Vertaa asuntoja

Onko vuosi 2020 hyvä aika ostaa kiinteistö Espanjasta?

Onko vuosi 2020 hyvä aika ostaa kiinteistö Espanjasta?

  • 09/01/2020

Onko Espanjalla edessään uusi asuntokupla? Laskevatko vai nousevatko hinnat vuonna 2020? Lue, mitä  eri asiantuntijat ennustavat maan kiinteistömarkkinoiden lähitulevaisuudesta.

Tehtyjen asuntokauppojen määrä ja myyntihinnat eivät kasvaneet vuonna 2019 sitä edeltäneiden vuosien vauhtiin. Nyt eletään jännittäviä aikoja. El País –lehden julkaiseman laajan raportin mukaan alan on houkuteltava ensiasuntoa etsiviä nuoria asuntokaupoille, jotta myyntiluvut eivät romahtaisi merkittävästi ja uuden rakentamista voitaisiin jatkaa.

Useimpien ennusteiden mukaan kiinteistöjen hinnat kohoavat Espanjassa vuonna 2020 keskimäärin 2–5 prosenttia. Espanjalaislehden artikkelia varten haastateltiin lukuisia kiinteistömarkkinoiden parissa työskenteleviä ammattilaisia. Seuraavassa tärkeimmät johtopäätökset vuoden 2020 mahdollisuuksista ja kulmakivistä.

Uusi kriisi edessä vai ei?

Kaikki haastatellut olivat yhtä mieltä siitä, että seuraava asuntokupla on vielä kaukana edessäpäin. Todennäköisempänä pidetään markkinoiden normaalia rauhoittumista myynnin kasvun sekä hintojen osalta – samaan linjaan Espanjan talouskasvun ja työmarkkinoiden sekä palkkojen kanssa.

Aedas Homesin neuvonantaja David Martínez huomauttaa rakennusalan menestyksen kulkevan sykleissä, mutta mies on sitä mieltä, että vuosi 2020 tuo tullessaan ennemminkin vain korjausliikkeitä, eikä vuoden 2008 mukanaan tuomasta romahduksesta ole pelkoa.

Samaa mieltä ovat Espanjan rakennusalan yritysten yhdistys APCE:n puheenjohtaja Juan Antonio Gómez-Pintado sekä Neinor Homesin neuvonantaja Borja Garcia-Egotxeaga, joka toteaa: ”pääpiirteittäin ala on vahvoilla, kehitys kestävää ja kysyntä riittävää.”

Ovatko hinnat nousussa?

Kiinteistöjen hintakehityksen uskotaan vaihtelevan hyvinkin suuresti alueittain. Keskimäärin hintojen ennustetaan kohoavan maassa koko vuotena 2–5,5 prosenttia. Tälle välille heittivät arvauksensa kaikki raportissa haastatellut asiantuntijat.

Hinnoissa ei uskota lähitulevaisuudessa tapahtuvan siis suuria heilahduksia. Metrovacesan neuvonantaja Jorge Pérez Leza tuumaa: ”Juuri oikean ostohetken spekuloiminen tuntuu vähän turhalta, sillä epätodennäköistä on, että hinnat tulisivat laskemaan.”

Paras ostohetki on aina ostajan omastakin tilanteesta kiinni. Arturo Díaz Savillsista lausuu: ”Jos on kyse asunnosta omaan käyttöön, sanoisin että on parasta ostaa heti. Jos kyse taas on sijoitusasunnosta, odottaisin uuden hallituksen muodostamiseen saakka ja haluaisin päästä kärryille heidän politiikastaan kiinteistöalan suhteen.”

Gesvaltin Sandra Daza puolestaan on sitä mieltä, että paras heti kiinteistön hankintaan on vuoden ensimmäisinä kuukausina, koska viitekorko Euribor on nyt negatiivinen ja Euroopan keskuspankki on pitkittänyt ohjauskoron nostamista, ja kiinteistöjen hinnat kohoavat koko aika – vaikka hitaastikin.

Nuoret kiikarissa

Eräs kiinteistömarkkinoiden kulmakivistä Espanjassa liittyy nuorten ensiasunnon hankkimisen vaikeuksiin. Monet asustavat vanhempiensa nurkissa yli 30 ikävuoteen saakka, sillä alhainen palkkataso tekee säästämisestä erittäin vaikeaa. Vaikka palkkapussin puolesta asuntolainaa saisikin, käsirahaan ja kaupanteon kuluihin vaaditaan yleensä vähintään 20 % ostohinnasta.

Useat rakennuttajat etsivätkin nyt uusia mahdollisuuksia nuorten haalimiseksi asiakkaikseen. Ensiasunnon hankkimisen vaikeus on usealla yrityksellä asialistalla tärkeysjärjestyksessä ykkösenä, mutta rakennuttajat tarvitsevat tuekseen projekteihin niin julkista puolta kuin rahoittajiakin. Julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyö on ehdoton edellytys ostamisen helpottamiselle.

Ennusteita vuodelle 2020

Tässä El País -lehden tärppejä eri toimijien ennusteista juuri alkaneelle vuodelle:

Pisos.com: Kiinteistöportaali uskoo asuntojen myyntihintojen nousevan vuonna 2020 2–4 % ja vuokrahintojen kohoavan 4–6 %.

Fotocasa: Norjalaiseen Adevintan kuuluvan sivuston mukaan myyntihinnat nousevat keskimäärin 1–2 %, vuokrahinnat 2,5 % ja lainat 5 %.

Asociación de Constructores Promotores de España: Espanjan rakennusalan työnantajien yhdistyksen mukaan kiinteistöjen myyntihinnat kohoavat tänä vuonna vähintään 3,5 % ja korkeintaan 5 %.

Moody’s: Luottoluokitusyhtiö uskoo Espanjan kiinteistöjen kallistuvan tulevina 12 kuukautena enemmän kuin missään muualla Euroopassa. Se ennustaa hintojen nousevan noin 5,5 %. Kyseessä on korkein kaikista ennustetuista prosenttiluvuista.

Standard & Poor’s: Tämä luottoluokitusyhtiö ei usko yhtä kovaan kasvuun kuin kilpailijansa, vaan ennustaa 3,5 %:n nousua. Se ennustaa myös hinnannousun rauhoittuvan entisestään ensi vuonna ja olevan 2021 3 %.

Bankinter: Pankki uskoo hintojen nousevan vuoden mittaa 1–2 %. Euriborin, johon useimmat lainat kytketään, se uskoo pysyvän edelleen negatiivisena.

Lähde: ElPais.com, artikkelikuva: PxHere

 

Liity keskusteluun