Vertaa asuntoja

Pastel ruso – perinteinen espanjalainen jälkiruoka

Pastel ruso – perinteinen espanjalainen jälkiruoka

  • 28/07/2019

Espanjalaiset herkut ovat suosittuja ja tunnettuja ympäri maailmaa niiden maun ja koostumuksen vuoksi. Jokainen Espanjan alue on ylpeä omista jälkiruoistaan, joiden reseptit saattavat olla ikivanhoja. Leipomoissa ja konditorioissa voi törmätä upeisiin herkkuihin, joiden alkuperä herättää kysymyksiä. Yksi tällaisista leivonnaisista on Pastel ruso, eli Venäläinen kakku, joka nimestään huolimatta on perinteinen espanjalainen jälkiruoka. Mistä tämä nimi on tullut, mikä se on ja miten sitä valmistellaan? Tänään saamme vastauksia näihin kysymyksiin. 

Pastel ruso on ihastuttava espanjalainen jälkiruoka, joka on kotoisin Ueska-alueelta. Sen nimi liittyy kiinnostavaan tarinaan, joka tapahtui XVIII-luvulla. Eugenia de Montijo, joka oli Ranskan keisarinna ja Napoleonin III vaimo, oli kotoisin Granadasta. Heti avioliitonsa jälkeen hän ilmoitti, ettei pärjää ilman espanjalaisia kokkejaan ja riippumatta aviomiehensä mielipiteestä, espanjalaiset kondiittorit ja kokit kutsuttiin Pariisiin. Vuonna 1855 Eugenia de Montijo osallistui juhlatilaisuuksiin, joita järjestettiin venäläisen tsaarin Aleksanteri II:n kunniaksi. Keisarinnaa pidettiin parhaana uusien ruokasuuntauksien kehittäjänä ja erittäin hyvänä bankettien järjestäjänä. Juuri tästä syystä hän sai tehtäväkseen valita parhaan mahdollisen jälkiruoan venäläiselle imperaattorille. Hänen valintansa osui herkkuun, jota tästä lähtien kutsuttiin venäläiseksi kakuksi. Aleksanteri II oli hämmästynyt kakun ihastuttavasta mausta ja pyysi leivoksen reseptiä nauttiakseen siitä palattuaan kotimaahansa.

Kakun suosio selittyy sen kuohkealla rakenteella ja hienonpehmeällä pähkinätäytteellä, joka muistuttaa ilmavaa vaahtoa. Kaksi marenkikerrosta pitää sisällään hasselpähkinöistä, manteleista, sekä voista ja praliinista tehtyä täytettä.

Missä myydään?

Yksi tunnetuimmista paikoista, joka säilyttää tätä reseptiä on Ascaso-konditorioiden ketju, joka on tarjonnut Pastel rusoa jo vuodesta 1974 lähtien ja vallitsee espanjalaisilla makeismarkkinoilla. Tämä on Ascaso-ketjun suosituin kakku. Konditorian asiakkaat korostavat kakun intensiivistä makua ja miellyttävää pähkinöiden tuoksua, jotka eivät jätä ketään kylmäksi. Toinen suosion tekijä on se, että kakku säilyy kauan ilman säilöntäaineita, mikä mahdollistaa kakun kuljetuksen pidemmällekin. Tämän vuoksi Pastel ruso löytyy nykyään kaikkialta Espanjasta mm. El Corte Inglés  -myymälöistä. Suosituin valmistaja on Ascaso, joka toimittaa leivonnaisia myös nettikauppansa kautta.

Kakusta on erilaisia vaihtoehtoja, jotka eroavat toisistaan hieman aineksien määrällä. Jos olet innokas kokeilemaan uusia reseptejä, alta löydät suositun kakun yksinkertaisimman ja suosituimman reseptin.

Taikina:

100 gr hienoa sokeria
100 gr mantelijauhoja
4 vaahdoksi vatkattua munan valkuaista
hieman suolaa

Laita uuni lämpenemään 180ºC asteeseen. Sekoita ainekset hyvin varovasti keskenään.

Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.

Paista noin 8 minuuttia. Kun taikina on jäähtynyt, jaa se kahteen osaan.

Täyte:

1,3 dl maitoa
100 gr voita
50 gr sokeria
30 gr paistettuja ja jauhettuja hasselpähkinöitä
30 gr paistettuja ja jauhettuja manteleita
15 gr peruna- tai maissijauhoja
2 keltuaista
vaniljasokeria maun mukaan

Päälle: tomusokeria

Sekoita ja vatkaa keskenään kaikki ainekset, paitsi voi. Keitä seos pienellä lämmöllä koko ajan sekoittaen kunnes siitä tulee kiinteää. Anna vähän jäähtyä ja lisää voi.


Sekoita kunnolla. Levitä täyte yhdelle kakkupohjalle ja laita sen päälle sen toinen osa.

Koristele tomusokerilla. Nauti kylmänä.

Espanja.Comin vinkki: Jos haluat kakkuun lisämakua, lisää täytteeseen 0,5 dl rommia.

Liity keskusteluun