Vertaa asuntoja

Pikkukolikot hyötykäyttöön

Pikkukolikot hyötykäyttöön

  • 05/01/2020

Espanjassa käytössä olevat yhden ja kahden sentin kolikot jäävät usein taskun pohjalle. Muutaman kolikon voi aina viedä tuliaisena Suomeen, mutta täällä voit muuttaa ne käyttökelpoiseksi rahaksi.

Suomessa  pienin käytössä oleva kolikko on viiden sentin suuruinen, joten kaupat eivät yleensä edes ota vastaan yhden ja kahden sentin rahoja maksuvälineenä. Espanjassa asuvallakin sentit jäävät usein käyttämättä. Yksi kerää lasisen astian täyteen kolikoita koristeeksi ja toinen jättää aina vaihtorahan tipiksi kassalle. Mutta kannattaa muistaa, että rahaa se on pienikin raha, sillä senteistäkin kertyy yllättävästi ainakin seuraavat kahvirahat.

Kolikkoautomaatti kauppakeskuksessa

Ostoskeskusten sisäänkäynnin vieressä on usein Coinstar -kolikkoautomaatti. Automaattiin voi ”palauttaa” kolikot eli pienetkin sentit saa muutettua euroiksi.


Automaatti ottaa työstään komissiona 9,99%, mutta summan maksaminen ei harmita, kun muutoin hyödyntämättä jääneet kolikot saa käyttörahaksi.

Kone laskee sentit tarkkaan ja suoltaa lopuksi kuitin. Yleensä laite löytyy Carrefour -tavaratalon yhteydestä. Malli toimii suomalaisittain kuin pullonpalautusautomaatti konsanaan eli kuitin summan saa käyttää yleensä kaupassa ostosten maksuna tai kuittia vastaan saa rahan kaupan asiakaspalvelupisteestä . Täältä löydät lähimmän kolikkoautomaatin.

Pienikin raha auttaa

Sentit voi laittaa myös hyvään tarkoitukseen, sillä kolikot ovat enemmän kuin tervetulleita keräyslippaisiin. Usein kauppojen, pankkien tai toimistojen tiskeillä on lippaita, joihin lahjoitettu raha suunnataan hyväntekeväisyysjärjestöille. Kerääntyykö raha senteistä vai euroista, sillä ei ole mitään merkitystä. Pistetään siis sentit hyötykäyttöön.

Liity keskusteluun