Espanja.Com kävi tutustumassa Aurinkorannikolla työskenteleviin Merimieskirkon sosiaalikuraattoreihin Tia Raunioon ja Ninni Tölliin. Nämä upeat ammattilaiset tekevät valtavan tärkeää työtä suomalaisyhteisön eteen positiivisella ja välittävällä otteella.
Suomen Merimieskirkon 3-vuotinen sosiaalityön hanke on Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen rahoittama. Kyseinen hanke on suunnattu erityistä tukea ja apua tarvitseville Aurinkorannikolla asuville tai täällä liikkuville suomalaisille. Hanke on tulossa päätökseen tänä kesänä, mutta onneksi työ jatkuu.
Katso videolta Aurinkorannikon Merimieskirkon sosiaalikuraattoreiden tervehdys:
Työnkuva on monipuolinen
Sosiaalikuraattoreiden työnkuva on haastava ja monipuolinen. Täällä työskentely edellyttää espanjan kielen taitoa, paikallistuntemusta ja vahvaa ammatillista osaamista. Ensisijaisesti Tia ja Ninni neuvovat avuntarvitsijoita ja selvittävät heidän avuntarvettaan. Yhteistyö eri viranomaisten kanssa on myös tärkeä osa heidän työtään.
– Jollain meihin yhteydessä olevilla on vielä väärä käsitys meidän työnkuvasta. Emme ole Suomen viranomaisia, teemme työtä kolmannella sektorilla. Ensimmäisiä kysymyksiä meillä onkin, että mihin sosiaaliturvaan kuulut. Sitten ohjaamme ihmistä tarvittaessa eteenpäin espanjalaisten tai suomalaisten viranomaisten sekä kolmannen sektorin palvelujen piiriin, kertoo Tia.
Ninni puolestaan keskittyy enemmän ennaltaehkäisevään ja jalkautuvaan työhön. Tätä tehdään mm. koulumaailmassa, nuorten harrastusryhmissä, Miramarissa, Majakan nuortenilloissa ja kaikkialla missä nuoret liikkuvat. Ninnillä onkin pitkä kokemus koulumaailmasta sekä lasten, nuorten ja heidän perheidensä kanssa työskentelemisestä.
Puiston penkillä työskennellen
Aiemmin sosiaalikuraattoreilla ei ollut pysyviä työtiloja ja työtä tehtiin siellä, missä asiakkaat olivat. Puiston penkeillä, rannoilla, kahviloissa, puhelimen tai whatsappin välityksellä ja keskiviikkoisin seurakuntakodilla.
– Olen istunut monta päivää tietyllä puiston penkillä Los Bolichesissa. Siinä oli ennen minun toimistoni, naurahtaa Tia. Olen myös liivijengiläinen. Liikun meidän työliivi päällä, jotta minut on helppo tunnistaa. Liivini on minun liikkuva toimistoni, siinä kulkee mm. kynät ja puhelimeni helposti mukana.
– Otimme noin vuosi sitten yhteyttä Fuengirolan sosiaalitoimen kaupunginvaltuutettuun ja kysyimme, olisiko meidän mahdollista saada kaupungilta tiloja. Olemme tehneet tiivistä yhteistyötä kolmivuotisen hankkeen aikana Fuengirolan kaupungin kanssa. Noin vuosi siihen meni, että istumme täällä toimistolla uusissa tiloissamme. Tämä jos mikä helpottaa työtämme. Voimme nyt tavat asiakkaita paremmin kasvotusten, iloitsevat Ninni ja Tia.
Työtä tehdään sydämellä auttamisen ilosta
Mieleenpainuvia kohtaamisia ja asiakastapauksia on ollut lukuisia.
– Koskaan et tiedä työpuhelimeen vastatessasi kuka soittaa, mitä asia koskee ja millä kielellä asiaa aletaan hoitamaan. Kahta samanlaista päivää ei tässä työssä tule, toteavat Tia ja Ninni.
– Parhaita hetkiä on, kun pystyt konkreettisesti auttamaan toista. Kun tehdään esimerkiksi töitä sen eteen että ihminen pääsee takaisin Suomeen, vanha ihminen tai kadulla asuva. Tässä työssä kohtaa koko elämän kirjon ja elämän varjopuolet tulevat erityisen tutuiksi. Minua motivoi ihmisten auttaminen ja kun pystyn tukemaan ihmistä haastavassa tilanteesta. Tämä työ on todella monipuolista. Autamme ihmisiä vauvasta vaariin, kertoo Tia.
