Mitä tapahtuu vuokrasopimukselle kuolintapauksessa?

Julkaistu: 27.07.2020
AjankohtaistaAsuminenOstaminen ja vuokraaminenUusimmat
add one

Valitettavasti varsinkin tänä vuonna on Espanjassa, kuten muuallakin maailmassa, sattunut normaalia enemmän kuolintapauksia koronaviruksen vuoksi. Tässä lain mukaisia seikkoja, joita vuokrasopimukselle voi käydä mikäli vuokralainen tai vuokranantaja kuolee.

Jos vuokralainen kuolee

Mikäli vuokralainen kuolee kesken vuokrasopimuksen, sopimusta ei saa päättää, sillä laki antaa edesmenneen vuokralaisen perheelle oikeuden asua asunnossa sopimuksen loppuun saakka. Oikeutettuja ”korvaavia asukkaita” asuntoon ovat:

  • Vuokralaisen puoliso tai kumppani, joka asui samassa taloudessa kuoleman sattuessa. Tosin jos pariskunta ei ollut naimisissa, voidaan pyytää todistusta siitä, että pariskunta on asunut yhdessä jo ainakin kaksi vuotta. Tässä poikkeuksena jos pariskunnalla on yhteisiä lapsia, jolloin lyhyempikin avoliitto hyväksytään.
  • Vuokralaisen perilliset, kuten lapset ja lapsenlapset, jotka kuolemantapauksen hetkellä olivat vuokralaisen huoltajuuden alaisina tai ovat asuneet vuokralaisen kanssa samassa taloudessa edeltävien kahden vuoden aikana.
  • Vuokralaisen vanhemmat tai isovanhemmat, sekä sisarukset, jotka ovat asuneet vuokralaisen kanssa edellisten kahden vuoden aikana.
  • Joku muu henkilö, joka on vähintään 65% vammautunut tai invaliditeetti, ja jolla on ollut edes vähäinen suhde vuokralaiseen ja on asunut tämän kanssa viimeisen kahden vuoden aikana.

Jos vuokralaisen kuoleman sattuessa ei ole yhtäkään edellä mainittua henkilöä, silloin sopimus puretaan ja asunnon omistaja saa asunnon takaisin haltuunsa. Vuokrasopimus voidaan myös purkaa, mikäli edellä mainitut asumisoikeuden omaavat kuolleen vuokralaisen läheiset eivät ilmoita vuokranantajalle tapahtuneesta kolmen kuukauden sisällä kuolintapauksesta. Heillä tulee myös olla todistus kuolintapauksesta sekä ilmoitus vuokrasopimukseen liitettävästä korvaavasta asukkaasta ja hänen suhteestaan edesmenneeseen vuokralaiseen.

Milloin sopimus voidaan purkaa

On myös mahdollista, että edesmenneen vuokralaisen sukulaiset eivät ole oikeutettuja asuntoon, jolloin sopimus puretaan. Näin voi käydä seuraavissa tapauksissa:

  • Jos ei ole ketään läheistä, jolla on oikeus lain säännösten mukaiseen korvaavaan asumiseen.
  • Jos sukulaiset eivät täytä lain mukaisia vaatimuksia asumisesta edesmenneen vuokralaisen kanssa, kuten kahden vuoden yhdessäelo.
  • Yli viisi tai seitsemän vuotta kestävissä vuokrasopimuksissa, riippuen onko vuokranantaja yksityinen vai oikeushenkilö, vuokralainen on voinut luovuttaa oikeuden korvaavaan asukkaaseen.
  • Tai jos edesmenneen vuokralaisen sukulaiset eivät tee ilmoitusta kuolintapauksesta vuokranantajalle aikarajan puitteissa, tai heillä ei ole tarvittavia dokumentteja.

Jos vuokranantaja kuolee

Mikäli vuokranantaja kuolee kesken vuokrasopimuksen, vuokranantajan perilliset ovat velvollisia jatkamaan vuokrasopimusta siinä sovittuun ajankohtaan asti. Mikäli edesmennyt vuokranantaja ei ole asunnon käyttöoikeuden haltija, silloin vuokrasopimus päättyy käyttöoikeuden haltijan kuollessa ja sitä ei siirretä tämän perillisille.

Lähde: Idealista

Jaa:

Alicanten historian koet kaupunkikierroksella

Koronavirus tartuntojen määrä kasvanut Espanjassa

add one