Vertaa asuntoja

Sevilla valmistautuu suuriin juhliin

Sevilla valmistautuu suuriin juhliin

  • 09/05/2019

Elokuussa 2019 tulee täyteen tasan 500 vuotta siitä, kun ihmiskunnan historian yksi merkittävimmistä matkoista alkoi kun Fernando de Magellan lähti Sevillasta ensimmäiselle matkalleen maailman ympäri. 500 vuotta sitten elokuussa 1519 matkaan lähti viisi laivaa tarkoituksenaan löytää läntinen meritie “Eteläiselle merelle” ja oikotie Maustesaarille sekä samalla todistaa, että Maa on pallonmuotoinen eikä litteä.

Magellan kuoli Filippiineillä. Vain yksi viidestä laivasta palasi Espanjaan, «Nao Victoria» Juan Sebastián Elcanon kipparoimana. Se purjehti takaisin Espanjaan mausteiden painosta notkuen 5. syyskuuta 1522, 270 matkaan lähteneestä miehestä vain 18 mukanaan.

Huvittavinta on, että matkan päätarkoitus ei ollutkaan suorittaa ensimmäistä maailman ympäri purjehdusta, vaan kysymys oli hyvin kaupallisesta asiasta. 1500-luvulla mausteet olivat erittäin suuressa arvossa Euroopassa. Eurooppalaiset olivat jo päässeet Maustesaarille purjehtimalla itään, mutta kukaan ei ollut onnistunut vielä navigoimaan saarille lännen suunnalta. Magellan päätti olla ensimmäinen.

Portugalilaisena hän yritti tietenkin saada ensin rahoitusta matkalleen Portugalin kuninkaalta, mutta tuli toistuvasti torjutuksi. Espanja puolestaan oli paljon myötämielisempi ja lupasi tukensa kapteenille. Magellan vuorostaan lupasi mausteretken tuovan Espanjalle mittaamattomia rikkauksia. Magellan lähti pitkälle matkalleen 10 elokuuta vuonna 1519, ja purjehdus osoittautui raskaaksi ja erittäin vaaralliseksi.

Tämä matka, kuten koko tämä historiallinen jakso, ovat jättäneet merkittävän jäljen ihmiskunnan käsitykseen maailmasta. Jotkut ovat sitä mieltä, että merkittävyydeltään Magellanin matka on verrattavissa ihmisten myöhempiin matkoihin avaruuteen ja kuuhun. Eikä ole mikään ihme, että Magellanin nimi on jäänyt historiaan, ja nyt Sevilla, kuten 500 vuotta sitten, odottaa tulevia tapahtumia jännittyneenä.

Tälle merkittävälle matkalle omistettuja juhlatapahtumia pidetään huhtikuusta aina elokuun 19. päivään saakka. Tapahtumien mottona on, Sevilla avautuu maailmalle. Sevillan lisäksi myös muutama muu kaupunki aikoo osallistua juhlintaan: esimerkiksi Granadassa pidetään toukokuussa keskiaikaisen musiikin festivaali.

Lähde: visitasevilla.es
Kuva: Flickr

Liity keskusteluun