Papiksi Aurinkorannikolle 

Julkaistu: 17.09.2023
AjankohtaistaEläminen ja lomailuTerveys- ja hyvinvointi

Aurinkorannikon suomalaisessa seurakunnassa aloitti 1. syyskuuta 2023 uusi pappi, 59-vuotias Rolf Steffansson. Espanja.Com tutustui uuteen kasvoon Aurinkorannikon seurakunnassa hänen työpaikallaan Fuengirolan seurakuntakodilla.  

Rolf Steffansson muutti Fuengirolaan Helsingistä, ja aiemmin hän on työskennellyt lähes 30 vuotta Suomen lähetysseurassa. Viimeiset vuodet hän toimi Suomen lähetysseuran toiminnanjohtajana. Steffansson on ollut 10 vuotta lähetystyössä Tansaniassa, joten hänellä on aiempaa kokemusta ulkomailla työskentelystä.

– Minulla on monta syytä tulla tänne. Olen ollut 25 vuotta hallinnollisissa tehtävissä, ja halusin palata takaisin seurakuntatyöhön, mihin olen koulutettu. Paikalleen jämähtäminen ei ole hyvä asia. Haluan tehdä työtä ihmisten kanssa, kohdata ihmisiä erilaisissa elämäntilanteissa ja kehittyä tässä.

Viihdyimme tosi hyvin ulkomaankomennuksella Tansaniassa, vaikka se ei ollut helpointa aikaa. Ja eihän sitä voi kieltää, että täällä on aurinkoisempaa kuin Suomessa, mikä on hieno asia, kertoo Steffansson.

Rolf ja Tansanian luterilaisen kirkon Kahaman seurakunnan vanhin Grace Kalimenze. Kuva Rolf Stefansson.

Uudet työkaverit ja organisaation muutos seurakunnassa

Steffansson on päässyt jo tutustumaan uusiin työkavereihinsa, ja itseasiassa Aurinkorannikon suomalaisen seurakunnan johtaja Jarmo Karjalainen on hänelle tuttu entuudestaan. Aurinkorannikon seurakunnassa on viime aikoina tehty organisaatiomuutos, jonka myötä seurakunnan papit, sosiaalikuraattorit ja kanttori ovat nykyään kaikki Merimieskirkon työntekijöitä. Aiemmin seurakunnan papit ja kanttori olivat työsuhteessa Suomen evankelis-luterilaiseen kirkkoon. 

– Me ollaan valitettavasti siinä tilanteessa, että muutosten myötä vihkilupa täytyy uusia. Vihkiluvan myöntää Suomessa opetusministeriö, joka on pyytänyt asiasta lausunnon Espanjan viranomaisilta. Jossain viranomaisessa se lausunto nyt junnaa. Nyt täytyy odottaa, milloin Espanjan viranomaiset antavat tarvittavat lausunnot. Toivon, että tämän syksyn aikana ne tulee, mutta tämä on tässä vaiheessa hurskas toive, kertoo Steffansson.

Aurinkorannikon suomalaisen seurakunnan papit Rolf Steffansson ja Jarmo Karjalainen. Kuva Rolf Stefansson.

Uusia vastuualueita

Steffanssonin vastuulle tulee jatkossa Aurinkorannikon suomalaisen seurakunnan vapaaehtoisten työntekijöiden koordinointi. Seurakunnan toiminta pyöriikin pitkälti vapaaehtoisvoimin. Suomen seurakuntiin verrattuna siellä on vähän palkattuja työntekijöitä.

– Vapaaehtoiset tekevät täällä loistavaa työtä! Meillä vain kaksi pappia ja kaksi sosiaalityöntekijää, puolikas kanttori, emäntä ja toimistotyöntekijä, ja näin ollen paljon pyörii vapaaehtoisilla voimilla. Seurakunta on kaikkia varten, joten on tärkeä miettiä, miten tavoitetaan ihmisiä ja saadaan heitä mukaan toimintaan.

Steffanssonin vastuulle tulee vapaaehtoistyön koordinoinnin lisäksi seurakunnan kasvatustyö johon kuuluvat muun muassa rippikoulut.

