Vertaa asuntoja

Rahoitus Espanjan asuntoon helposti ja Suomesta käsin

Rahoitus Espanjan asuntoon helposti ja Suomesta käsin

  • 31/10/2018

Handelsbankenin edustaja Hannu Huostila saapui Espanjan Asuntomessuille kertomaan mielenkiintoisia uutisia asunnon ostajille; Espanjan kiinteistö toimii vakuutena myös Suomen kautta haetulle asuntolainalle.


Käytännössä tämä tarkoittaa, että suomalainen ostaja hakee rahoitusta Espanjan asuntoaan varten kotimaan Handelsbankenin konttorista. Jos oma pankki katsoo henkilön maksukyvyn riittävän hankintaan, lähdetään lainaprosessissa liikkeelle pankin Luxemburgin konttorissa, josta rahoitus ulkomaankohteelle myönnetään.
Asiakkaalle lainansaaminen ja lainan hoitoon liittyvät asiat tapahtuvat kotikonttorin kautta omalla äidinkielellä. Malli on erittäin helppo ja läpinäkyvä.

– Itseasiassa tämä malli on Handelsbankenilla iso osa pankin ulkomaantoimintaa ja käytössä jo 2000 –luvun alkupuolella, Huostila kertoo.

Handelsbankenilla oli tuolloin toimipisteet Marbellassa, Alicantessa ja Madridissa. Tänä päivänä Espanjassa on edustusto Marbellassa, jossa työskentelee kaksi henkilöä Vibeka Toustrup Bonne ja Jessika Kroon. Heidän tehtävänä on neuvoa asiakkaita osto- ja rahoitusprosessissa.
-Meillä on laajat yhteistyöverkostot koko Espanjan alueella ja hyvä paikallistuntemus, Huostila vakuuttaa.
Asuntokauppaan liittyvät asiat hoituvat asiantuntijaverkoston avulla. Asiakkaan vastuulla on oikeastaan vain sopivan kohteen löytäminen.

Ruotsalaiset ensin

Vaikka malli on ollut osa Handelsbankenin toimintaa jo pitkään, on se suomalaisille vielä tuntematon.
Meillä on parisenkymmentä suomalaista ulkomaanlaina-asiakasta ja ruotsalaisia, norjalaisia, tanskalaisia sekä brittejä on laina-asiakkaina noin 1500.

– Tavoitteemme onkin parantaa markkinointia juuri suomalaisille. Moni on täällä messuillakin ihmetellyt, kuinka tästä lainamallista ei ole ollut tietoa, vaikka olisi toiminut kiinteistöalalla Espanjassa jo yli kymmenen vuotta.

Handelsbanken oli mukana Koti Ulkomailla kiertueella ja pankki on järjestänyt viimeisten puolentoistavuoden aikana Suomessa kymmenen omaa tapahtumaa. Tapahtumien jälkeen on saatu runsaasti uusia lainahakemuksia. – Uskon, että näidenkin messujen jälkeen määrä edelleen nousee. Kiinnostus asuntolainaa varten on ollut suuri, Huostila kiittelee tapahtumien antia.

Läpinäkyvä malli

Handelsbankenin ulkomaan asuntoon myönnettävää lainaa, jossa kohde toimii vakuutena, voi hakea Espanjassa, Portugalissa tai Ranskassa sijaitsevaan kohteeseen. Lainasumma on aina korkeintaan 75 % asunnon käyvästä arvosta. Käypä arvo on joko kauppahinta tai pankin arvioitsijan antama puolueeton hinta-arvio, kumpi onkaan alhaisempi. Pankkilainan tulee olla vähintään 100 000 euroa.

– Lainan korko on paikallisen korkotason mukainen, kuitenkin aina korkeampi kuin Suomessa. Lainan kulu on kiinteä 1000 euron nostokulu, minkä päälle tulevat viranomaiskulut kuten leimavero. Muita kuluja lainan hakemiseen tai poismaksamiseen ei liity.

– Asuntokauppaan liittyvät kulut kuten paikalliset verot, notaarikulut, rekisteröintiin liittyvät kulut sekä lakimiehen palkkiot selvitetään asiakkaalle asuntokaupan yhteydessä.

– Usein asiakas on ollut kiinnostunut myös siirtämään lainansa espanjalaisesta pankista meille, sillä monelle on helpompi ymmärtää meidän toimintamallimme ja toki palvelu omalla äidinkielellä on aina suuri tekijä, Huostila miettii.

Liity keskusteluun