Vertaa asuntoja

Mitkä ovat Andalusian turistikylät?

Mitkä ovat Andalusian turistikylät?

  • 13/10/2019

Andalusian maakuntahallituksen (Junta de Andalucía) alainen toimielin vahvisti lokakuussa yhteensä 18 alueen paikkakunnan luokittelun ”turistikyläksi”, kriteerien muututtua ja kahden vuoden mukautumisajan päätyttyä.

Málagan provinssin 103 paikkakunnasta viisi on anonut ja niille on myönnetty kyseinen titteli: Benalmádena, Fuengirola, Nerja, Ronda ja Torremolinos. Myös Cádizin provinssista löytyy viisi ”Municipios Turísticos”: Chiclana de la Frontera, Chipiona, Conila de la Frontera, Rota ja Tarifa.

Muut turistikyliksi luokitellut paikkakunnat ovat Roquetas de Mar (Almerían provinssi), Almuñécar (Granadan provinssi), Almote, Aracena ja Punta Umbría (Huelvan provinssi, Baeza ja Cazorla (Jaénin provinssi) sekä Santiponce (Sevillan provinssi).

Vaatimukset turistikylille

Junta de Andalucían ”Municipio Turístico” -nimitystä voivat hakea alle 100.000 asukkaan paikkakunnat, joissa turistien yöpymispäivien määrä on vähintään kolmena kuukautena vuodesta suurempi kuin kymmenen prosenttia kunnan asukasluvusta. Muita vaatimuksia ovat kunnanhallinnon matkailun laatusuunnitelma, turismin vaatima infrastruktuuri sekä tarjonta, johon kuuluu kulttuuri-, historia-, luonto-, urheilu- ja huvituskohteita.

Kyseisen nimityksen saaneet paikkakunnat hyötyvät tittelistä maakuntahallituksen turismin tukemiseen myöntämien avustusten ja verohelpotusten muodossa. Junta de Andalucía haluaa näin olla mukana edistämässä paikkakuntien suosiota tulevaisuudessakin. Vuonna 2018 rahaa oli jaossa yhteensä kolme miljoonaa euroa. Taloudellisten ja verotuksellisten etuuksien lisäksi paikkakunnat voivat käyttää titteliä markkinoinnissaan.

Santiponcen kunnassa sijaitsevat vanhan antiikin aikaisen Italican kaupungin rauniot. (kuva: Diego Delso)

Risuja maakuntahallitukselle

Hanke on saanut kritiikkiä siitä, että vain kaksi prosenttia koko Andalusian 786 paikkakunnasta nauttii siis näistä oikeuksista, vaikka turismi on koko maakunnan tärkein moottori ja sitä saadaan kiittää 13 prosentista alueen bruttokansantuotteesta.

Suurin osa paikkakunnista sijaitsee Málagan ja Cádizin provinssissa, mikä taistelee myös vastaan maakuntahallituksen vuonna 2002 julistamia aikeita sektorin tasapainottamisesta. Córdoban provinssista mukana ei ole yhtä ainutta kaupunkia tai kylää.

Nimitystä eivät voi hakea useat pienet kylät esimerkiksi Alpujarran tai Sevillan pohjoispuolen vuoriston alueilta. Monilla turismista elävillä pienillä paikkakunnilla käydään päiväretkillä, mutta ne eivät tarjoa tittelin vaatimia majoitusmahdollisuuksia suurille kävijämäärille.

Lähde: Diariosur.es, artikkelikuva: Almuñécar/NeedPix

Liity keskusteluun