Ninni puolestaan kertoo, kuinka lastensuojeluun liittyvät tilanteet ovat olleet kaikkein haastavampia, mutta samalla palkitsevimpia.
Sosiaalikuraattoreiden työhön kuuluu myös paljon verkostotyötä mm. tiedotusvälineiden kanssa.
– Monenlaisia haastatteluja olemme päässeet antamaan, naurahtavat Tia ja Ninni.
Yleisimmät haasteet
Selkeästi isoin syy kääntyä sosiaalikuraattoreiden puoleen on kielitaidon puute.
– Suomalaiset eivät osaa tarpeeksi espanjaa. Moneen kysymykseen löytyisi vastaus ihan vain googlettamalla, toteaa Tia.
Toinen suuri ongelma on päihteet. Yli puolet ongelmatilanteista on sellaisia, missä on mukana alkoholi tai huumeet.
Aiemmin ihmiset pyysivät heiltä myös rahallista apua esimerkiksi lentolippuihin, mutta nykyään tiedetään paremmin, ettei heillä ole avustuskassaa. Jokaisen pitääkin kääntyä omien läheisten puoleen, jos itsellä ei ole rahaa lentoihin Suomeen.
Meitä suomalaisia täällä Espanjassa auttavat myös Madridissa sijaitseva Suomen suurlähetystö ja kunniakonsulaatit. Lähimpänä Fuengirolaa sijaitsee Málagan kunniakonsulaatti.
– Suomen suurlähetystö hoitaa turisteja, ja me autamme ihmisiä, jotka ovat täällä pidempään. Mihin konsulipalvelulaki loppuu, me jatkamme siitä, kiteyttää Tia työnjakoa.
Asiakasmäärä kasvaa
Sosiaalikuraattoreiden asiakaskontaktien määrä on selvästi kasvussa. Vuonna 2021 asiakaskontakteja oli noin 3000 kun sosiaalikuraattoreita oli vain yksi. Nyt maaliskuussa 2023 yhden kuukauden aikana yhteydenottoja oli pelkästään Tialla 422.
–Asiakasmäärä on selvässä kasvussa, mikä kertoo isosta avun tarpeesta. Välillä meille tulee kysymyksiä joihin löytyisi vastaus helposti esimerkiksi googlettamalla. Haluamme kannustaa ihmisiä myös itse selvittämään asioita, tutustumaan esimerkiksi Espanja.Comin sivuille, joista löytyy paljon tietoa, toteaa Tia.
Elä hetkessä ja kanna vastuusi
Monesti puhutaan, että Fuengirola on Suomen eteläisin kaupunki.
– Fuengirola ei ole oikeasti Suomen eteläisin kaupunki, jossa asiat sujuvat kuin Suomessa. Tänne ei kannata muuttaa ilman työtä tai ilman asennetta hankkia työtä. Me suomalaiset olemme tottuneet, että viranomainen auttaa. Ulkomailla sinulla on huomattavasti enemmän vastuuta itsestäsi, toteaa Tia.
Sosiaalikuraattorit jatkavat hankkeen alaista työtään kesään asti, jolloin hanke päättyy, mutta työ jatkuu vuoden loppuun.
– Nyt teemme hankkeen loppuraportit ja toivomme, että rahoitusta jatketaan.
Näin toivoo varmasti myös Aurinkorannikon suomalaisyhteisö, sillä avuntarvetta täällä on. On mahtavaa, että nämä kaksi upeaa ammattilaista ovat olleet täällä meitä suomalaisia auttamassa. Kiitos heille!
Lue lisää:
Sofia-opiston toiminnanjohtaja tuo Aurinkorannikolle väyläopinnot yliopistoon
Suomi on vahvasti edustettuna Fuengirolan kansainvälisillä päivillä 27.4.-1.5.2023
Taidevaelluksella Mijasin palaneissa metsissä
Aurinkorannikon partiotoiminta pitää yllä suomalaisuutta
Lähde
finlandabroad.fi
merimieskirkko.fi
Teksti ja kuvat Espanja.Com
toimitus@espanja.com