Vertaa asuntoja

Team Finland vieraili Fuengirolassa

Team Finland vieraili Fuengirolassa

  • 05/10/2019

Verkostoituminen ja suorat kontaktit ovat Espanjan businessmaailmassa ensiarvoisen tärkeitä. Tämä oli myös teemana Madridista Fuengirolaan suuntautuneessa Team Finlandin edustajien vierailussa. Suurlähettiläs Tiina Jortikka-Laitisen johdolla rannikon yrittäjiin tutustuivat Business Finlandin edustajat Harri Lanning ja Daria Mashkina sekä espanjalais-suomalaisen kauppakamarin puheenjohtaja Kristoffer Mannes.


Avoin tilaisuus järjestettiin SmartWorkPlaza Business & Co-working keskuksen tiloissa. Yrityksen perustajat Pauliina Manso ja Outi Hannuksela vierailivat Madridin suurlähetystössä ja Business Finlandin edustustossa viime kesäkuussa keskustelemassa yhteistyöstä. Vierailun tuloksena allekirjoitettiin Expert partner -yhteistyösopimus Business Finlandin kanssa sekä sovittiin Team Finlandin vierailusta syksylle.

– Päätimme tulla rannikolle lähes koko Team Finland -ryhmän voimin, ainoastaan Madridin kulttuuri-instituutin edustaja ei ennättänyt mukaan, Tiina Jortikka-Laitinen kertoo. Katso tästä lisää tietoa Team Finlandista.

Kyseessä on hyvin ainutlaatuinen tilaisuus, sillä koskaan aiemmin ei rannikolle ole saatu näin kattavaa edustusta Madridista. Tapahtuma keräsi paikalle noin 80 paikallista yritysedustajaa ja toimijaa. Keskustelu oli vilkasta ja suurlähettilään puheille oli suorastaan jonoa.

Paikalla oli myös Kauppalehteen Aurinkorannikon yritystoiminnasta kertovaa artikkelia kokoava toimittaja Jyrki Palo.

Yrittäjyys laajenee rannikkoalueille

Valtioiden väliset suhteet keskittyvät pääkaupunkien välille ja suurlähetystön resursseista suuri osa meneekin ministeritason vierailujen järjestämiseen ja virallisiin tapahtumiin. Vierailu Aurinkorannikolle kertoo suurlähetystön vilpittömästä kiinnostuksesta jatkuvasti kasvavaa suomalaisyhteisöä kohtaan, mutta myös ymmärryksestä, että valtion edustajien tulee olla yhä enemmän suorassa kontaktissa paikallisiin, jotta aitoa vuoropuhelua saadaan aikaan.

Tapahtuman tavoite olikin käydä avointa keskustelua suurlähetystön ja Business Finlandin edustajien kanssa yritystoiminnasta Espanjassa sekä siitä, kuinka tätä yhteistyötä voidaan kehittää.

Kahden tunnin mittaisen coctail-tilaisuuden aikana jaettiin käyntikortteja ja avattiin keskusteluja. Jotta hyvä aloitus ei jää vain ideaksi, sovittiin jo Business Finlandin Espanjan ja Portugalin maavastaavan, Daria Mashkinan, kanssa jatkosta. Tavoite on, että Daria saapuu rannikolle seuraavan kerran jo marraskuussa yrityskohtaisiin tapaamisiin.

Lontoosta tapahtumaan saapunut Business Finlandin Länsi-Euroopan toiminnasta vastaava Harri Lanning oli yllättynyt rannikon yrittäjien määrästä ja koki tapahtuman todella tärkeänä. Espanjan businessmahdollisuudet ovat suuret ja yrittäjien oman aktiivisuuden huomaaminen oli hyvää palautetta Business Finlandin päämajaan.

Esimerkiksi yrittäjä Patrik Lampénin idea paikallisten asiantuntijoiden kuulemisesta avustuspäätösprosessissa sai Business Finlandin edustajien huomion.

Kauppakamarille etäpiste rannikolle?

Espanjalais-suomalaisen kauppakamarin puheenjohtaja Kristoffer Mannes vakuuttui tapahtuman aikana siitä, että kauppakamaritoimintaa tulisi laajentaa rannikolle.

–  Espanjalais-suomalaisen kauppakamarin perusti Madridiin joukko rohkeita suomalaisia yrittäjiä. Nyt yrittäjien määrä on kasvanut ja laajentunut tänne rannikolle. Toiminnalle olisi ehdottomasti tilausta myös Aurinkorannikolla, Mannes mietti.

Kokonaisuudessaan tilaisuus oli nopea kurkistus Aurinkorannikon yrittäjyyteen. Toiminnan monipuolisuudesta kertoo yrittäjien määrä sekä toimialojen laaja kirjo. Harvoin saman pöydän ääressä jutustelee ohjelmistoyrittäjä, elokuvatuottaja, makeisten maahantuoja, kiinteistönvälittäjä, lehden päätoimittaja, valokuvaaja… ja kaikkia yhdistää yritystoiminta Espanjan Aurinkorannikolla.

 

Liity keskusteluun