Mercadona panostaa ympäristöystävällisempään strategiaan

Julkaistu: 22.03.2021
AjankohtaistaUusimmat
add one

Kauppaketju Mercadona on laatinut suunnitelman muovijätteen vähentämistä varten, joka sisältää muun muassa 100-prosenttisesti kierrätetyn materiaalin käyttämisen kaupan appelsiinimehuautomaattien pulloissa. Ketju vakuuttaa panostavansa tulevina vuosina myös vielä enemmän kierrätykseen.

Ketjun strategia sisältää muovin käytön leikkaamisen 25 prosentilla vuoteen 2025 mennessä, käyttämällä vain kierrätettäviä pakkauksia, kääreitä ja paketteja, sekä kierrättämällä kaikki omat muovijätteet.

Hyvästi kertakäyttöinen muovi!

Mercadonan itsepalvelulla toimiva appelsiinimehuautomaatti, jossa asiakkaat voivat itse täyttää mehupullon tuoreilla yleensä paikallisesti kasvatetuilla appelsiineilla, on jo pitkään ollut erittäin suosittu. Monet kuluttajat ovat kuitenkin ilmaisseet huolensa suuresta määrästä kertakäyttöistä muovia, jota pulloissa käytetään.

Automaattiin on kaupoissa saatavilla kolme pullokokoa (litran pullo, puolen litran pullo sekä 250 ml pullo), jonka asiakas itse täyttää automaatissa, mutta vaikka niiden peseminen ja uudelleenkäyttö ei aiheuta ongelmia viivakoodin kanssa kassalla, se ei ole yleensä sallittua eikä sitä suositeltu edes ennen covid-pandemiaa.

Appelsiinimehupullot ovat nyt kokonaan kierrätetystä muovista valmistettuja. (kuva: Mercadona)

Mercadona on nyt uudelleensuunnitellut pullot muutama kuukausi sitten, jonka ansiosta ne ovat nyt 100-prosenttisesti kierrätettyä muovia, mikä vähentää ympäristöhaittoja, kunhan kuluttajat muistavat kierrättää pullot oikeaan jäteastiaan. Valmistamalla pullot kokonaan kierrätetystä muovista eikä vastavalmistetuista materiaaleista, kauppaketju estää 700 tonnia ”uuden” muovin syntymistä vuosittain.

Kierrätettävien pullojen lisäksi Mercadona on vaihtanut hedelmä- ja vihannespussinsa. Perinteisen muovin sijaan ne valmistetaan nyt kasvikuiduista, mikä tarkoittaa että ne ovat biohajoavia. Ne voidaan hävittää orgaanisille jätteille tarkoitettuun ruskeaan jäteastiaan. Orgaaniset jätteet sitten muutetaan biomassaksi polttoaineeksi tai kompostiksi maatalousalalle. Myös kaupoissa käytetyt perunakuitupussit tulevat vähentämään n. 3.200 tonnia ”uuden” muovin syntymistä vuosittain.

Tavoitteet seuraavalle neljälle vuodelle

Kuten monet muutkin kaupat, Mercadona pyrkii kierrättämään niin paljon kuin pystyy. He vakuuttavat, että esimerkiksi pandemian aikana kaupassa asiakkaiden käyttämät muovikäsineet puhdistetaan perusteellisesti ja hävitetään niille tarkoitettuun keltaiseen jäteastiaan. Kauppaketju myös lupaa, että seuraavan neljän vuoden aikana kaikki sen tuottama muovijäte kierrätetään.

Ketju pyrkii panostamaan kierrätykseen. (kuva: residuosprofesional)

Mercadonan strategialla on kuusi ympäristöystävällistä tavoitetta, jotka se aikoo saavuttaa vuoteen 2025 mennessä. Strategia sisältää kolme muovin käyttöön liittyvää tavoitetta, myymälöiden muokkaamista energiatehokkaammiksi, koordinointia toimittajien kanssa, sekä jätehuolto, johon kuuluu myös kuluttajien opastaminen roskien kierrätystä varten. Myös kuljetusajoneuvoja päivitetään tai mukautetaan käyttämään puhdasta polttoainetta, ja useiden ketjun myymälöiden parkkialueilta löytyy sähköautojen latauspisteitä.

Ympäristöystävällinen strategia myös kulkee käsi kädessä ketjun jo aikaisemman vastuullisen suunnitelman kanssa, jonka avulla he tekevät yhteistyötä lukuisten hyväntekeväisyyskeittiöiden sekä ruokapankkien kanssa Espanjassa ja Portugalissa. Vuonna 2020 ketju lahjoitti mm. 17 000 tonnia ruokaa ruokapankeille ja keittiöille, sekä alkoi tekemään yhteistyötä yhä useampien hyväntekeväisyys- ja avustussäätiöiden kanssa.

Myös monet muut kauppaketjut, kuten Carrefour sekä Valencian Mas y Mas, ovat alkaneet panostamaan enemmän vastuullisuuteen sekä kierrätettäviin materiaaleihin viime vuosina.

Lue lisää aiheesta:

Jätteet oikeaan säiliöön
Espanjassa avattiin ensimmäinen muoviton supermarket
Carrefour siirtyy muovisista hedelmäpusseista verkkokasseihin

Lähde: ThinkSpain, artikkelikuva: info.mercadona

Jaa:

Missä ovat Espanjan halvimmat ja kalleimmat taksit?

Andalusiassa päätettiin lähiviikkojen rajoituksista

add one