Vertaa asuntoja

Luomuruokaa Espanjassa

Luomuruokaa Espanjassa

  • 18/01/2016

Puhtaan ruoan kysyntä kasvaa ja luomutuotteita on yhä enemmän saatavilla Espanjassakin. Myös reilun kaupan tuotteiden valikoima laajenee. Tuotteita kannattaa tiedustella kauppakohtaisesti, sillä niitä ei vielä kovin hyvin mainosteta.

Netistä löytyy oikeilla hakusanoilla tietoa. Yhdistyksiä ja järjestöjä on monia, joten hieman asiaan joutuu perehtymään. Espanjalaiseen kulttuuriin kuuluu kysellä tietoa ja tässä tapauksessa luontaistuotekaupat voivat olla hyvä paikallinen tietolähde.

Ruokakaupat

Isoimmat marketit kuten Carrefour ja Eroski laajentavat luomuvalikoimaansa jatkuvasti ja niissä on jo yleensä oma hylly luomutuotteille. Aldissa on aika hyvä valikoima vihanneksia, purkitettuja ruokia, jogurtteja, kananmunia, viinejä ja reilunkaupan (comercio justo) luomukahvia. Lidl tulee hieman perässä suppeammalla valikoimalla, mutta parhaimmalla ja edullisimmalla luomupunaviinillä. Paikallisten pienempien kauppojen ja ketjujen valikoima vaihtelee riippuen kaupasta.

Luomumarkkinat

Luomumarkkinoita (mercado ecologico) on yleensä viikonloppuisin. Ne kiertävät monesti säännöllisellä rytmillä lähikaupunkeja. Luomumarkkinoilla myytävät tuotteet ovat todistetusti luomua, kananmunien kanojen ruokaa myöten. Täältä löytyy myös muita käsitöitä ja artesaanipalveluita.

Maalaismarkkinat

Pienemmissä kaupungeissa saattaa olla myös toreja, joissa paikalliset viljelijät myyvät omia tuotteitaan (mercado minorista de productos locales). Niiden luomuaste riippuu viljelijästä, mutta ainakaan tuotteet eivät ole matkustaneet kaukaa ja ne on itse kasvatettuja.

Tavallisten viikkomarkkinoiden (mercado semanal) tuotteet on normaalisti ostettu tukusta tai niiden lähde on milloin oma tai lähipuutarha, milloin teollinen kasvihuone tai ne ovat tuontitavaraa.

Erikoiskaupat

Pelkästään luomuun (”bio” tai ”eco”) erikoistuneet kaupat yleistyvät ja sieltä löytyy usein myös ekologisia muita tuotteita, kuten kehorasvoja, hammastahnoja jne. Luontaistuotekaupoissa (herboristeria) on usein joitain tuotteita, tosin ei kovin isoa tuorevalikoimaa. Myös ihan reilun kaupan tuotteisiin keskittyneitä kauppoja löytyy.