Vertaa asuntoja

Pissanpesupullot – koiranomistajan uutta arkea Aurinkorannikolla

Pissanpesupullot – koiranomistajan uutta arkea Aurinkorannikolla

  • 03/12/2019

Keskustelut koiranjätöksistä kaupunkien kaduilla ovat saaneet kunnat tarttumaan toimeen. Kampanjat koirankakkojen DNA-tutkimuksista aina pissanpesupullojen jakeluun ovat kuitenkin saaneet lemmikkien omistajat ymmälleen. Mitä kaikkea tulee koiran ulkoiluttajan muistaa? Voidaanko koiranpissan pesemättä jättämisestä sakottaa?


Asennekasvatuksen lisäksi Espanjassa on ryhdytty tositoimiin katujen pitämiseksi siistinä. Tarve on kasvanut samaan tahtiin lemmikkieläinten määrän myötä, sillä liian moni omistaja laiminlyö lemmikin jätösten keräämisen. Esimerkiksi Málagassa astui voimaan jo vuonna 2018 asetus koirien DNA -rekisteristä, jonka myötä saatuja tietoja on jo käytetty koiran jätösten kontrolloimisessa. Koiran jätösten keräämättä jättäminen on rike, josta voidaan sakottaa.

Kuntien välillä on eroja

Málagan esimerkkiä koirien DNA-pankista on seurannut nyt Benalmádena. Lokakuusta 2019 lähtien myös Benalmádenassa on vaadittu koirien kirjaaminen DNA-rekisteriin. Samaan aikaan voimaan astui myös säädös, joka velvoittaa koiran omistajat pesemään koiran pissat pois. Ulkoilulenkillä kuljetetaan siis mukana pulloa, jossa on saippuavettä jolla huuhdellaan koiran pissat pois kadulta.

Mijasissakin on kampanjoitu puhtaiden katujen puolesta ja jaettu koiranomistajille pissanpesupulloja. Tämän tempauksen myötä pyritään herättämään koiranomistajien vastuuta katujen puhtaana pitämisestä.

Kirjavat mallit, jotka vaihtelevat kunnittain, kannattaa tarkistaa omalta eläinlääkäriltä. Esimerkiksi Fuengirolassa vaatimusta DNA-rekisteristä tai sakkoja pissan pesemättä jättämisestä ei ole vielä marraskuussa 2019 vahvistettu.

Jätöksistä todellisia haittoja

Erityisesti aurinkoisissa turistikohteissa, joissa koiranpissat kuivuvat kaduille nopeasti, on epämiellyttävää hajua muuten vaikea saada pois. Voimakkaat pissat myös kuluttavat. Näitä jälkiä on näkyvissä mm. merkattujen lyhtypylväiden, kaiteiden ja roska-astioiden syöpymisenä.

Säädösten myötä pyritään herättämään koiranomistajien vastuuntuntoa myös muuten kuin jätösten korjaamisessa. DNA-pankin avulla paikallistetaan myös kadonneet koirat ja selvitetään omistajat mahdollisten koirien heittellejättö- tai pahoinpitelytapauksissa.

Uudet säädökset häkellyttävät

Monelle rannikolla viihtyvälle koiranomistajalle muiden kadulla kävelijöiden kunnioittaminen ja julkisten väylien puhtaana pitäminen on itsestäänselvyys. Kuitenkin pakollinen Espanjassa kirjoilla olevien koirien DNA-rekisteriin kuuluminen sekä pissojen peseminen ovat monelle uusi asia. Niistä tiedottaminen kuntalaisille ja turisteille ei ole ollut kovin aktiivista ottaen huomioon, että niistä voidaan kuitenkin sakottaa.

Koirat turvallisesti autossa

Vaikka malleissa on alueellisia eroja, on niissä myös yhdenmukaisuutta. Myös koirien kuljettaminen vapaana autossa on turvallisuusrike, josta rangaistaan rikkeen vakavuuden mukaisesti. Pieni rike (80-100 euron sakko) tarkoittaa koiran matkustamista vapaana takapenkillä. Sakon suuruus voi nousta 200 euroon, jos lemmikki on kuljettajan kanssa auton etuosassa. Jos vapaana olevan koiran kanssa ajava kuljettaja aiheuttaa vaaratilanteen muille liikkujille – esimerkiksi pitämällä lemmikkiä kuljettajan sylissä – on kyseessä vakava rike, josta voidaan sakottaa 500 euroa, jonka lisäksi kuljettaja menettää pisteitä ajokortistaan.

Tietoja: Mijas Comunicacion, Diariosur/Benalmadena, Diariosur, Tele5

Liity keskusteluun