– Olen ymmärtänyt, että tänä vuonna täällä on 20–30 rippikouluikäistä, ja rippikouluun ilmoittautuminen alkaakin tällä viikolla. Myös kansainvälisyys on niin vahvasti täällä esillä, että toivon lisää yhteistyötä eri maiden kirkkojen välillä. 

– Minun mielestäni kaikki on alkanut hyvin, käytännön asiat on saatu toimimaan. Olen jo tavannut seurakuntalaisia, ja ainakin tähän asti minut on otettu hyvin vastaan. On ollut siis mukavaa suurella yhden viikon kokemuksella! Olen aika realisti luonteeltani, ja tiedän ulkomailla asumisen ilot ja haasteet. Jossain vaiheessa tulee varmasti ikäviä asioita vastaan ja olen varautunut siihen, Steffansson kertoo.

Rolf Fuengirolan seurakuntakodilla. Kuva Espanja.Com.

Seurakunnan merkitys ulkomailla korostuu

On arvioitu, että Aurinkorannikolla on talvisin jopa 30 000 suomalaista. Vaikka kaikki heistä eivät kuulu seurakuntaan, silti Aurinkorannikon seurakunta on Suomen mittakaavassa iso. Ulkomaille muutettaessa oman kulttuurin merkitys kasvaa, ja kirkko on osa suomalaista kulttuuria.

– Täällä käy monia ihmisiä, jotka eivät Suomessa käy kirkossa. Seurakuntakoti on ihmisten kokoontumispaikka, ja se sijaitsee Fuengirolassa loistavassa paikassa. Täällä on myös kirjasto, missä voi käydä lainaamassa kirjoja. Haluamme kirkkona olla läsnä ihmisten elämässä, joten on tärkeä selvittää, mitä odotuksia ihmisillä on ja mitä he tarvitsevat.   

– Elämä voi tuntua helpommalta täällä, mutta kyllä täälläkin tulee elämässä haasteita vastaan ja ne voivat olla vaikeitakin. Jos tulee Aurinkorannikolla jotain pakoon, se tulee täälläkin eteen ennemmin tai myöhemmin, koska aina on itsensä kanssa tekemisissä. Arki pyörii täälläkin, ja etenkin jos asuu pidempään, on täällä samat surut ja ilot kuin Suomessakin. Mietinkin, miten saamme tietää, jos jollekin tulee hankala elämänvaihe, jotta voimme tarvittaessa auttaa.

Seurakuntakodilta löytyy pieni kirjasto. Kuva Espanja.Com.

Suomalaisyhteisö muuttuu Aurinkorannikolla

Ennen Aurinkorannikolle muutettiin viettämään eläkepäiviä, mutta nykyään alueelle muutetaan useammin jo työiässä. Aurinkorannikolla asuu myös paljon perheitä.

– Suomalaisyhteisö täällä Aurinkorannikolla on muuttumassa. Nyt täällä on yhä enemmän työikäistä porukkaa. Yritykset rekrytoivat nuoria tänne, ja korona toi etätyön mahdollisuuden. Eli uudentyyppisiä ihmisiä tulee, ja on tärkeää miettiä, mitä tukea he tarvitsevat elämäänsä.

Asunto meren tuntumassa

Rolf Steffansson muutti Fuengirolaan vaimonsa Annikan kanssa. Heillä on neljä aikuista lasta, joista kolme asuu Suomessa ja yksi Yhdysvalloissa. Espanja ja Fuengirola ovat pariskunnalle entuudestaan tuttuja, sillä he ovat lomailleet alueella useasti. 

– Olemme käyneet täällä lomalla, eli ei tämä ihan tuntematon paikka ole. On toki ihan eri asua täällä kuin olla viikon lomalla. Viikon loma on vähän kuin näyteikkuna, todellinen versio tulee vastaan pikku hiljaa. Toivomme hartaasti, että lapsemme tulevat tänne kylään. Meillä on yksi lapsenlapsi, ja erityisesti häntä odotamme tänne.

Steffansson asuu tällä hetkellä vaimonsa kanssa Torreblancan alueella rannan tuntumassa. Heillä on kahden makuuhuoneen huoneisto, josta on upeat näkymät merelle ja vuoristoon. Steffansson kertoo, että asunto löytyi yllättävän helposti suomalaisen välittäjän kautta. 

