Vertaa asuntoja

Suomalaisyritys on Fuengirolan suurimpia työllistäjiä

Suomalaisyritys on Fuengirolan suurimpia työllistäjiä

  • 02/06/2017

Suomalaiset yritykset ovat huomanneet Espanjan vetovoiman työntekijöiden keskuudessa. Tänne on helppo saada työvoimaa, sillä elinkustannukset ovat edulliset ja sää peittoaa suomalaisen mennen tullen. Edullinen elintaso näkyy Suomen vastaavaa matalammassa palkkatasossa, joka puolestaan on yrityksille yksi houkuttelevista motiiveista siirtää toimintansa Espanjaan.

Sprintterin vauhti

Suomalainen monipalvelukonserni Barona ottaa pikajuoksuaskeleita Espanjan suuntaan. Juuri avattu uusi toimisto laajenee jo kesän aikana kaksinkertaiseksi. Tällä hetkellä työpisteitä on runsaat 200, syksyllä niitä tulee olemaan jo nelisensataa. Tällä määrällä Barona on suurin tai ainakin kärkipäässä suurimpien työllistävien yritysten joukossa. Vajaan 80 000 asukkaan Fuengirolassa tämä on jo vaikuttava määrä työntekijöitä.

Espanjan toimiston perustaminen lähti olemassaolevasta tarpeesta, kertoo Barona Solutionin toimitusjohtaja Lassi Määttä (kuvassa vas.). Vuonna 2014 ostimme täällä jo muutaman vuoden toimineen alan yrityksen. Heillä oli vuonna 2009 kolme työntekijää, nyt meillä on 197.

Työntekijäprofiili

Eniten hakijoita Baronalla on sen Suomen toimipisteisiin, mutta Espanja on houkutteleva, toteaa Fuengirolassa työmatkalla ollut Lassi. Espanjan hakijoissa on kolme pääprofiilia: juuri valmistuneet parikymppiset, jotka haluavat lähteä kokeilemaan siipiään, 30-40 -vuotiaat perheettömät ja kolmantena muita pienempi ryhmä eli koko perheen kanssa muuttavat. On meillä joitain juuri eläkeiän kynnykselläkin olevia, ikähaitari on 20- 64v, toteaa maajohtaja Pauliina Manso (kuvassa oik.). -Tänne on helppo tulla, sillä kaikki järjestyy suomeksi. Suomalainen yritys koetaan myös turvalliseksi työnantajaksi. Moni viihtyykin meillä pitkään, yleensä pois lähdetään opiskelupaikan varmistumisen vuoksi.

Sijainti

Noin 90% työntekijöistämme ei puhu espanjaa, joten Fuengirola suomalaispalveluineen oli luonteva vaihtoehto toimiston sijainnille, kertoo Pauliina. Täältä löytyy myös osa työntekijöistä, kaikki eivät tule Suomesta.

Barona mietti vaihtoehdoiksi myös muita maita sekä muita alueita Espanjassa. Costa Blancakin koetaan mielenkiintoisena. Torremolinoksen kaupunginjohtaja on avoimesti ollut hyvin kiinnostunut saamaan suomalaisia kaupunkinsa asukkaiksi ja yrittäjiksi. Juuri valmistuneiden toimitilojen myötä Barona pysyy nyt kuitenkin ainakin tovin Fuengirolassa.

Työelämän Erasmus -ohjelma

Barona tarjoaa yrityksille xChange -vaihto-ohjelmaa, jossa työntekijä voi tulla tekemään omaa työtään Espanjaan. Barona järjestää asumisen, toimiston ja muut viralliset kuviot. Henkilö tekee omaa työtään, mutta on Espanjassa olon ajan Baronalla virallisesti töissä. Tätä tilaisuutta voi työntekijä käyttää ikäänkuin vuorotteluvapaana tai yritys palkitsemistapana. Suomeen palaa auringossa latautunut ja vaihtelusta virkistäytynyt työntekijä.

Osa yhteiskuntaa

Fuengirolassa ovat suuren kysynnän vuoksi asuntojen vuokra-ja myyntihinnat nousseet reippaasti. Fuengirolan kaupunki ymmärtääkin suomalaisten arvon ja itse kaupunginjohtaja on ollut hyvin myötämielinen erilaisille projekteille.

Aurinkorannikon suomalainen koulu on täynnä ja tarvitsee uudet toimitilat. Todennäköisesti kuitenkin vie muutaman vuoden ennenkuin uudet tilat ovat valmiit vastaanottamaan oppilaat. Töihin tulevat perheelliset joutuvatkin tällä välin miettimään myös kansainvälisiä tai espanjalaisia kouluja.

Baronalle työntekijöiden terveys ja hyvinvointi ovat tärkeitä asioita ja niitä tuetaan. Uusien tilojen yhteydessä sijaitsevat liikuntakeskuksen tilat ovat ahkerassa henkilökunnan käytössä.

Barona on mukana myös alueen suomalaisyhteisön elämässä. Urheilullinen työntekijäjoukko on perustanut Baronalle oman rullakiekkojoukkueen suomalaisvetoiseen Fuengirola Lions -seuraan. Tänä vuonna Baronan oma joukkue tuli toiseksi Andalusian liigassa, Fuengirola Lionsien oman joukkueen voittaessa. Baronan joukkue on kuitenkin päättänyt että ensi vuonna voitetaan sarja. Lassi jo miettii voittostrategiaa. -Meidän Suomen joukkueesta saattavat pari parasta saada työkomennuksen Espanjaan juuri ratkaisevien pelien aikaan!