Vertaa asuntoja

Miten eroon torakoista, muurahaisista ja muista ötököistä?

Miten eroon torakoista, muurahaisista ja muista ötököistä?

  • 18/07/2019

Kesä on ötököiden aikaa Espanjassakin. Tässä kuluttajansuojajärjestön neuvoja niille, jotka eivät tahdo jakaa kotiaan muurahaisten, torakoiden tai ampiaisten kanssa. Ötökät muuttavat ihmisten koteihin yleensä ruoan perässä, joten useimmista pääsee eroon huolehtimalla asunnon hygieniasta ja pitämällä tietyt ruoka-aineet öttiäisiltä saavuttamattomissa.

Kotioloissa törmää Espanjassa harvoin sairauksia välittäviin tai myrkyllisiin hyönteisiin, vaan pikemminkin ne ovat häiritseviä ja epämiellyttäviä. Ötökät pysyvät yleensä poissa kodeista ja ilmaantuvatkin sisätiloihin vain ravinnon perässä. Puhtaassa kodissa torakoita ja muurahaisia harvoin nähdään.

Mikäli kotiin ilmestyy torakoita tai muurahaisia, kannattaa ensimmäisenä etsiä, mistä ne kulkevat sisään ja peittää aukot. Pesät löytyvät yleensä kodin ulkopuolelta ja ötökät tunkeutuvat koteihin esimerkiksi huonekalujen taakse jäävien, pienten halkeamien kautta.

Etenkin keittiö ja ruokakomerot tulee pitää siisteinä hyönteisvieraiden torjumiseksi. Roskapussit kannattaa kiikuttaa ulos joka ilta. Hyönteiset ovat sosiaalisia ja kertovat toisille ravintoa löydettyään; yhdellä muurahaisella kun käy tuuri, saattaa vieraaksi ilmaantua pian koko yhdyskunta. Ja mitä enemmän ruokaa löytyy, sitä suuremmaksi ongelma voi muodostua.

 

Espanjan muurahaisille maistuu niin suolainen kuin makeakin. (kuva: PxHere)

Pulloansa ampiaisille

Ampiaiset voivat olla häiriöksi puutarhassa tai terassilla, vaikka niidenkin pesät löytyvät usein piilosta. Samoin kuin muurahaisilla, ampiaisyhdyskunnallakin on kuningattarensa, ja niiden paikallistaminen olisikin kaikkein tärkeintä. Torakkanaaraat taas lisääntyvät kaikki ja ne etsivät niin ruokaa kuin vettäkin itselleen asunnoista. Erityisen hyvin cucarachat viihtyvät vessoissa ja kylpyhuoneissa sekä viemäriverkostoissa.

Ampiaisansoissa ei kannata käyttää makeita syöttejä, sillä ne vetävät puoleensa mehiläisiä. Paistettu lihanpalanen on paras täky, ja se asetetaan pulloansaan, jonka pohjalla on vettä. Muovipullon yläosa leikataan poikki ja käännetään toisin päin, jolloin ampiaisten on helppo laskeutua pullon sisälle, mutta vaikeampi päästä sieltä pois. Ansan toimiessa ampiainen väsähtää aikansa yritettyään ja päätyy kellumaan veteen.

Myytävät myrkyt

Sisältä yllätettyjen hyönteisten kimppuun voi käydä heti vaikuttavilla hyönteismyrkyillä. Jo paikoilleen asettuneita yhdyskuntia voi yrittää häätää ansoilla, jotka sisältävät hitaasti vaikuttavaa myrkkyä. Niiden tavoitteena on, että hyönteinen tartuttaa pesään palattuaan myrkkyä toukkiin, jotka näin menehtyvät.

Hyönteismyrkkyjen kanssa tulee olla varovainen etenkin lapsiperheissä. Mikäli myrkkyä joutuu lapsen suuhun, tulee suunnata nopeinta tietä terveyskeskukseen tai sairaalaan myrkkypullo tai -paketti mukana. Espanjan myrkytyskeskuksen puhelinnumero on (+34) 915 620 420. Hyönteismyrkkyjen mukana tulevat käyttöohjeet ja varoitustekstit kannattaa aina säilyttää. Ohjeet tulee lukea tarkkaan läpi ja noudattaa niitä.

Avispa asiática eli Vespa velutina on levinnyt Espanjassa hurjaa vauhtia. (kuva: Charles J. Sharp)

Muita ikäviä vieraita

Termiitit, puuta syövät kuoriaiset ja koiperhoset ovat muita ikäviä vieraita kodeissa. Taisteluun puutuholaisia vastaan kannattaa käydä heti niitä havaittuaan. Koiperhoset ovat etenkin villan ystäviä ja niiden toukat voivat nakertaa vaatteisiin reikiä. Koita vastaan myytävät karkotteet kannattaa ripustaa kauas lasten ulottuvilta.

Näiden lisäksi koteihin ja puutarhoihin saattaa ilmestyä gammayökkösiä, ei-toivottuja kovakuoriaisia, tai aasianherhiläisiä, joista on viime aikoina uutisoitu Espanjassa runsaasti. Mikäli kyse on suurista yhdyskunnista, kuntien ja kaupunkien toivotaan ottavan vastuuta asuinalueiden hyönteistorjunnasta. Yhteyttä voi ottaa myös torjuntaan erikoistuneisiin yrityksiin, jotka tietävät, kuinka on parasta toimia.

Aasianherhiläisten (kuva yllä) määrä on kasvanut etenkin Pohjois-Espanjassa nopeasti ja ne ovat aiheuttaneet harmia maanviljelijöille. Lehdissä on uutisoitu näyttävästi kyseisen avispa asiátican (velutina) aiheuttamista kuolemantapauksista, mutta sen pistoksen ei sanota olevan vaarallisempi kuin ampiaisen pistos. Pesien lisääntyminen altistaa kuitenkin aiempaa useamman ampiaisenpistoksille allergisen vaaratilanteelle.

Lähde: Ocu.org, artikkelikuva: EEIM

Liity keskusteluun