Taidevaelluksella Mijasin palaneissa metsissä
Espanja.Com osallistui viime perjantaina hieman erilaiselle vaellukselle, joka oli ainutlaatuinen elämys. Kyseessä oli vaellustaidetapahtuma Mijasin viime vuonna palaneissa metsissä. Tapahtuman järjestäjänä toimi MeWeArt, yhteisötaiteilija Sanna-Mari Prittinen, videotaiteilija Marja Haapakangas sekä tutkijatohtori Jenni Spännäri.

Vaellukselle osallistunut kymmenen hengen ryhmä käveli hiljaisuudessa mustien puiden laaksoon. Siellä taiteilija-tutkija kolmikko ohjasi työpajaan osallistujat syventymään metsän kokemukseen.
–Kokemus oli vaikuttava ja pysäyttävä. Mustat puut olivat samalla kauniita ja samalla surullisia, kuvaa taidevaellukseen osallistunut Ville Kajander.

Palaneen metsän karuus ja kauneus
Loppu on aina myös alku. Näillä sanoilla viisaustutkija Spännäri johdatti vaeltajat mustan metsän syliin.
–On huikea nähdä kuinka luonto lähtee metsäpalon jälkeen elämään. Kuinka kasvit alkavat nousta ja elämää voittaa. Palaneessa metsässä on toivon elementtejä. Millään kameralla ei voi tätä tunnelmaa ikuistaa, se on koettava itse, kertoo Markku Strömmer.
–Puut ovat jotenkin enemmän meille näkyvissä hiiltyneinä. Näky on samalla surullinen ja majesteettinen, kuvaa Prittinen.

Lakanakankaiden maalausta hiiltyneillä puilla
Taidevaellukseen osallistujat maalasivat pareittain suuret lakanakankaat hiiltyneiden puiden avulla.
–Vaelluksen alussa minulla oli utelias olo. Halusin lähteä kokemaan jotain uutta! Kun aloimme maalaamaan lakanaa hiiltyneiden puiden avulla, minulle tuli rauhallinen olo, kuvailee tuntemuksiaan Sanna Leino.
–Aluksi tuntui todella oudolta lähteä tekemään taidetta palaneiden puiden ja oksien avulla. Kun tilanteeseen heittäytyi, oli se todella hauskaa, naurahtaa Kajander. Yhdessä tekeminen vaimoni kanssa lähensi meitä. Lopputulos oli mainio ja tiesimme vaimoni kanssa heti, milloin työmme on valmis.
Lopuksi taidevaeltajat esittelivät toisilleen teoksiaan. Ne olivat hienoja, ja osallistujat olivat kiitollisia ainutlaatuisesta kokemuksesta.

Taidevaelluksesta videotaideteos ja yhteisötaidetta
Taidevaelluksen maalaustapahtuma muodostui samalla performanssiksi, joka tallentui metsän kokemusta heijastavan videotaideoksen materiaaliksi. Itse maalaukset jatkavat matkaansa, toimien pohjana MeWeArtin yhteisötaideteoksille. Yhteisötaiteilija Sanna-Mari Prittinen jatkaa teoksia sekatekniikoilla, osallistujien yhteistä kokemusta tulkiten. Teoksia tullaan näkemään useissa eri näyttelyissä mm. Oulussa, Kuopiossa ja tulevaisuudessa myös Malagassa.


Tule tekemään taidetta!
Sanna-Mari Prittinen työskentelee Keski-Pohjanmaan kulttuurirahaston kokovuotisella visuaalisen taiteen työskentelyapurahalla. Vuoden aikana hän toteuttaa yli 30 osallistujille ilmaista yhteisötaidepajaa. Niissä pääasiallisena toiminnan välineenä on kävely ja metsistä löytyvä luonnonhiili.
MeWeArt on puolestaan toiminut vuodesta 2014 lähtien yhteisötaiteen kentällä sekä Suomessa että Espanjassa osallistaen tuhansia eri-ikäisiä ihmisiä yhteisiin taidetuokioihin.

Luvassa on ollut yhdessä kokemista ja viisastumista luonnon helmassa. Huhti-toukokuussa MeWeArt järjestää Mijas-vuorilla seikkailullisen taiteilun työpajoja lapsiperheille.
Huhtikuussa Mijas-vuorilla on myös mahdollisuus osallistua Hiilipäiväkirja-tapahtumiin. Niihin voivat tulla kaikenikäiset kulkijat joka tiistai tulevan huhtikuun ajan. Pyrocumulus-kävelyn tavoin Hiilipäiväkirjat ovat Prittisen ja Spännärin yhdessä suunnittelemia ja ohjaamia. Lisää tietoa löydät MeWeArtin Facebookista tai viestittämällä Sanna-Mari Prittiselle Facebookin tai Instagramin avulla.
Sanna-Mari Prittinen tyttärensä kanssa. Kuva Marja Haapakangas.
Lue lisää:
Vaikuttava muinainen kivitaideluola
Taidekurssille Espanjan valoon ja tunnelmaan
Metsäpalo Alhaurín el Grandessa on saatu hallintaan
Pääkuva Marja Haapakangas
Teksti Espanja.Com
toimitus@espanja.com