– Olemme tykänneet asunnosta ja erityisesti maisemista. Minulle oli yllätys, että vuoden ympäri vuokraaminen on täällä vaikeampaa kuin lyhytaikainen vuokraus. Muutimme tänne Helsingistä ja asuimme sielläkin kerrostalossa ja merellisellä alueella, mutta siellä meillä ei ollut merinäköalaa. Rouvakin on viihtynyt täällä, ja kaikki on lähtenyt hyvin liikkeelle.

Rolf ja Annika. Kuva Rolf Stefansson.

Lenkkeilyä ja matkailua

Steffansson on liikunnallinen ihminen, ja hän pitää erityisesti lenkkeilystä. Merenranta on hänen lempipaikkansa, vaikka hän käy harvemmin meressä uimassa.

– Tykkään katsella merta, ja lenkkeilylle on täällä hyvät maisemat. Sanoin kavereille, että en rupea golfia täällä pelaamaan, mutta toki ei pidä koskaan sanoa ei koskaan. Tällä alueella on myös valtavan kiehtova historia, ja siihen haluaisin perehtyä enemmän. Aion tehdä paikallismatkailua, ja kun tuo Afrikka on niin lähellä, haluaisin tutustua myös Pohjois-Afrikkaan.

Steffansonin tavoitteena on myös oppia paremmin espanjaa. Hän on opiskellut sitä jonkin verran jo Suomessa asuessaan.

–  Olen opiskellut espanjaa itsekseni, ja pystyn tilaamaan ruokaa ravintolasta. Täällä puhutaan nopeasti ja epäselvästi, mikä hankaloittaa ymmärtämistä. Kieltä kuitenkin oppii, kun lähtee rohkeasti puhumaan. Swahilin kielen oppiminen kesti, mutta kun oli pakko, niin sitäkin oppi. 

Steffansson on päässyt tutustumaan myös Fuengirolan liikenteeseen sekä siihen, etteivät kaikki paperiasiat onnistu Espanjassa ihan niin helposti kuin Suomessa. 

– Täällä on toki järjestäytynyt liikennekulttuuri, mutta kyllä nuo potkulaudat ja skootterit tuovat jännitystä matkaan, varsinkin liikenneympyröissä. Voi olla, että jossain vaiheessa rysähtää. Nie-numeron olen saanut, mutta varmasti puuttuu vielä monenlaista. Pankkitilin avaaminen vaatii varmasti myös vähän enemmän ponnistelua kuin Suomessa.

Mitä tulevaisuus tuo tullessaan

Steffanssonin tehtävä seurakunnassa on pysyvä, ja hänen tarkoituksenaan onkin jäädä Aurinkorannikolle pidemmäksi aikaa. Suomesta hän jää kaipaamaan erityisesti ihmisiä ja erinomaista työyhteisöä.

– Minulla on vielä 7 vuotta työikää jäljellä, ja tämä onkin hieno vaihe elämässäni. Onneksi tekniikka on kehittynyt paljon, joten toisella tavalla voi jutella nykyään ihmisille, jotka asuvat kauempana.

Aurinkorannikon suomalaisen seurakunnan syyskausi on pyörähtänyt viime viikkojen aikana vauhdilla käyntiin. Syksyllä on tulossa monenlaista toimintaa, kuten paljon erilaisia konsertteja. Niistä löytyy tietoa seurakunnan nettisivuilta, Facebookista ja paikallislehdistä.

– Motto elämälleni on, että toivoa on. Toivon kanssa olenkin aina tehnyt työtä. Toivon tällä hetkellä, että tämä elämänvaihe lähtee hyvin liikkeelle. Toivon, että pääsen hyvin juttuun ihmisten kanssa ja pystyn rakentamaan luottamusta suomalaisyhteisöön.

– Olkaa rohkeasti minuun yhteydessä. Tulen olemaan seurakuntakodilla maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin kello 10–14. Nähdään siellä!

Lue lisää kirkon toiminnasta Aurinkorannikolla:
Tia ja Ninni auttavat Aurinkorannikolla

Teksti Espanja.Com
Kuvat Espanja.Com ja Rolf Steffansson
toimitus@espanja.com

Jaa:

Benalmádenan parhaimmat asuinalueet

Näin vältät taskuvarkaita Barcelonassa