Vertaa asuntoja

Paratiisi syntyy suomalais-espanjalaisena yhteistyönä

Paratiisi syntyy suomalais-espanjalaisena yhteistyönä

  • 10/04/2019

Koukuttavista pohjoismaalaisista dekkarisarjoista uusin, Paratiisi (The Paradise), kuvattiin Oulussa ja Aurinkorannikolla. Kahdeksanosainen rikosdraamasarja syntyy yhteistyössä YLE:n, MRP Matila Röhr Productionsin ja espanjalaisen mediatalon Mediapron yhteistyön tuloksena. Mitä syntyy kun yhdistetään rikokseen harmautta ja valoa sekä jäyhää suomalaisuutta ja eloisaa espanjalaisuutta?

Espanjalais-suomalaisen Paratiisi-rikossarjan pääosissa ovat Fran Perea ja Riitta Havukainen.

Oulun rikospoliisin vanhempi tutkija Hilkka Mäntymäki (Riitta Havukainen) lentää Aurinkorannikolla ystävänsä ja esimiehensä pyynnöstä tutkimaan kadonneen suomalaisperheen arvoitusta. Pian ollaankin keskellä vyyhtiä, jossa ratkotaan myös epäilyttävissä oloissa menehtyneiden eläkeläisten kohtaloa. Vaikka rikosten tapahtumapaikkana on Espanja, nousee esiin suomalaisyhteisö Fuengirolassa.

Lisää kiehtovaa kontrastia tuo osaltaan myös sarjan roolitus: 62-vuotiaan kokeneen suomalaistutkijan työparina on nuori espanjalainen poliisi, jota esittää tv-sarjoista ja elokuvista tunnettu näyttelijä Fran Perea. Hän on ollut mukana monissa elokuvissa ja tv-sarjoissa. Moni suomalainen muistaa Perean Serranon perheen Marcos Serranon roolista. Muita tuttuja kasvoja ovat muun muassa Risto Tuorila, Armi Toivanen, Carl-Kristian Rundman, María Romero ja Oscar Zafra.

Ohjaaja Marja Pyykkö painottaa mielenkiintoisen juonen ohella päähenkilöiden tarinaa. Hilkka ei ole ollut hetkeen tutkijana, sillä hän on jättänyt työn hoitaakseen dementoituvaa miestään. Siksi tehtävä aurinkoisessa Fuengirolassa kuullostaa houkuttelevalta.

“Paratiisi on myös kertomus muistista ja ihmisistä, jotka yrittävät unohtaa hankalan menneisyyden ja elää nykyhetkeä. Se kertoo myös heistä, jotka eivät anna tehdä näin. Meille Paratiisi on ensimmäinen hanke, jota on kehitetty yhteisesti tekijöiden, tuotantoyhtiön ja julkisen palvelun yleisradioyhtiön kanssa, ja näitä toivottavasti teemme lisää”, sanoo Ran Tellem, Mediapron kansainvälisen kehittämisen päällikkö, muun muassa Emmy-palkitun Kotimaa (Homeland) sarjan tuottaja.

Sarjaa on kuvattu monissa tutuissa paikoissa myös Aurinkorannikolla. Málagaan rakentui kuvausten ajaksi poliisilaitos.

Paratiisin pääkäsikirjoittaja on useita rikosromaaneja julkaissut Matti Laine, joka oli mukana myös Sorjonen ja Bullets -sarjojen käsikirjoitustiimissä. Laineen kanssa sarjaa ovat työstäneet idean isä,  David Troncoso ja Ran Tellem Mediaprosta sekä Jarmo Lampela Yle Draamasta. Paratiisin ohjaajan Marja Pyykön aiempia tv-ohjauksia ovat muun muassa Kultaisella Venlalla palkitut rikossarjat Koukussa ja Mustat lesket.

Pääosaa esittävä Riitta Havukainen ja sarjan suomalaisen päätuottajan, MRP Matila Röhr Productions Oy:n tuottaja Marko Röhr toteavat kumpikin, että yhteistyö espanjalaisten kanssa on ollut erityisen mutkatonta ja sujuvaa.

Kuka ratkaisee Aurinkorannikon suomalaisyhteisön murhat? Kuva: Ana Belén Fernández

Jos tyylilajisi on “Nordic crime “– kuten Wallander, Beck, Silta, Loukussa ja Rajalla – on Paratiisi sinua varten. Sarja on myyty jo Ruotsiin ja Tanskaan, neuvottelut espanjalaisten kanavien kanssa ovat vielä kesken. Suomalaiset katsojat pääsevät seuraamaan Paratiisia YLEn kanavilla alkuvuodesta 2020.

Luvassa on kohtaloiden ja jännittävien juonenkäänteiden lisäksi paljon tuttuja paikkoja ja kasvoja – niin näyttelijöinä kuin avustajina –  Oulusta ja Aurinkorannikolta.

Lähteet: YLE ja MediaPro

Liity keskusteluun