriin kaupassa sujahtaa. Markkinat ovat heränneet Espanjassa tukemaan kuluttajien syyslupauksia, mikä näkyy tarjouslehtien sivuilla.

Lähes kaikki marketit vastaavat Espanjassa myös luomutuotteiden (esp. ”productos ecológicos”) koko ajan kasvavaan kysyntään. Niiden kulutus kasvoi maassa viime vuonna 14 %, kun perinteisten elintarvikkeiden kulutus kohosi vain 2 %. Eurooppalaiset naapurit ovat tällä saralla paljon edellä ja 80 % kotitalouksista kuluttaa luomutuotteita, kun sama luku on Espanjassa 42 %. Elintarviketeollisuus pyrkii kuromaan tätä etumatkaa kiinni ja tärkeimpänä tavoitteena pidetään hintojen laskemista, sillä tyyris hinta koituu monessa perheessä luomun tuomioksi.

Andalusiassa tuotetaan suuret määrät luomuoliiviöljyä vuosittain. Kuva: PxHere

Espanjassa on kolme maakuntaa, jotka dominoivat luomutuotteiden tuotantoa maassa: Andalusia, Kastilia-La Mancha ja Katalonia. Näillä kolmella alueella tuotettiin Espanjan maatalousministeriön mukaan yhteensä 75 % koko maan luomutuotannosta vuonna 2017. Samana vuotena luomuviljelyyn käytetty pinta-ala kasvoi maassa 3 %, ollen vuoden lopussa yli kaksi miljoonaa hehtaaria. Andalusiassa sijaitsee tästä maa-alasta peräti 46,8 %, Kastilia-La Manchassa 18 % ja Kataloniassa 10 %. Suurimmassa osassa näistä viljellään oliiveja, rypäleitä tai viljakasveja.

Supermarkettien syyskampanjat

Carrefour on lanseerannut syksyn saavuttua kampanjan ”Act for food”, jonka tavoitteena on ohjastaa espanjalaisia ravitsemaan itseään terveellisemmin. Erilaisilla houkuttimilla kannustetaan ostamaan ketjun ECO-tuotteita. Omien sanojensa mukaan he haluavat ”demokratisoida luomutuotteet”. Kampanjaan liittyen ECO-merkkisten tuoretuotteiden arvonlisävero on poistettu ja luomutoimittajien kanssa on allekirjoitettu pitkäaikaisia sopimuksia hintojen alentamiseksi. Samoin muiden hedelmien ja vihannesten toimittajien kanssa on allekirjoitettu sopimuksia tuoreen tavaran takaamiseksi joka päivä, ja näin pyritään pääsemään eroon sadasta vahingolliseksi epäillystä lisäaineesta.

Aldissa luomu on ”demokratisoitu” jo aikaa sitten, ja siellä jatketaan samaa, vanhaa strategiaa, jossa luomutuotteiden hinnat pidetään alhaisena ja niistä löytyy viikoittain vaihtuvia tarjouksia. Valikoimissa on paljon niin kasvissyöjille kuin vegaaneillekin sopivia tuotteita, ”superruokaa” ja esimerkiksi luomukarkkeja, -sinisimpukoita ja -pyykinpesuainetta. Saksalaisketju on tehnyt jo vuosia töitä luomutuotteiden kulutuksen lisäämiseksi Espanjassa.

Espanjassa myydään usein marketeissakin vain tuoreita sesonkituotteita. Kuva: PxHere

Alcampo on ottanut useita luomutuotteita mukaan syksyn ”Vuelta al cole” -tarjouskampanjaansa, jossa artikkeleita kaksi ostaessaan saa toisen 70 %:n alennuksella. Useat muutkin Espanjan markettiketjuista tahtovat osansa kuluttajien terveellisempään elämään sijoitettavista varoista, mikä näkyy niin kauppojen hyllyillä kuin tarjouslehtisissäkin.

Lähteet: lainformacion.com, foodswinefromspain.com

 

Liity keskusteluun

Close